Puanım düştü iddiasına ÖSYM'den yanıt

Puanının 100 puan düşürüldüğünü söyleyen öğrencinin iddiasına ÖSYM'den açıklama geldi

Puanım düştü iddiasına ÖSYM'den yanıt

ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na giren ve sınav sonuçlarına ilk gün baktığında 334 puan aldığını ancak daha sonra puanın 234 olarak değiştirildiğini öne süren adayın iddiasına bir açıklamayla yanıt verdi.

ÖSYM'den yapılan açıklamada, adayın iddia ettiği hususun asılsız olduğu belirtilerek, ''Adayların sonuç bilgilerinde herhangi bir değişiklik asla söz konusu olmamıştır'' ifadeleri kullanıldı.

ÖSYM'den yapılan açıklamada, 1 Nisan 2012'de 160 sınav merkezinde 1 milyon 837 bin 737 adayın katılımıyla gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (2012-YGS) sonuçlarının 20 Nisan 2012'de açıklandığı anımsatıldı.

Sınav sonuçlarını, ÖSYM'nin tarihinde ilk kez bu sınavda bu kadar kısa sürede, sınavdan sonraki 19. günde açıklayarak büyük bir başarıya imza attığı belirtilen açıklamada, sınav sonuçlarının daha da kısa sürede açıklanarak, adayların diğer sınavlara hazırlanması için uzun süre sağlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

ÖSYM'nin misyonu gereği ''Hak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme ve değerlendirme çalışmalarını yürüten şeffaf bir kurum oluşturmayı'' amaçladığı vurgulanan açıklamada, bunu gerçekleştirmek için her türlü altyapı hizmetlerinin faaliyete geçirildiği belirtildi.

Sınava katılan 1 milyon 837 bin 737 adayın cevap kağıtlarının, öncelikle elektronik olarak görüntülemek amacıyla tarandığı, optik okuyucuda okunmuş ve ÖSYM Bilgi Güvenliği ve Yönetimi Daire Başkanlığı uzmanlarınca geliştirilmiş birden fazla farklı yazılım tarafından bağımsız olarak değerlendirildiği ve YGS puanlarının hesaplandığı bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

''Bu birbirinden farklı yazılımların hesapladığı puanlar, virgülden sonra onuncu haneye kadar, birbirlerine eşit olduğu tespit edildikten sonra sonuç açıklama işlemine geçilmiştir.

Sonuç açıklama, internet üzerinden statik verilerle gerçekleşmektedir. Bu nedenle sonuçların açıklandığı 20 Nisan 2012 saat 06.00'dan sonra adayların sonuç bilgilerinde herhangi bir değişiklik asla söz konusu olmamıştır. Hiçbir adayın hiçbir bilgisinde kesinlikle bir değişiklik yapılmamıştır.

ÖSYM içerisinde uygulamaya konulan ilke ve kuralları belirleyen yönergelerle bunun yapılması yasaklandığı gibi teknik olarak da bunu önleyecek tedbirler alınmıştır.''

''İŞLEMLER SİLİNEMEZ VE DEĞİŞTİRİLEMEZ BİÇİMDE SÜREKLİ KAYDEDİLİYOR'' 

ÖSYM'nin tüm bilgi işlem sistemindeki işlemlerin silinemez ve değiştirilemez bir biçimde sürekli kaydedildiğinin vurgulandığı açıklamada, bilgi işlem sisteminin bu kayıtlarının bir kez daha incelendiği ve ilgili adayın sisteme erişimlerinin hangi saatlerde yapıldığının tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, ''Bu nedenle, adayın iddia ettiği 'YGS-3 puanının 100 puan değiştiği' hususu asılsız bir iddiadan ibarettir. Buna ilişkin basın-yayın organları tarafından yapılan haberler kesinlikle doğru değildir. Bu tür gerçeği yansıtmayan, ÖSYM'yi kamuoyunda yıpratmaya yönelik yalan yanlış haberler karşısında ÖSYM, ilgililer hakkında yasal işlem başlatacaktır'' ifadesine yer verildi.

Adayın, doğrudan ilgili kurum olan ÖSYM'ye başvurmak yerine yanlış ve asılsız bilgilerle basın kuruluşlarına giderek kamuoyunu ve adayları yanıltma girişiminde bulunduğu ifade edilen açıklamada, sınava giren tüm adayların, sınavda kullandıkları cevap kağıtlarını 20 Nisan 2012 saat 16.00'dan itibaren ÖSYM'nin ''http://ais.osym.gov.tr'' internet adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleriyle görüntüledikleri belirtildi.

Adayların sınavda kendi cevap kağıtlarına kodladıkları soru kitapçığı numarasına ve bu kitapçıkta yer alan sorulara da ''http://skgs.osym.gov.tr'' internet adresinden TC kimlik numaralarıyla erişebildikleri, görüntülemek istedikleri soru numarasını seçtiklerinde de ekranda soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabını görebildikleri anımsatıldı.

''ÖSYM ASILSIZ İDDİALARLA YIPRATILMAMALI'' ,

''Söz konusu adayın, sonuç sayfasındaki 2 rakamını 3 yaparak basın kuruluşlarına gitmek yerine, sınavda kendisinin işaretlediği cevap kağıdını görüntülemesi ve yaptığı doğru ve yanlış işaretlemeler üzerinden kendi puanını hesaplaması beklenirdi'' ifadesi kullanılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Öte yandan, sorumlu basın-yayın kuruluşlarının da bugüne kadar pek çok örneğini gördüğümüz asılsız iddiaları hemen sayfalarında yer vermek yerine ÖSYM ile temasa geçmeleri beklenirdi.

Türkiye'nin geleceğini şekillendiren sınavları kendisine edindiği misyonu çerçevesinde gerçekleştirme gayreti içinde olan ÖSYM'nin asılsız iddialarla yıpratılmaması, bu tür haberlere itibar edilmemesi ve tek kaynak olarak ÖSYM internet sayfasının görülmesi gerektiği hususu bir kez daha kamuoyunun takdirlerine sunulur.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz