Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği üyesi 20 anne, dernek bünyesinde devam eden sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlere katılan 20 şizofreni hastasına, anne şefkati gösteriyor.
Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği Başkanı Çiçek Tutuş, 70 üyesi bulunan derneklerinin engelli aileleri ile gönüllü üyelerden oluştuğunu söyledi.
Şizofreni hastalarının tedavilerine destek amacıyla hizmet veren derneklerinde, anneler ile hastaların zamanla kaynaşarak güzel bir aile ortamı kurduklarını anlatan Tutuş, şu anda 20 şizofreni hastasının olduğunu, bu hastaların kurslara katıldığını bildirdi.
Tutuş, şöyle devam etti:
"Anneler olarak mutfak eğitiminden aldığımız destekle yemeklerini yapıp, masalarını hazırlayıp, birlikte yemek yeyip, sohbet edip, çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Aramızda annesi olan ve olmayan hastalarımız bulunuyor. Onları hayata tutundurmak için özverili bir şekilde çalışıyoruz. Onlara destek olmaya ve bir nevi anne şefkatini göstermeye çalışıyoruz. Onları, kendi çocuklarımızdan ve yakınlarımızdan ayırt etmiyoruz. Çoğumuz engelli annesi, aynı zamanda şizofreni yakını olduğumuz için bu konuda sıkıntı da çekmiyoruz."
- "Burası bizim ikinci evimiz gibi"
Eşi bedensel engelli olan 2 çocuk annesi Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Nesrin Karaağaç da derneği ikinci evleri gibi gördüklerini vurgulayarak, "Buraya gelince mutlu oluyoruz. Burada özel anneler var, çocukları engelli olanlar. Birbirlerimizin problemlerini dinliyoruz. Sevinçleriyle seviniyoruz, üzüntülerini paylaşıyoruz ve çözüm bulmaya çalışıyoruz. Psikiyatri danışmanlarımız bizi ziyarete geliyor. Hep beraber bir aile gibi olduk." diye konuştu.
3 çocuk annesi Gülten Ayerdem ise bir arkadaşının tavsiyesiyle dernekle tanıştığını söyledi. Dernekteki mutfak kursuna katılarak başta pasta çeşitleri olmak üzere birçok şey öğrendiğini kaydeden Ayerdem, derneğe gelen hastalara yemekler hazırlayarak hem onları sevindirdiklerini hem kendilerinin mutlu olduğunu belirtti.
Şizofreni hastası Mikail Erbaş (20) da 4 yaşından 18 yaşına kadar yetiştirme yurdunda kaldığını anlattı. Sonrasında kalacak yeri olmadığı için umut evlerine yerleştirildiğini ifade eden Erbaş, "Hastalandım, hastalanınca hiçbir zaman isyan etmedim, şükrettim. Elazığ'a geldim, çok güzel bir yer. Allah devletimizden razı olsun." diye konuştu.
Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneğinde annelerin kendileriyle ilgilendiklerini, güzel yemekler yaptıklarını ve doğum günü kutlamaları düzenlediklerini dile getiren Erbaş, "Anneler bizi kendi çocuklarından ayırt etmiyorlar. Çocukları yerine koyuyorlar, 'oğlum' diyorlar, ilgileniyorlar. Anne şefkati gösteriyorlar." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz