Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan Silivri sahilinde denizin renk değiştirmesi bölgede yaşayanlarda endişe yarattı.
İlk bakışta denizde oluşan kirlilik gibi görünen renk değişiminin bir doğa olayı olduğu öğrenildi
'Kırmızı gelgit' olarak adlandırılan doğal renk değişiminin denizde yaşayan ve bahar aylarında sudaki oksijenin çoğalmasıyla sayıları hızla artan alg ve planktonlardan kaynaklandığı anlaşıldı.
Silivri’de yaşayan Talip Yıldırım, sahilin farklı noktalarında ortaya çıkan renk değişiminin bölgede her yıl görüler bir durum olmadığını söyledi.
İHA
suda yaşayan bazı fitoplanktonların yüksek konsantrasyonlarının neden olduğu durumdur. Bu durumda ateşrengi algler kırmızı veya kahverengi renk alır.
Gelgit veya med cezir, bir gök cisminin başka bir gök cismine uyguladığı kütle çekimi nedeniyle her iki cisimde meydana gelen şekil bozulmaları. En çok bilineni, her bir ay gününde Ay ve Güneş'in göreli konumlarındaki değişmeler sonucu kütle çekimlerinde meydana gelen farklılıklar nedeniyle deniz seviyesindeki yükselme ve alçalmalardır.
Galileo 1632'de yayımladığı "Gelgit Üzerine Diyalog" (Dialogue Concerning the Two Chief World Systems-Dialogue on the Tides)kitabında gelgit için "Denizdeki suların, Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi sonucu savrulmasıdır." diyerek yanılgıya düşmüştür. Gelgitin kütleçekim kuvveti sonucu oluştuğu 1687'de Newton'ın Principia eserinde açıklanmıştır. 18.yüzyılda su yüksekliğini hesaplayacak tablolar geliştirilmiştir. Günümüzde ise su yüksekliği, akıntılar, gelgitin oluşacağı zaman bilgisayarlarla hesaplanmaktadır.
Kaynak: Diyarbakır Söz