Kadavradan karaciğer bağışıyla hayata tutundu

İSTANBUL’da yaşayan ve bebekliğinde geçirdiği sarılığın siroza dönüşmesi sonucu yaşam mücadelesi veren 21 yaşındaki İbrahim Kara, Bursa’dan kadavradan yapılan karaciğer nakliyle hayata tutundu.

Kadavradan karaciğer bağışıyla hayata tutundu
Kendisini hayata bağlayacak ameliyatın Bursa’da yapılacağını birkaç gün önce rüyasında gördüğünü belirten Kara, “Kodu 224 olan bir telefon ile aranıyorduk. Aileme de söylemiştim. Birkaç gün sonra 224 ile başlayan telefondan gelen arama ile müjdeli haberi aldık” dedi.
Kara ailesinin 4 çocuğundan en küçüğü olan İbrahim Kara, bebekliğinde geçirdiği sarılığın siroza dönüşmesi sonucu zor günler yaşamaya başladı. Karnında şişme ile başlayan rahatsızlığı yoğun halsizlik, iştahsızlık ve yorgunlukla devam eden İbrahim Kara, son 1,5 aydır ise kolunu kıpırdatamayacak hale geldi. Görüştüğü doktorlar acil nakil olması gerektiğini açıklayınca, canlı verici için araştırmalara başlandı. Ancak, uygun canlı verici bulamayan İbrahim Kara, kadavradan nakil sırası için Acıbadem Bursa Hastanesi’ne başvurdu. Bir hafta sonra da İbrahim’i yeniden hayata döndürecek telefon geldi.
Bir akşamüzeri annesinin ilettiği müjdeyle, yıllar sonra ilk kez yüzü gülen İbrahim Kara’ya 56 yaşında beyin ölümü gerçekleşen adı açıklanmayan kişiden alınan karaciğer, Bursa Acıbadem Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Uzmanı Prof. Dr. Remzi Emiroğlu ve ekibi tarafından 12 saat süren ameliyatla nakledildi.
Ölümün kıyısından yeniden hayata tutunan İbrahim Kara, organını bağışlayan kişinin fotoğrafını telefonuna kapak resmi yaptığını belirterek, “Kendisine her gün dua ediyorum. Hayatımın sonuna kadar ne yapsam 56 yaşındaki birinin bendeki hakkını, ailesinin yaptığı büyük fedakarlığı, iyiliği ödeyemem. Onlara da hayatım boyunca dua edeceğim” dedi.
Kendisini hayata bağlayacak ameliyatın Bursa’da yapılacağını rüyasında gördüğünü kaydeden İbrahim Kara, “Rüyamı aileme anlatmıştım. 224 kodlu bir numaradan aranıyorduk. Birkaç gün sonra da 224’le başlayan numaradan yapılan aramada müjdeli haber verildi” dedi.
BAĞIŞLARIN ARTMASI LAZIM
Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten bugüne dek çok sayıda karaciğer nakli yaptıklarını ve bunun mutluluğunu ekip olarak yaşadıklarını belirterek, “Hastalarımızın ve yakınlarının yaşadığı heyecanın aynısını biz de yaşıyoruz. Onların kaderinin bir nakille nasıl değiştiğine tanık oluyoruz. Ailelerin yaptıkları büyük bir fedakârlık ancak kadavradan bağış oranını yükseltip Avrupa seviyelerine çıkarmamız gerekiyor. Karaciğer hastaları için böbrek gibi diyaliz imkanı bulunmadığından, bekleme listelerindeki hastalarımızın çoğunu organ sağlanamadığından 1 yıl içinde kaybediyoruz. Oysaki organ bağışı ile onları yeniden hayata döndürmek mümkün” dedi.
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Emiroğlu da organ nakli bekleyen milyonlarca hastanın birçoğunun listeye bile giremeden hayatlarını kaybettiklerini belirterek, “Bir insanın öldükten sonra yapabileceği en büyük hediye, organ bağışıdır” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler