Van büyükşehir belediyesi deprem semineri düzenledi

Van Büyükşehir Belediyesi, deprem bilincini artırmak amacıyla deprem semineri düzenledi.

Van büyükşehir belediyesi deprem semineri düzenledi

Van Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ortaklığı ile kentte deprem bilincini artırmak amacıyla seminer düzenledi. Van Ticaret ve sanayi Odası (VanTSO) Toplantı Salonu’nda düzenlenen deprem seminerine Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Sönmez’in yanı sıra çok sayıda kişi katılırken, YYÜ’den Doç. Dr. Mucip Tapan, Yrd.Doç. Dr. Azad Sağlam ve Yrd.Doç. Dr. Levent Selçuk konuşmacı olarak katıldı.

Seminer öncesi Van’da 9 Kasım 2011 yılında meydana gelen depremde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Van depreminin anlatıldığı sinevizyon gösterimi izlendi. Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Van Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Orhan Şenkaya, depremin riskleri, deprem öncesi ve deprem sonrası yapılacak olan çalışmalara ilişkin konuşmalar gerçekleştirdi. Deprem anında yerel yönetimler olarak depremin riskini ortadan kaldırmak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Şenkaya, depremin felakete dönüşmesini engelleyecek gücün deprem ile yaşayan bilinçli bir toplumdan geçtiğini dile getirdi.

‘DEPREM BİLİNCİMİZ YOK’

Van kent merkezini etkileyen faylar üzerine sunum gerçekleştiren Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk ise, Van’da bulunan aktif faylara ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Van’da meydana gelen yıkıcı depremlerde en önemli sorunlardan bir tanesinin deprem bilincinin olmamasından kaynaklandığını dile getiren Sağlam, yine Van’da depremde yıkılan çok sayıda yapının aktif fay hatları üzerinde yapıldığından kaynaklı büyük oranda ölüm ve mal kayıplarına neden olduğunu belirtti.

BİNALARDA BETON NUMUNESİ ALINMASI GEREKİR

Beton dayanımının pratik yönlerine ilişkin sunum gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Levent Selçuk, depremde hasar gören yapıların çoğunluğunda karut alınmamasından kaynaklı sorunların meydana geldiğini aktardı. Beton dayanımında kullanılacak olan ekipmanlara ilişkin bilgiler veren Selçuk, özellikle deprem bölgesi olan yerlerde yapılan binalarda kesinlikle beton numunesinin alınması gerektiğini söyledi.

‘DEPREM İLE YAŞAMALIYIZ’

Seminerde son olarak konuşan Doç. Dr. Mucip Tapan ise, sismik koruyucu sistemler ve sismik izolasyon üzerine sunum yaptı. Bölge olarak aktif fay hatları üzerinde olduklarını ve Van’da bugüne kadar çok sayıda deprem yaşandığını, bundan sonra da depremler yaşanacağını hatırlatan Tapan, bugüne kadar kendilerinin yaşanan depremlerden ders çıkarmadıklarını ifade etti. Deprem ile artık yaşamak gerektiğini söyleyen Tapan, deprem bilinci olan ve deprem anı ve sonrası yapılacak olan çalışmalar ile birçok ölüm ve mal kayıplarının önüne geçmenin mümkün olacağını dile getirdi.

Seminer soru ve cevaplar ile sona erdi.

Kaynak: İHA