Çocukları ile birlikte otogarda yatıp kalktığını söyleyen Zeyno Hamit, "IŞİD'den kaçtık. Bize zulüm yaptılar, kestiler, öldürdüler. Çocuklarımız hepsi hasta oldu. Ya bizi bir eve götürsünler ya da bir çare bulsunlar" dedi. Sığınmacılardan Hasan Ahmet, 18 günden beri otogara geldiğini belirterek, "Paramız kalmadı, rezil olduk. Yağmur başımıza yağıyor. Kimse bize yardım etmiyor. Yurdumuza da geri dönemiyoruz. Bize yardımcı olsunlar" diye konuştu. Her iki ayağı ve sağ kolu felçli olan 78 yaşındaki İzzeddin Osman da, tekerlekli sandalyeye mahkum olduğu için otogarın ikinci katına merdivenlerden çıkarılırken büyük zorluk çekiyor. Yakınları hastalanan İzzeddin Osman’ın tedavisinin yapılmasını istedi.
Suriyeli mültecilerin bir aydan fazladır otogarda kaldığını belirten otogar esnafından Yusuf Müldür, "Kalacak yerleri olmadığı için otogarınikinci katında yer tahsis edildi. Burada da yatacak yorgan, battaniyeleri olmadığı için çok mağdur oluyorlar. Durumları çok kötü. Her sabah buradan kalkıp Habur Sınır Kapısı’na gidip, akşam da geri dönüyorlar. Bir türlü Irak tarafına alınmıyorlar. Maddi sıkıntıları çok fazla. Biz de otogar esnafı olarak elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. Ama bu yeterli olmuyor"diye konuştu.
IŞİD örgütünden kaçarak Şanlıurfa üzerinden Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılar, Kuzey Irak'taki akrabalarının yanına gitmek için bir aydır Silopi otogarında ve Habur Sınır Kapısı'nda bekliyor. Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, kamplarda yer olmadığı gerekçesiyle Suriyeli sığınmacıların ülkelerine giriş izni vermiyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz