Otogarlar sığınmacı istilasına uğradı

Türkiye’nin özellikle Avrupa’ya yakın illerin otogarlarına Suriye’den kaçan sığınmacıların akınına uğradı. Yaklaşık bin Suriyeliye otobüs firmaları tarafından bilet satılmayınca otogarda mahsur kaldı.

Otogarlar sığınmacı istilasına uğradı

Yunanistan'a gitmek için geceden bu yana Edirne  otogarında toplanan sığınmacıların bekleyişi sürüyor.

Sosyal medyada haberleşerek otogarda sabahlayan, aralarında çocuk ve  kadınların da bulunduğu sığınmacıların sayısı sürekli artarken, polis bir yandan  güvenlik önlemlerini artırırken bir yandan da Suriyelileri, İstanbul'a geri  dönmeleri konusunda ikna etmeye çalışıyor.

 Sayıları 300'ü bulan sığınmacılar, Yunanistan'a ve oradan da  Almanya'ya gitmek isterken, otogarda toplanmayı önlemek için kentin farklı  noktalarında yapılan kontrollerde yakalanan sığınmacılar da İstanbul'a  gönderiliyor.  bu arada, Almanya'nın 400 bin sığınmacıyı kabul edeceği söylentisi  üzerine, sığınmacıların toplu olarak Yunan sınırını geçme kararı aldıkları  bilgisini edinen polis ve jandarma ekipleri, kent girişlerindeki kontrollerini  artırdı.

“AİLEMİN HEPSİ ALMANYA’DA”

Sığınmacılardan Salih Ahmed, yaptığı açıklamada,  yaklaşık 2 ay önce Suriye'den İstanbul'a geçtiklerini, burada bir süre çalışıp  para biriktirdikten sonra Edirne'ye geldiklerini anlattı.

Ahmed, ''Ağabeyim, annem ve kardeşlerimin hepsi Almanya'ya gitti. Bir  tek ben, eşim ve çocuklarım kaldık. Ailem, deniz yoluyla gitti. Denizden  korktuğum için ben karayolunu tercih ettim. Çocuklarım olmasaydı belki deniz  yolunu denerdim'' dedi.

Ahmed, başka seçenekleri olmadığını, bu nedenle sonu ne olursa olsun  mutlaka Avrupa'ya gideceklerini kaydetti.

Kent girişlerindeki Edirne Jandarma Komutanlığının kontrol  noktalarında yakalanmamak için sığınmacılar, bu noktalara birkaç kilometre kala  araçlarından inip, şehir merkezine tarla yollarından geçerek otogara ulaşmayı  deniyor.

Bu şekilde kente girmek isteyen 150 kişilik grup otoban çevresindeki  tarlalarda tespit edilirken, İl Emniyet Müdürlüğü, sayılarının artacağı tahmin  edilen sığınmacılar nedeniyle çevre illerden takviyesi sağladı.

ÖNCE YUNANİSTAN SONRA ALMANYA

İnternet üzerinden haberleşerek Edirne’ye gelmeyi başaran ve otogarda oturma eylemi yapan 250 kişilik grup adına konuşma yapan Ahmet Mihtaki, deniz yolundan gidişlerin boğulmayla sonuçlandığı için Edirne’den Yunanistan sınırını geçip oradan Almanya’ya yürümek amacıyla geldiklerini söyledi. Çıktıkları yoldan kimsenin kendilerini geri çeviremeyeceğine anlatan Mihtaki, "Biz kimseden korkmuyoruz. Buraya gelirken biz ölümü ve tüm zorlukları göze aldık. Amacımız Almanya’ya gitmek. Türk insanı, askeri,  polisi çok iyi ve merhametli. Bize yardımcı olup karışmasınlar yürüyerek sınırı geçmemize izin versinler. Sınırı geçip yaşamaya gideceğiz. Ülkemizde savaş olduğu için gidiyoruz bizi anlasınlar"dedi.

MİNİK AYLAN’IN FOTOĞRAFI İLE İZİN BEKLİYORLAR

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde ailesiyle Yunanistan’a gitmek isterken denizde boğularak yaşamını kaybeden 2 yaşındaki Aylan bebeğin sahilde kumsal üzerinde fotoğrafını ellerinde tutan çocuklar Almanya’ya gitmek için kendilerine izin verilmesini istedi. Suriyeli 9 yaşındaki kız çocuğu Ceylan, polislerin Almanya’ya gitmeleri için kendilerine izin verilmesini istedi. Türkçe konuşmayı bilen 7 yaşındaki diğer kız çocuğu İvana ise Almanya’ya gidip okuyup öğretmen olmak istediğini söyledi. Savaşta 2 ayağını kaybeden ve Almanya’daki abisinin yanına gitmek için tekerlekli sandalyesi ile yanına 1 yaşındaki oğlu Rafeel eşi  Salem’i alarak yola çıkan Hijam Corom’un, dramı yürekleri dağladı. Suriye’de savaş çıkmadan önce çok mutlu bir şekilde yaşadıklarını anlatan Corom, "Savaşta iki ayağımı kaybettim ama ümidimi kaybetmedim. Eşim ve çocuğumla Almanya’da bulunan abimin yanına gitmek için yola çıktık. Tek umudum Almanya’ya gitmek orada eşimi ve beni yeni bir hayat bekliyor" diye konuştu.

Suriyeli 250 mülteciden aralarında 100’ü ikna edilerek tahsis edilen otobüslerle İstanbul’a gönderildi. Diğer 150 Suriyelinin otogarda bekleyişi sürüyor.   Grup üyelerinden bazıları yarın daha kalabalık olacaklarını öne sürdü.

 Sığınmacıların Almanya'nın 400 bin sığınmacıyı kabul edeceği  söylentisi üzerine toplu olarak Yunan sınırını geçme kararı aldıkları öğrenildi.  Polis ve jandarma ekipleri kent girişinde kontrollerini artırdı. Kontrol  noktasında yakalanan sığınmacılar geri gönderiliyor.

Sığınmacılar, Pazarkule Sınır Kapısı'na yakın olduğu için şehir  merkezindeki bir parkta toplanmaya başladı

ALMANYA UMUDUYLA YOLA ÇIKTILAR

Yunanistan sınırına yürümek için Edirne'ye gelen  sığınmacılar, sınır kapısına yakın olduğu için kent merkezindeki bir parkta  toplanıyor.

 "Almanya'nın sığınmacı kabulü" söylentisi üzerine sosyal paylaşım  siteleri üzerinden organize olarak Edirne otogarına gelen ve burada sabahlayan  sığınmacılar, İstanbul'a gönderilecekleri endişesiyle toplanma yerlerini şehir  merkezine kaydırdı.

Kent merkezindeki İlhan Koman Parkı'nda toplanmaya başlayan  sığınmacılar, diğer grupların da kendilerine katılmalarını bekliyor.

 Edirne Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan'ın da ikna etmeye  çalıştığı sığınmacılar, Yunanistan sınırına geçiş için izin verilmesini  istediklerini belirtiyor.

 Emniyet Müdürü Erdoğan ise bu iznin verilmesinin mümkün olmadığını,  Yunanistan'ın da kapılarını açacağı yönündeki söylentilerin gerçeği  yansıtmadığını ifade etti.

SURİYELİ LİDYA BABASINI ÖZLÜYOR

Sıcak havanın hâkim olduğu kentte, bekleyişten en çok bebekler ve  çocuklar etkileniyor.

Sığınmacı çocuklardan Lidya, babasının Almanya'da olduğunu anlatırken,  hasret dolu sözcükleri gözyaşlarıyla boğazında düğümleniyor.

Suriyeli çocukların polislere çiçek verme yarışı ise ortamı biraz  olsun yumuşattı.

Bu arada, Edirne Belediyesi'nde çalışan Ebru Karaca da parktaki  çocuklara oyuncak dağıttı. Gözyaşını tutamayan Karaca, çocuklara sarılarak uzun  süre ağladı. Bir Suriyeli sığınmacı anne de sarılarak, Karaca'yı teselli etti.

Edirne Valisi Şahin,  ''Sığınmacıların Yunanistan ve  Bulgaristan sınır kapılarına yürümesine izin vermeyeceğiz? 'Dün gece  sınırı geçmek için gelen 4 bin sığınmacı yakalanarak geri gönderildi'' diye konuştu.

Kaynak: Milliyet

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler