Hükümet, artık çok fazla işlevi kalmadığını düşündüğü muhtarlık sistemine son verecek çalışma yürütüyor. Yapılan çalışmaya göre, belediye sınırları içinde kalan mahallelerde muhtarlık olmayacak. Muhtarların yaptığı nüfus, seçim ve ikametgâhla ilgili işleri kaymakamlık ve belediyeler yürütecek.
Buna karşın köy muhtarları ise yerini daha güçlendirilmiş şekilde koruyacak. Köy muhtarlarının yetkilerinin arttırılması, özlük haklarının da iyiliştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Yasal düzenleme bu dönem çıksa bile uygulama gelecek seçimden sonra yürürlüğe girecek. Muhtarlar görev sürelerini tamamlayacaklar. Muhtarlık sisteminin değişmesinden 17 bin muhtar etkilenmiş olacak.
Muhtar Dernekleri Federasyonu’nun verilerine göre, Türkiye’de 36 bin köy, 17 bin mahalle muhtarı bulunuyor. Muhtarlar belediye başkanlarıyla aynı anda ve aynı süreyle 5 yıllığına seçiliyor. Mahalle muhtarları bölgesinde ikamet edenlerin nüfus, yer değiştirme, seçim gibi işlerine bakıyor. Köy muhtarlarının görev kapsamı ise daha geniş. Köy muhtarları, devlet ile köylü arasında köprü görevi üstleniyor. Okuldan askerliğe ve evliliğe kadar bir dizi iş için muhtarlığın onayı gerekiyor.Muhtarlar, 1977 yılından bu yana bütçeye konan ödenekten maaşlarını alıyor.
MUHTARLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, belediye sınırları içindeki muhtarlıkların kaldırılıp yetkilerinin belediye ve kaymakamlıklara devredilmesine tepki gösterdi. Muhtarlıkların bir simge ve kültür olduğunu belirten Özünal, “Muhtarlıklar dizayn edilip, yetkiler verilerek, halka çağdaş hizmet verilmesi yönünde bir çalışma olsaydı, daha güzel olurdu.” dedi.
Ramazan Özünal, yaptıhükümetin muhtarlık sistemini kaldırmak için başlattığı çalışmayı değerlendirdi. Muhtarların cumhuriyet tarihinden beri vatandaşların hür iradesiyle seçildiğini belirten Özünal, mahalle muhtarlıklarının kaldırılmasını üzüntüyle karşıladığını dile getirdi.
Türkiye’de yaklaşık 53 bine yakın muhtar olduğunu ve bunların 16 binini mahalle muhtarlarının oluşturduğunu söyleyen Özünal, “Mahalle muhtarı halkına hizmet verme yönünde bir ilk basamaktır. Kaldırılması diye bir uygulama aklıma gelmemişti.” dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz