Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 2019 yılında zırhlı araç çarpması sonucu 5 yaşındaki Efe Tektekin’in yaşamını yitirmesiyle ilgili davada karar çıktı. Mahkeme, Tektek'in ölümüyle ilgili olayda sanık olarak yargılanan polis memuru İdris A.’nın “kasıt ve taksir” olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.
Zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümlerden biri Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 11 Eylül 2019’da yaşanmıştı. Caddenin karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki Efe Tektekin, zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirmişti. Tektekin’in ölümüne ilişkin “taksirle ölüme neden olmak” suçundan yargılanan zırhlı araç sürücüsü polis memuru İdris A.’nın yargılandığı davanın karar duruşması dün Diyarbakır 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya Tektekin ailesinin avukatı, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi adında avukatlar katıldı. Tutuksuz yargılanan polis memuru İdris A. ve avukatı da duruşmada hazır bulundu.
POLİS ‘VİCDANIM RAHAT’ DEDİ
Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) 7 Şubat’ta hazırladığı raporda sanık polis İdris A, “dikkatsiz ve tedbirsiz davrandığı” tespitiyle “tali kusurlu” bulunmuştu. Duruşmada söz alan sanık polis İdris A., kusurunun olmadığını söyleyerek, ATK raporları arasında çelişki olduğunu bildirdi. Bu çelişkilerin giderilmesine ilişkin taleplerinin reddedildiğini ifade eden İdris A., “Alınan raporun yeterli olmadığını düşünüyorum. Olay nedeniyle üzgünüm. Kusurumun olmadığını düşünüyorum. Ayrıca 3 yıldır devam eden bu yargılamada kusurum olmadığı için vicdanım rahat olduğunu da ifade etmek isterim. Suçsuzum, beraatımı talep ediyorum” dedi.
DELİLLER TOPLAMANDI
Tektekin ailesinin avukatı ise yapılan savunmaya karşı, AİHM ve AYM kararları ile güvence altına alınan yaşam hakkının devlete yüklenmesine ilişkin yükümlülüklerin bu yargılamada ihlal edildiğini söyledi. Soruşturma safhasında etkin soruşturma yapılmadığını öne süren avukat, “Sanığın güzergâhı dışına çıktığı beyanları itibariyle sabittir. Bahse konu yerde hız sınırının 50 km/saat olduğuna ilişkin bir düzenleme yoktur. Dosyada da tespit edilmemiştir. Mevcut dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanığın eyleminin bilinçli taksir veya olası kast çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sanıktan şikayetiyiz” diyerek sanık polisin cezalandırılmasını istedi.
CEZASIZLIK POLİTİKASI VAR
Davada Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatları da söz aldı. Avukat Kübra Nur Kartal, bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere sanığın fren tertibatını kullanmadığının anlaşıldığını söyledi. Sanığın eyleminin “bilinçli” veya “olası kast” ile işlediği kanaatinde olduklarını ifade eden Kartal, sanık polisin cezalandırılmasını talep etti.
MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ
Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Sanık hakkında “Taksirle ölüme neden olma” suçundan cezalandırılması istemiyle dava açıldığını hatırlatan mahkeme, “kasıt ve taksir” olmadığı gerekçesiyle sanık polis memuru İdirs A. hakkında beraat kararı verdi. Sanık polisin avukat ücreti de hazine üzerine bırakıldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz