Yaklaşık 25 bin kişiye çevrimiçi sistem üzerinden kaygıları, ülkelerindeki gidişata ilişkin görüşleri soruldu. Anket 26 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında yapıldı.
Ipsos araştırma şirketi "Dünyayı neler endişelendiriyor?" başlıklı anketi için, Türkiye'nin aralarında bulunduğu 29 ülkede yaşayanların görüşlerini sordu.
Türkiye'de en çok kaygı duyulan konu, yüzde 50'lik oranla, enflasyon oldu. İkinci sırada, yüzde 30'luk oranla, yoksulluk ve sosyal adaletsizlik yer aldı.
Ankete katılanların yüzde 22'si Türkiye'deki suç ve şiddet oranlarından endişeli olduklarını söylerken yüzde 22'si işsizlikten, yüzde 21'i de mali ve siyasi yolsuzluktan kaygılarını ifade etti.
Türkiye'de küresel ısınmayı endişe verici bulanların oranı sadece yüzde 5 oldu. Bu oranın, diğer birçok Avrupa ülkesinde daha yüksek olması, Türkiye'de son derece düşük kalması dikkat çekti.
Türkiye'de yaşayanlar ankete verdiği yanıtlarda dikkat çeken diğer başlıklar dış politika ve güvenlik ile ilgili oldu.
Ülkenizin diğer ülkelerle "Askeri ihtilaf yaşamasından endişe ediyor musunuz?” sorusuna karşılık, sadece yüzde 2'lik bir kesim bu konuda endişeli olduğu yanıtını verdi.
Ankette, 'terör' konusunda endişelerin en yüksek olduğu ülke İsrail olurken, onu Türkiye takip etti. Türkiye'de ankete katılanların yüzde 20'si, 'terörden endişeli' olduklarını dile getirdiler.
Ipsos'un aylık Küresel Tüketici Güveni araştırmasında ise vatandaşlara ülkelerindeki mevcut ekonomik ortamı nasıl değerlendirdikleri soruldu.
Türkiye'de, "Ülkenizdeki mevcut ekonomik durumu nasıl tanımlarsınız?" sorusuna ankete katılanların yüzde 74'ü "kötü" yanıtını verdi.
HABER MERKEZİ
Kaynak: Diyarbakır Söz