'Hastalar ilaç alamazsa sorumlusu eczacılar değil'

ADANA Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasında imzalanan 'İlaç Alım Protokolü'nün süresinin 31 Mart itibariyle sonlanacağını belirterek, "Eğer sözleşme imzalanmazsa hastalar ilaçlarını kendi parasıyla alacak.

'Hastalar ilaç alamazsa sorumlusu eczacılar değil'
Oda Başkanı Ersun Özkan, eczacılarla, SGK arasında 3 Ocak'ta imzalanan geçici protokolün süresinin 31 Mart'ta sona ereceğini ancak bugüne kadar yapılan görüşmelerde ilaç protokolüyle ilgili henüz yeni bir anlaşma sağlanamadığını söyledi. Bu durumda eczanelerin ilaçları parayla satmak zorunda kalacağını hatırlatan Ersun Özkan, "Türkiye'de 25 bin eczacı, günlük ortalama 1 milyon reçeteye işlem yapıyor. Protokolle ilgili eczacı odaları temsilcileri Ankara'da toplanacak. Eğer SGK anlaşmaya yanaşmazsa eczacılar sözleşmesiz bir ilaç satış süreci başlatacak" diye konuştu.
ECZACILARIN İSTEKLERİNİ ANLATTI
Eczacıların sözleşmesiz hizmet vermesi durumunda hastaların ekonomik olarak sıkıntıya gireceğini anlatan Özkan, şunları kaydetti:
"Eczacıların çok büyük sorunları var. Zaten muayene ücretlerinin eczaneler aracılığıyla tahsil edilmesi nedeniyle vatandaşlarla karşı karşıya geliyoruz. Hükümet turizmden inşaat sektörü ve ilaç sanayisine kadar destek veriyor. Yaklaşık 600-700 milyon liralık ilaç sanayisine destek verildi. Yok sayılan eczacılara da destek istiyoruz. 25 bin eczacının bulunduğu ülkemizde 6 bin eczane kapanmak üzere. Reçete başına hizmet bedelinin arttırılması, muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsilatının kaldırılması ve mobil reçetelerde, reçete başı hizmet bedeli ödenmesi gibi isteklerimiz var. SGK'dan olumlu adım bekliyoruz. Sözleşme imzalanmazsa hastalar ilaçlarını kendi parasıyla almak zorunda. SGK indirimi olmayacak. Faturasını götürüp sonra SGK'dan parasını talep edebilir. Fiyatı çok yüksek olan ilaçlar var. Hastalar ilaç alamazsa sorumlusu eczacılar değil, SGK'dır. "

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler