Sosyal medya uygulaması WhatsApp, 8 Şubat 2021 tarihinde yürürlüğe girecek "yeni gizlilik sözleşmesi"ni uygulama aracılığıyla dünya genelindeki milyonlarca kullanıcısına gönderdi.
Kullanım koşullarını değiştiren WhatsApp, kullanıcıların verilerinin doğrudan Facebook ile paylaşılmasını istiyor. Bu koşulları kabul eden kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam ederken, kabul etmeyenler ise WhatsApp hesaplarına erişim sağlayamayacak.
WhatsApp'ın, kullanıcılarından topladığı bilgiler arasında; hesap bilgileri, mesajlar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, kullanım ile kayıt bilgileri ve konum bilgileri yer alıyor.
WhatsApp bu bilgileri; hizmetler, emniyet, güvenlik ve bütünlük, Facebook şirketleri hakkındaki iletişimler ve kurumsal iletişimler için kullanıyor.
WhatsApp tarafından yapılan paylaşımda, AB ülkelerindeki WhatsApp kullanıcılarının yeni sözleşmeyi onaylama zorunluluğunun olmadığı açıklandı.
WhatsApp uygulaması ile ilgili güvensizlik oluşturan yeni sözleşmenin açıklanmasının ardından birçok kullanıcı tarafından WhatsApp'a alternatif uygulamalar telefonlara indirilmeye başlandı. Halk, WhatsApp'ın uygulaması ile ilgili konuştu.
"Avrupa Birliği'ne üye olmayan bir ülkelerin mahramiyet açısından bir değeri yok mu"
WhatsApp Avrupa Birliğine üye ve üye olmayan ülke diye bir ayrım yapmasının yanlış olduğunu belirten Tarih Öğretmeni Barbaros Çavuşoğlu, "Genel anlamda sosyal medya dediğimiz şey çok fazla evlerde, insan hayatında mahremiyet bırakmadı, ilk önce bunu söylemek lazım.WhatsApp'ında yaptığı harekette en çok dikkatimi çeken şuydu; Avrupa Birliği'ne üye olmayan ülkelere bunun uygulaması çok dikkat çekici! Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin mahremiyeti açısından bir problemi yok da Avrupa Birliği'ne üye olmayan bir ülkelerin mahramiyet açısından bir değeri yok mu? Bu WhatsApp için ekonomik olarak de bir şey olabilir. Ancak şunu söylemek lazım; Zaten mahremiyetimiz, çok yaralı aldığı bu dönemde, WhatsApp böyle bir şeye müsaade etmiyorsa ve bu konuda Avrupa Birliği'ne üye olan ülkeler ve olmayan ülkeler diye ayrım yapıyorsa kesinlikle hak ettiği gibi WhatsApp'ı silmek ve kullanmamak lazım." şeklinde konuştu.
"Sosyal medya; adetlerimizi, geleneklerimizi, ve göreneklerimiz bile değiştirdi"
Sosyal medyanın aile mahremiyetine zarar verdiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Sosyal medyayı kullanmak çok fazla aman aman bir şeye sahip olmak demek değildir. Bu sosyal lanet! insanların hayatında mahremiyet bırakmadı. Sosyal medya; adetlerimizi, geleneklerimizi, ve göreneklerimiz bile değiştirdi. Yani biz sosyalleşelim derken sosyal medya ile sosyalleşme adı altında bir şeyleri toplum olarak yavaş yavaş kaybediyoruz. Bu yüzden sosyal medya dediğimiz şeyi daha dikkatli kullanmak gerekir. Tabii bu dediğim cümle benim havada kalacak biliyorum; ama en azından beni dinleyin insanlara bir uyarım olsun. Kendi açımızdan fazlasıyla sosyal medya denen lanet şeye, böyle sosyalleşerek değilde; mahalle aralarında ve apartmanlarda komşularımızla sosyalleşerek, sokaklarda esnafla sosyalleşerek, parklarda birbirimizi kardeş gördüğümüz insanlarla sosyalleşerek yapabiliriz. Böyle sosyalleşmenin sosyal medyada sosyalleşmeden daha iyi bir şey olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.
"WhatsApp'ın özel bilgilerimizi kullanmaları yanlıştır"
WhatsApp'ın yaptığı uygulamayı yanlış bulduğuna değinen Mehmet Tunç, "Gizlilik politikası; güncelleme olarak telefon ekranına 'kabul et-etme' şeklinde çıkıyor. Günümüzde kimse sözleşmeyi okumuyor, direk kabul ediyorlar. Güncellemeyi kabul ettikten sonra bütün bilgilerimizi kullanmaya başlıyorlar ve birçok insan bunun farkına varamıyor. WhatsApp'ın bilgilerimizi kullanması yanlıştır, geri adım atmalarını bekliyoruz. Herkes WhatsApp konusunda çözüm arayışına başladı. Başka uygulamalara yöneliyorlar. WhatsApp yapmış olduğu hata ya da güncellemeden dolayı kendisi kaybeder. Millet başka uygulamalar kullanmaya başlıyor." ifadelerini kullandı.
"Arkadaşıma attığım fotoğrafı başkalarıda görecek"
WhatsApp'ın kullanıcıların özel hayatı ile ilgili bilgi ve resimleri paylaşarak "özel hayatın gizliliği" ilkesini ihal ettiğini vurgulayan Hatice Şafak, "WhatsApp'ın getirdiği güncelleme olumlu olmadı. İnsanların özelini kendi bünyesinde barındırmaya başladılar. İnsanlarda mahremiyeti diye bir şey kalmadı. Artık fotoğraf atınca başkaları da görecek. Ben fotoğrafı arkadaşıma atıyorum, onların bakmaya hakkı yok. 'Özel hayatın gizliliği' ilkesi var. Biz özelimizin başkaları tarafından görülmesini istemiyoruz. Bizim mahremiyetimiz, bizi ilgilendirir, başka insanları ilgilendirmez. WhatsApp'ı kınıyoruz ve kullanmayacağız." dedi.
"İnsanların özel ve kişisel olan bilgilerine ulaşmak, kesinlikle doğru değildir"
İnsanların özeline ulaşmanın doğru olmadığını belirten Zafer Oda, "WhatsApp'ın son aldığı kararla ilgili olarak olumlu düşünmüyorum. İnsanların özel ve kişisel olan bilgilerine ulaşmak, kesinlikle doğru değildir ve yanlış bir karardır. İnsanlar, bu duruma çok tepki gösterdi. WhatsApp'ın eskisi gibi devam etmesi gerekirdi. İnsanların banka bilgileri, gizli resimleri ve önemli dosyalarını gizli olarak birbirlerine göndermesi gayet güzeldi. İnsanların özeline ulaşmak doğru değildir. WhatsApp, eski sisteme dönerse kullanırız." şeklinde konuştu.
"WhatsApp'ın herkese bu güncellemeyi zorunlu kılması doğru değil"
WhatsApp'ın uygulamasını eleştiren Mücahit Piramize, "WhatsApp'ın son güncellemesi, yanlış bir uygulamadır. İnsanların özel durumları ve özel hakları var. WhatsApp'ın bu özelleri başkalarına yansıtması doğru değil. WhatsApp, devletin paylaşımları, siyasetten ve örgüt ile ilgili böyle bir güncelleme getirmiş olabilir. WhatsApp'ın herkese bu güncellemeyi zorunlu kılması doğru değil. Eski sürümü daha güzeldi, eski sürümün getirilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"WhatsApp hesabımı ve uygulamamı sildim"
WhatsApp güncellemesinin ardından başka uygulamaya geçtiğini belirten Murat Şemşit, "WhatsApp'ın böyle bir güncelleme istemesi gereksizdir. Özelimize erişmelerine gerek yok. Güncelleme gelince WhatsApp hesabımı ve uygulamamı sildim. Diğer uygulamalara geçtim. WhatsApp'ın sözleşmesini kabul etmememiz gerekir. WhatsApp'ı silip başka bir uygulamaya geçelim. Eski sürümü iyiydi." dedi
Kaynak: Diyarbakır Söz