Muhtarlıklar icra bürosu!

İcra dosyalarındaki artış nedeniyle Diyarbakır’daki muhtarlık büroları, iş yapamaz hale geldi. Bağcılar Mahallesi muhtarı Şeyhmus Şirdenli, 6 ayda bir biriken evrakları imha etmesine rağmen doluluk oranının değişmediğini söyledi.

Muhtarlıklar icra bürosu!

Ekonomik kriz, pandemiyle birlikte artan ekonomik daralma, borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaşın icralık olmasına neden oluyor. Pandeminin getirdiği yükü borçlanmayla kapatmaya çalışanlar, ödeme yapamadığından dolayı yeni icra dosyalarıyla muhatap oluyor. Çeşitli kuruluşlarca açıklanan veriler, geçen yıla oranla icra dosyalarında büyük artışa işaret ediyor. UYAP verilerine göre, Türkiye’de 5 Şubat itibariyle icra ve iflas dairelerindeki dosya sayısı, geçen yılın aynı günündeki dosya sayısına oranla 1 milyon 674 bin adet artarak, 22 milyon 160 bin 776’ya çıktı.

İcra dosyalarındaki artışın en net olarak görüldüğü noktalardan birisi de muhtarlıklar oldu. İcra sahiplerini belirtilen adreste bulamayan postacılar, tebligatları muhtarlık bürolarına bırakıyor. Diyarbakır’ın en fazla nüfusa sahip mahallesi olan Bağlar ilçesinin Bağcılar Mahallesi Muhtarlığı, İcra takip dosyalarındaki artışın somut olarak gözlemlendiği noktalardan biri. 137 bin nüfusuyla Türkiye’nin 4 ilinden daha fazla nüfusa sahip olan Bağcılar Mahallesi’nin muhtarlığı, mahkeme, trafik cezası, fatura ve diğer bildirimlerden oluşan tebligatlar yığınıyla adeta icra dairesine dönüşmüş durumda. Yığılmaya neden olan bu durum, muhtarları da çalışamaz hale getiriyor.

100 BİN EVRAK BİRİKTİ

Bağcılar Mahallesi Muhtarı Şeyhmus Şirdenli, 6 ayda bir biriken evrakları imha ettiğini ancak artış oranının hiç değişmediğini ve şu anda 100 bine yakın evrakın biriktiğini kaydetti. İmha edilen evrak sayısı kadar evrak geldiğini ve bunların genelde icra dosyaları, mahkeme kararları ve trafik cezaları olduğunu paylaşan Şirdenli, postacılar tebligatların sahiplerini evinde bulamadıklarında, ilk adreslerinin muhtarlık olduğunu ve yurttaşların çoğunun gelen tebligatlardan haberdar olmadığını söyledi.   

Şirdenli, gelen binlerce evraklara karşı yurttaşlara bilgilendirme noktasında sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Elimde yüz bine yakın evrak var. Hiç durmadan çalışıyoruz. İmza üstüne imza, yetiştiremiyoruz. 13 tane postacı çalışıyor mahallede. 4 ilden daha büyük bir mahallenin muhtarıyım. Bir yurttaş geldiği zaman, istediği evrakı bulmamız haftaları buluyor, bulamazsak vatandaşla karşı karşıya geliyoruz” dedi. 

DÜZENLEME ŞART

Bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizen Şirdenli, tüm muhtarların aynı sıkıntıyı yaşadığına dikkat çekerek, "Yurttaşlarla karşı karşıya geliyoruz. Geçen bir yurttaş geldi, ‘23 bin TL borcum olmuş’ dedi. Haberi olmadığı için faize binmiş. Gerçekten bu şekilde haberi olmayanlar da oluyor. Bana gelip ‘buna sen sebep oldun’ diyenler var, ‘neden bize haber vermedin’ diyenler var. Bu kadar evrak arasında ben kime haber vereceğim? Vatandaş da mağdur oluyor” diye konuştu.

Evrak yoğunluğundan dolayı mahalle halkının sorunlarıyla ilgilenemediğini söyleyen Şirdenli, bir an önce tebliğ yasasının değişmesi gerektiğini istedi.

YOKSULLAŞMANIN GÖSTERGESİ

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi Başkanı Suphi İzol ise sendika üyelerinin çalıştığı icra dairelerinde de benzer şekilde yükünün arttığına dikkat çekti. Pandemiyle birlikte icra dosyalarında artış gözlemlendiğini aktaran İzol, “Özellikle telefon, elektrik, su vb. ev içi faturaların ödenmediğini, bunun bir sonucu olarak vatandaşların icralık olduklarını gözlemliyoruz. Bu durum ekonomik krizin pandemiyle beraber ülkede geldiği duruma da gösteriyor" ifadelerini kullandı.

‘FATURALAR KARŞILANMALIYDI’

İcra dosyalarındaki artışın, yoksullaşmanın da önemli bir işareti olduğunu vurgulayan İzol, icra dosyalarındaki artışın, iktidarın özellikle pandemi sürecinde ekonomiyi yanlış yönetmesinden kaynaklandığını belirtti. İzol, faturalarının belli oranda karşılanmış veya ertelenmiş olması halinde, icra dosyalarında artış yaşanmayacağının altını çizdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler