Kırtasiyeci esnafı dört gözle okulların açılmasını bekliyor

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında mart ayından itibaren kapanan okulların açılmasını dört gözle bekleyen kırtasiyeci esnafında hareketlilik yaşanıyor.

Kırtasiyeci esnafı dört gözle okulların açılmasını bekliyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un okulların ilk olarak uzaktan eğitimle ardından da seyreltilmiş program ile yüz yüze eğitimin açılmasının planlandığının açıklamasının ardından Batman’daki kırtasiyeciler, belirsizliğin ortadan kalkmasını bekliyor.

Pandemi nedeniyle mart ayında kapanan okulların 21 Eylül tarihinde açılması planlanıyor. Okulların açılacak olması kırtasiye sektöründe bir nebzede olsa hareketliliğe neden oldu.

Uzun zamandır okulların kapalı olması nedeniyle zor günler geçiren kırtasiyeci esnafı, eğitim ve öğretim yılına hazır olduklarını söyledi.

Coronavirus nedeniyle okulların erken kapanmasıyla çok zor bir süreç geçirdiklerini belirten esnaf, yeni eğitim öğretimin açıklanan tarihte açılmaması durumunda kepenk kapatma derecesine geleceklerini kaydetti.

“HAZIRLIĞIMIZI BİTİRDİK”

Okul sezonuna hazır olduklarını söyleyen kırtasiyeci esnafı Sinan İren, “Okul sezonu için bütün hazırlıklarımızı bitirdik ve müşterilerimizi bekliyoruz. Okluların 21 Eylül’de açılacağı açıklanmıştı ama o zamanda açılıp açılmayacağı belli olmadığı için vatandaşlar kırtasiye ihtiyaçlarına daha başlamadıkları için bizde beklemekteyiz. Coronavirus hastalığından dolayı durumların nasıl olacağını kestiremiyoruz. Ürünlerimizi 6 ay önce aldık. Okul sezonuna hazırlığımızı bitirdik. Vatandaşların çocuklarını okula gönderip göndermeyeceği ile ilgili kararsızlığın da etkisiyle şu anda kimse alışveriş yapmıyor. Okulların açılma tarihi uzarsa ödemelerimizde sıkıntılar yaşayacağız.” ifadelerini kullandı.

“KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ”

Okulların belirlenen tarihte açılmaması durumunda kendilerini çok zor bir süreç beklediğini ifade eden İren şöyle devam etti: “Süreç uzarsa ne yapacağımızı bilemediğimizden kara kara düşünüyoruz. Bu hastalık sürecinde esnaf çok zor durumdadır. Devlet büyüklerinin özellikle esnafa ve halka yardım etmesi gerekir ki alım güçleri olsun. Pandemiden dolayı insanların alım güçleri azaldığından kimse gıdanın dışında zaruri alışveriş yapamıyor. Yetkilerin bu duruma acilen bir el uzatmaları gerekiyor.”

“CİDDİ SIKINTILAR ÇEKİYORUZ”

Pandemi sürecinden olumsuz etkilendiklerini, aylardır iş yapamadıklarını vurgulayan esnaf Veysi Argün, “Malumunuz, pandemi sürecinde biz kırtasiyeciler ciddi anlamda sıkıntılar çektik. Yetkililerin ve ilgili mercilerin bu durumu önemsemelerini istiyoruz. Yaklaşık 8-9 aydır oturuyoruz, kira ve ödemelerimizde ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Sezona bir şekilde tekrardan hazırlandık. Kırtasiye sektörü başka sektörler gibi değil, bir sene evvelinden hazırlıklarımız başlar. Geçen yıldan hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız, herhangi bir eksikliğimiz de yok. Bu sektörün ayakta durabilmesi için halktan da destek bekliyoruz.” diye konuştu.

“VATANDAŞLAR KIRTASİYE MALZEMELERİNİ KIRTASİYELERDEN ALSINLAR”

Vatandaşlardan kırtasiye malzemelerini kırtasiyecilerden almalarına isteyen Argün, şunları söyledi: “Vatandaşlardan da duyarlı olmalarını istiyoruz, kırtasiyeler kapanmasın. Kırtasiye sektörü marketler gibi değil, marketler kapanmadı ama kırtasiyeler kapanmanın eşiğine geldiğinden kırtasiye malzemelerini kırtasiyelerden alsınlar. Bir aylığına bile olsa eğitim alanı açılsaydı hem biz gidişatı görürdük hem de çocuklar ve eğitimciler de hasret gidermiş olacaklardı. Şu an sadece ödemelere odaklıyız, kar etmek gibi bir düşüncemiz yok. Üreticinin malı elimizde olduğu için bir şekilde paraya çevirmeye çalışıyoruz. Geçen sene 100 TL’den sattığımız çantayı bu sene 45 liradan vermeye niyetimiz var. Zarar etmek pahasına ödemelerimizi yapmak için ürünlerimizi tüketip paraya çevirmek istiyoruz.”

“ORTADA CİDDİ BİR BELİRSİZLİK VAR”

Bir diğer esnaf Erkan Kaya ise velilerin çocuklarını okullara gönderme konusunda tereddüt yaşadığını ifade etti.

Kaya, “Bu sene çok farklı bir süreç geçiriyoruz. Normal şartlarda bu vakitlerde biz sezona girmiş oluyorduk ama bu sene pandemiden kaynaklı satışlarımıza başlayamadık. Okulların açılıp açılmayacağı ile alakalı ortada ciddi bir belirsizlik var. Bu durumda da veliler çocuklarını okula kaydetmek hususunda tereddüt yaşıyorlar. Bu senede ciddi bir mal alımı yapmış bulunmaktayız. Okulların açılmasını bekliyoruz. Bu süreçte devletin cüzi katkıları oldu ama büyük bir desteği oldu mu sanmıyorum. Zor durumda olan sektörlerle ilgili özellikle de bu sektörle ilgili vergi, SSK gibi bir sürü gider var. Bu süreçte devletin esnafa yardımcı olacak politikaları izlemesini arzu ederiz. Belirsizliğin ortadan kaldırılıp, okulların açılıp açılmayacağı konusunun kesinleşmesini istiyoruz. Ona göre herkesin gardını alıp karar vermesi gerekiyor. Bu kırtasiye sektörü, özel okullar hem de okul servisleri için geçerli. Eğitim sektörü durumunun netleşmesini istiyor.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler