İzmir'in geçmişte en gözde mekanları arasında yer alan, kentin en güzel manzarasına sahip, günübirlik dinlenme alanı olan teleferik tesisleri, 8 yıl atıl kaldıktan sonra yeniden hizmete girecek. Teleferik 41 yıl önce 1974'de devreye alındığında, tesis İzmirli'lerin en çok tercih ettiği günübirlik mekan durumuna geldi. Ancak, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nce hazırlanan yıpranma tespiti ve 'kullanılmasında sakınca olduğu' yönündeki rapor üzerine, tesisler 2007 yılı Kasım ayında kapatıldı.
YENİDEN YAPILMASI KARARLAŞTIRILDI
Önce iyileştirme çalışması yapılmasına karar verildi. Ancak, 1974 yılında yapılan teleferik tesislerinin malzeme ve teknoloji standartlarının bugün geçerli olmaması, AB uyumlu yeni standartların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2009 yılında kabul edilmesi üzerine onarımdan vazgeçildi. Yeni bir teleferik yapılmasına karar verildi. Yeni standarlara uygun proje hazırlığı sonunda 2011 yılından itibaren ihaleye çıkılmaya başlandı. Ancak, ilk iki ihale çeşitli sorunlar nedeniyle iptal edildi. Üçüncü ihale ise Kamu İhale Kurumu'na yapılan itirazlar ve dava süreçleri nedeniyle uzun süre sonuçlanamadı. Sonunda İhaleyi kazanan STM Teleferik Sistemleri Firması'na Nisan 2013'de yer teslimi yapıldı. Firma bu süreçte ekonomik sıkıntılar yaşadı. Buna karşın yapımı sürdürdü. Üç kez süre uzatımı aldı. İnşaat sürerken tesisin yer aldığı Dede Dağı'ndaki binaların tadilat, çevre düzenlemesi de yapıldı.
ULUSLARARASI GÜVENLİK TEKSTLERİNDEN GEÇTİ
Yeniden kurulan Teleferik tesislerinin güvenlik testleri, mayıs ve haziran aylarında yapıldı. Uluslararası bağımsız sertifikasyon kuruşu da testlerini bitirdi. Büyükşehir Belediyesi uluslararası bağımsız sertifikasyon kuruluşundan gerekli onayı aldıklarını, sertifikasyon belgesinin gelmesi, Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin de onayının ardından tesisleri hizmete açmak için gün saymaya başladı. Teleferiğin Temmuz ayında hizmete girmesi bekleniyor. Körfez- Balçova Barajı gölü çevresindeki çam ormanıyla kaplı tesise İzmirli'lerin yanı sıra çevre illerden gelenlerin de büyük ilgi göstermesi beklenirken,tesisin AB standalarına uygun taşıyıcı sistemindeki 20 kabin de gökkuşağı renklerinde yapıldı. Sekizer kişilik kabinlerde saatte 1200 yolcu taşınabilecek. Yolculuk süresi 2 dakika 42 saniye süren tesis, 12 milyon TL'ye maloldu.
YİYECEK- İÇECEK MEKANLARI VE MARKET OLACAK
Dede Dağı'ndeki mesire yeri düzenlemesi de tamamlandı. Teleferikle Dede Dağı'na çıkacaklar için seyir terasları oluşturuldu. Bankların yeraldığı seyir teraslarına ayrıca İzmir ve Körfez'in izlenebileceği dürbünler yerleştirilecek. Mesire alanında Büyükşehir Belediyesi şirketi Grand Plaza'nın farklı işlevde mekanları hizmet verecek. Gözleme-mantı evi, sandviç, tost, tatlı, unlu mamüller, sıcak ve soğuk içeceklerın satılacağı mekanlar ve kır kahvesi açılacak. Izgara çeşitlerinin satıldığı lokantanın da açılacağı tesiste bir de et evi kurulacak. Et evinde mangal için et satışı da yapılacak. Tesis tuğla mangallı oturma gruplarıyla hizmet verecek. Teleferik Tesisi içindeki ihtiyaçların karşılanması için de market açılacak. Dışarıdan malzeme getirilmeyecek.
DHA
Kaynak: Diyarbakır Söz