İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 75'inci Yıl Huzurevi'nde düzenlenen 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Bakan Yanık, bir ülkenin en temel ihtiyacının huzur ve adaletin tesisi olduğunu, bunu sağlamak için bir arada çalışmayı sürdürdüklerini söyledi.
'ESAS OLAN KADININ DEĞİL, MAĞDURUN ESASI'
Bakan Yanık, 2022 yılı faaliyet planı ile öncelikle mağdurların adalete erişimlerinin güçlenmesi için Adalet Bakanlığı'yla birlikte mağdurların hukuki süreçlerde daha etkin bir şekilde bilgilendirilmelerini sağlayacaklarını söyleyerek, "Biliyorsunuz, 6284 sayılı kanunla mağdur olan kişinin beyanı esas alınmıştır ve sadece tedbir kararlarında mağdurun beyanına göre, tedbir kararı tesisi söz konusudur. Böylelikle şiddet mağdurunun kadın, erkek, genç, yaşlı, engelli ve etnik kimliğinin ne olduğuna bakmadan, şiddet gördüğü failden uzaklaşmasını sağlayarak, can güvenliği riskini en aza indirmiş oluyoruz. Bizim için tek bir can bile çok kıymetli. Buradan tekrar altını çizmek istiyorum; kadının değil; mağdurun beyanı esas olan. Mağdur erkek, genç, yaşlı, engelli herkes olabilir. Böylelikle adaletin sağlanması sürecinde hiç kimsenin hak kaybına uğramadığı bir işleyiş belirledik" diye konuştu.
'KADIN CİNAYETLERİNDE YÜZDE 29 AZALIŞ'
Bakan Soylu ise kadına şiddetle mücadelede temel mantığın 'sıfır tolerans' ve 'sıfır şiddet' olduğunu belirterek, "Sadece aile içi ve kadına şiddetle mücadele yapıyor değiliz. Türkiye'de aile ve kadın konusunda bir zihniyet değişimi gerçekleştirdik. Bu konuda kimsenin cesaret edemediği adımlar attık. Kadın Destek Uygulaması (KADES) şu ana kadar 3 milyon 499 bin kadın tarafından indirildi. KADES uygulamamızı bu yıl 5 milyon kadının kullanımına ulaştırmayı hedefliyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadelede ortaya koyduğumuz seferberlikte az da olsa mesafe alıyoruz. Az dememin sebebi; sıfır olmadıktan sonra bizim için az. 22 Mart itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre kadın cinayetleri sayısı 70'ten 50'ye, yüzde 29 bir azalışa geldi" ifadelerini kullandı.
'KADINLARIN İSTİHDAMDA DAHA GÜÇLÜ OLMASI İÇİN KATKIDA BULUNUYORUZ'
Bakan Özer de eğitimde son 19 yılda devrimsel bir dönüşüm gerçekleştiğini, geçmişte başörtüsü engelinden dolayı eğitime erişemeyen kadınların, kız çocuklarının olduğunu söyledi. Bu konunun hiçbir zaman kadına şiddet bağlamında değerlendirilmediğini söyleyen Özer, şöyle konuştu:
"Anayasal bir suç olarak eğitime erişim engellendiği gibi aynı zamanda kadına yönelik de bir şiddet gerçekleşti. Bu bağlamda kadına yönelik şiddette konuşan insanların içtenlik ve samimiyetinin önemli olduğuna inanıyorum"
'FARKINDALIK EĞİTİMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ'
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise şiddetin önlenmesi için toplumu bilinçlendirmek üzere hutbeler okunduğunu, vaazlar verildiğini ve eğitim programlarının düzenlendiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Şiddete uğrayan kadınların başvurabilecekleri, rehberlik ve danışmanlık hizmeti alabilecekleri merkezlerin tanıtımı ile kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik eğitim faaliyetleri başkanlığımızın diğer kamu ve kuruluşlarıyla iş birliği halinde yürüttüğü çalışmalar arasındadır. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında hazırlanan eylem planı çerçevesinde farkındalık oluşturmakla sorumlu paydaş kurumlar arasındadır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık çalışmalarıyla hizmet içi eğitim dersleri, aile ve dini rehberlik büroları faaliyet ve başvuruları, basılı ve görsel yayınlar şeklide yer almaktadır. Bu bağlamda 2021 yılında illerimizde şiddet insan onuruyla bağdaşmaz konulu panel, cuma vaazı, fabrika ve kahvehane sohbetlerini içeren farkındalık eğitimleri gerçekleştirildi." Konuşmaların ardından iş birliği protokolü imzalandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz