Vaka sayısı katlama arttı

SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından kentte vaka sayısının 15 gün içerisinde yüzde 50 arttığını belirtti.

Vaka sayısı katlama arttı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 28 Ocak'ta yaptığı "En yüksek sesle söylüyorum, endişe etmeyiniz, hastalık eski günlerindeki gücünde değil" açıklaması sonrası da koronavirüs (Kovid-19) salgınına yakalananların sayısında yaşanan artış durmadı. Bakanlığın dün açıkladığı verilere göre son 24 saatte 465 bin 563  test yapıldı ve 92 bin 96 yeni vaka tespit edildi. Ayrıca 258 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Omicron varyantının görülmesi sonrası vaka ve ölüm sayısının gittikçe yükseldiği kentlerden biri de Diyarbakır. Son 15 gün içerisinde kentteki vaka sayısında yüzde 50 artış yaşanırken, tüm hastanelerde Kovid-19 servisleri açıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, kentte salgının geldiği noktayı değerlendirdi.

YÜZDE 50 ARTIŞ

Kentte özellikle son 15 gün içerisinde vaka sayısında ciddi bir artış yaşandığını söyleyen Güldiken, 15 günlük süreçte yapılan test sayısının 3-3 bin 500'den 4 bine, vaka sayısının 2 binden 3 bine, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısının 70’ten 100’e, toplam hasta sayısının 200-250’den 300’e ve günlük ortalama ölüm sayısının 6’dan 10’a yükseldiğini aktardı. Mevsimsel değişimden kaynaklı boğaz, baş ve eklem ağrıları gibi şikayetlerle hastaneye gelenlerin çoğunun da test sonuçlarının pozitif çıktığını aktaran Güldiken, "Vaka sayılarının Bakanlık tarafından açıklanan resmi rakamlardan çok daha yüksek olduğunu biliyoruz" dedi.

HER HASTANEYE KOVİD SERVİSİ

Artan vakalar nedeniyle hastanelerin acil bölümlerinde uzun kuyruklar oluştuğunu ifade eden Güldiken, sağlık sisteminin bu durum karşısında çökme noktasına geldiğini söyledi. Güldiken, salgın konusunda artık filyasyon çalışmalarının yapılmadığına işaret ederek, "Daha önce hatrı sayılır bir filyasyon çalışması vardı. Fakat şimdi filyasyon çalışması kalmadı. Hastalar telefonla yönlendiriliyor. Artık hastalara ‘İsterseniz size ilaç getirelim’ denilecek bir noktaya evirildi. Kişiler temaslıysa eğer kendisi gelip hastaneye test veriyor. Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki Kovid servisi 1'den 3’e çıkarıldı. Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde 1 klinik varken, şimdi 3’e çıkarıldı. Selahattin Eyyubi Hastanesi uzun bir süredir Kovid hastası kabul etmiyorken bugün orada da servis açıldı. Özel hastanelerde de servisler açıldı. Salgında bir ciddiyetin kalmadığını söyleyebiliriz" bilgilerini paylaştı.

ARTIŞIN NEDENLERİ

Yaşanan tablonun sorumlusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın olduğunu ifade eden Güldiken, "Kış mevsiminden kaynaklı her yerde kapalı alanların bulunması ve bu varyantın hızlı bulaşma etkisi de var tabiki. Yine maskelerin ve önleyici ekipmanların kullanılmaması ve hatırlatıcı aşıların yapılmaması da vakaları arttırdı. Ama resmi bir ağızdan bu varyantın riski olmadığı yönündeki söylemler vakaları çok arttırdı. Diyarbakır’daki artış da bundan kaynaklı. Diyarbakır’da aşılama oranı halen yüzde 60’larda. Bundan dolayı da ölüm oranları arttı. Güldiken, Bakan Koca'nın insanları "sürü bağışıklığına" yönlendiriğini söyledi.

AŞI ÇAĞRISI

Bu haliyle vakaların asla düşmeyeceğini vurgulayan Güldiken, yaz mevsimi nedeniyle biraz umutlu olduklarını ifade etti. Güldiken, bunun nedeninin ise insanların biraz daha açık alanlara yönlenmesi olduğunu aktardı. Güldiken, salgına karşı halka aşı olma çağrısı da yaparak, şöyle devam etti: "Delta varyantında gördük ki aşıdan kaçan 25-45 yaş arası kitle delta varyantında çok etkilendi. Ölüm oranları o yaş grubunda daha fazlaydı. Şimdi de bu Omicron varyantında aşılarını olmamış kesimler olan 60-65 yaş gurubunda ölümler artmıştı. Bu bize aşının koruyucu olduğunu ve olası bulaş riskinde hafif septomlarla atlatacağımızı gösteriyor. Halkı fiziki mesafeyi korumaya, kapalı ortamlardan uzak durmaya, maske ve el hijyeni gibi koruyucu ekipman kullanmaya devam etmeli.”  

Kaynak: Diyarbakır Söz