TEM Çerkezköy'de son dakika trafik kazası! Ölü var mı?

TEM otoyolu Çerkezköy civarı akşam saatlerinde meydana gelen trafik kazası ile adeta sallandı. Çerkezköy'de halı yüklü ticari bir araca seyir halindeki 34 FF 347 plakalı hafif ticari araç arkadan çarptı

TEM Çerkezköy'de son dakika trafik kazası! Ölü var mı?

TEM otoyolu Çerkezköy civarı akşam saatlerinde meydana gelen trafik kazası ile adeta sallandı. Çerkezköy'de halı yüklü ticari bir araca seyir halindeki 34 FF 347 plakalı hafif ticari araç arkadan çarptı

Kaza, TEM Otoyolu Çerkezköy sapağın İstanbul istikametinde 17.30 sıralarında meydana geldi. İddialara göre, emniyet şeridinde duran halı yüklü ticari bir araca seyir halindeki 34 FF 347 plakalı hafif ticari araç arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle yol ortasına araç savrulan araçta bulunan Deniz S. Ali Ç. ve Sinan A. yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine İtfaiye, emniyet ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Silivri Devlet Hastanesi ve özel bir hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralılardan Deniz S.’nin durumunun ağır olduğu ve ilk tedavisinin Silivri Devlet Hastanesi acil servisinde tamamlandıktan sonra Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi sevk edildiği öğrenildi.

Kaza sebebiyle TEM Otoyolu Çerkezköy sapağından sonra İstanbul istikametinde bir süre tek şeritten sağlandı. Kazaya karışan araçların yoldan kaldırılmasının ardından araç trafiği normale döndü.

Çerkezköy coğrafyasında ilk kurulan köyün, Çerkezköy mü yoksa Türbedere mi olduğu yönünde değişik görüşler bulunmaktadır. Atatürk İlköğretim Okulu bahçesinde olan türbe nedeniyle, Çerkez yerleşiminin öncesinde ve sonrasında dere yatağının olduğu bölge “Türbedere” diye adlandırılıyordu. Bugün Çerkezköy’de yaşayan bazı vatandaşların elinde, Çerkez göçleri öncesi döneme ait Türbedere kayıtlı tapuların bulunması, burada 1863 öncesine; 1847-1848 yıllarına uzanan bir yaşamın bulunduğu göstermektedir. Her ne kadar Çerkez göçü öncesi Türbedere’de bir yaşam olsa da, burada yaşayanların kaç hane olduğu, nüfusu ve kimliklerinin ne olduğu hakkında net bir bilgiye ulaşılmış değildir. Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde, Fon Kodu HH.d… Gömlek No.su 17434 olan belgede, “Çerkes karyesinde Türbedere’de yapılacak olan inşaatın keşif bedeli” ibaresi olması, Türbedere’nin öncelikli olarak bir mevki adı olduğunu gösteriyor. Osmanlı-Rus Savaşı sonrası yeni göçlere açılmasıyla bu yerleşim yerinin adının, 1878 -1911 yılları arasında Türbedere olarak geçtiği, 1888-1907 yılları arasında da Türbedere’nin statüsünün, Türbedere yöresi, Türbedere Köyü ve Türbedere Nahiyesi olarak tanımlandığı söylenebilir.

Geçmişten bugüne aktarılanlar ve ortaya çıkan belgelere dayanarak yapılan incelemelerde, Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından bu coğrafyada aslında iç içe geçmiş 3 köyün varlığından söz edilmektedir: Birincisi, bugünkü Çerkezköy Belediyesi ile türbenin olduğu Atatürk İlköğretim Okulu’nun çevresindeki Çerkezköy, ikincisi dere yatağı çevresindeki Türbedere ve üçüncü olarak da Garnizon Komutanlığı’nın olduğu yerdeki Yeniköy. Bu üç köyün varlığı 1911 yılında bu yerleşim yerinin nahiye ve belediye olmasını sağlamış, ilk Belediye Başkanı Molla Mehmet Efendi ve beraberindekiler bölgenin isminin Türbedere olarak kalıcılığının sağlanmasını isteğinde Edirne Valiliği bu isteği kabul etmemişti. Edirne Valiliği’nin kararından sonra bu yerleşim yerinin ismi, Çerkezköy olarak kalıcı hale gelmiştir.

Çerkezköy, 26 Ekim 1912 ile (bazı kaynaklara göre ise de Kasım ayı başında) 30 Haziran 1913 tarihleri arasında Bulgar işgaline, 23 Temmuz 1920 ile 30 Ekim 1922 tarihleri arasında Yunan işgaline uğradı. Kuruluşundan beri Çorlu’ya bağlı olan Çerkezköy, 1914 yılında Kırkkilise’nin Saray Kazasına bağlandı. 15 Ekim 1923 yılında Saray ile birlikte Tekirdağ’a bağlanan Çerkezköy, 1 Nisan 1958’de İlçe yapıldı ve Kaymakamlığına da Yusuf Ziya Doğan atandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler