Peki ya Malatya'nın sınırı değişti mi? CHP'nin iddiaları büyük

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz'dan ilginç bir iddia geldi. Kiraz, Adıyaman-Malatya sınırının 7.2 kilometre içeriye çekildiğini ve Adıyaman'ın sınırının 7 kilometre 200 metre uzadığını ileri sürdü.

Peki ya Malatya'nın sınırı değişti mi? CHP'nin iddiaları büyük

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz'dan ilginç bir iddia geldi. Kiraz, Adıyaman-Malatya sınırının 7.2 kilometre içeriye çekildiğini ve Adıyaman'ın sınırının 7 kilometre 200 metre uzadığını ileri sürdü.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Malatya sınırının 7.2 kilometre içeri çekildiğini savundu. Adıyaman sınırın da bir anda 7 kilometre 200 metre artığını belirten Kiraz, "Yani Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü kaşla göz arasında bu tabelayı buradan aldı 7 kilometre ileriye Malatya sınırına yerleştirdi” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın önceki gün bu konuyu mecliste gündeme getirdiğini hatırlatan Kiraz, “Veli Bey mecliste toprak kaybımızın ciddi olduğunu ifade etti. Daha sonra AK Parti Malatya Milletvekili Sayın Öznur Çalık da kürsüye geldi ve orada bir değerlendirme yaptı, Veli Bey’e cevap verdi.

Öznur Hanım, tabelanın yanlışlıkla 7 kilometre kaydırıldığını söyledi. Ayrıca Tabelanın oraya çoktan dikildiğini ifade etti. Sayın Öznur Çalık, orada tabela yok. Veli Bey bu konuyu mecliste gündeme getirirken elindeki fotoğrafları delil göstermişti. Biz şimdi Antep, Sivas, Elazığ ve Maraş sınırlarımızı da kontrol edeceğiz, belki oralarda da toprak kaybımız vardır” diye konuştu.

Malatya, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi sekizinci şehri. 2014 itibarıyla 769.544 nüfusa sahiptir. Doğu Anadolu Bölgesi’ninYukarı Fırat Bölümü’nde bulunur. İlk olarak Hitit döneminde kurulmuştur. O günden bugüne el değiştirerek yıkılıp yeniden yapılarak günümüze kadar gelmiştir.

Malatya, kayısı diyarı olarak bilinir. İlde yetişen kayısılar, dünya genelinde ünlüdür ve kuru kayısı üretiminin % 80'ini Malatya Ovası’nda bulunan kayısı bahçeleri sağlar.Büyükşehir yasası ile 2014 yerel seçimlerinin ardından büyükşehir statüsüne kavuşmuştur. Aynı zamanda Malatya 2 Cumhurbaşkanı çıkarmış tek şehirdir.

Malatya'nın adı Kültepe tabletlerinde Melita olarak, Hitit tabletlerinde "Maldia" olarak geçmektedir.

Eski çağ coğrafyacılarından Strabon, Malatya'yı, kesin olarak belirtmemekle birlikte, Komagene sınırında Kapadokya Krallığı’nın (MÖ 280-212) on valiliğinden biri olarak göstermiştir.

Malatya'nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen "melid"den türediği ve Hitit kitabelerinde "öküz başı ve ayağı" ile ifade edildiği belirtilmiştir. "Melit+ava" ise "bal ülkesi" anlamına gelmektedir. Sonra bu isim "Meliddu", "Melide", "Melid", "Milid", "Milidia", "Melitea" olarak kitabelerde geçmiştir. Malatya'yı ele geçiren Araplar, şehre "Malatiyye" ismini verdiler.Türklerin Malatya'yı fethetmesiyle isim bugünkü halini aldı. 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti ile isim Malatya olarak resmileşti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler