Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı kırsal mahallelerde geçimini hayvancılıkla sağlayan köylüler, havaların ısınmasıyla birlikte koyunlarını kırkmaya başladı.
Mardin bölgesinin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Mazıdağı ilçesinin kırsal mahallelerinde köylüler, koyunların temizlenmesi, serinlemesi, çeşitli hastalıklardan korunması ve besicilikten elde edilen gelirin artırılması için yünleri kırkmaya başladı. Koyunlarını kırkmak için sabah erken saatlerinde uyanan köylüler, akşama kadar güneşin altında ter döküyor.
KOYUN KIRMA DÖNEMİ
Bu sezon koyun kırkma işleminin Ramazan ayına denk geldiğini kaydeden çiftçilerden Azat Çetin Abi, oruç tutmaları nedeni ile zorlandıklarını söyledi. Abi, "200 tane koyunumuz var, onların yünlerini kırkıyoruz. Koyunların sıcaklık nedeniyle terlememeleri ve hasta olmamaları için mayıs ayında kırkılması lazım. Hayvanlarda yazın terleme olunca gelişme olmuyor, serinlemesi lazım" dedi.
Koyunların kırkılması sonucu elde edilen tüyleri fakirlere dağıttıklarını aktaran Abi, "Elde ettiğimiz tüyleri fakirlere dağıtıyoruz. Kırktığımız koyun yünlerinden yorgan ve yastık yapılıyor, ihtiyacı olan ailelere dağıtıyoruz onlar yapıyor" diye konuştu.
KIRKIM NE AMAÇLA VE NASIL YAPILIR?
Kırkımdan amaç bol verim alarak ve temiz ürün sağlayarak daha karlı koyunculuk yapmaktır. Bu amaca varmak için: hayvanın tutulmasından, yapağının sarılmasına kadar tecrübe ve bilgi isteyen kırkım, bu işi bilen kişiler tarafından yapılmalıdır.
Koyunlardan gömlek halinde çıkarılan kirli kıl örtüsüne yapağı denmektedir. Bir koyundan alınan yapağının tümüne gömlek veya tulum denmektedir. Yün ise yapağının yıkanmış temizlenmiş haline denir.
İyi bir kırkım yapmak için kırkım zamanını iyi seçmeli, kırkım hazırlığı yapılmış olmalı, kırkım titizlikle ve dikkatli yapılmalı ve kırkımdan elde edilen gömlekler iyi muhafaza edilmelidir.
Kaynak: Diyarbakır Söz