Son 3 yıldır fındığı etkileyen küllenme hastalığının bir tehdit olduğuna işaret eden Nurittin Karan, bunun da bu sezon çok net bir şekilde görüldüğünü ve hastalığın önemli miktarda ürün kaybına neden olduğunu dile getirdi. Küllenme hastalığının önüne geçilememesi durumunda Türk fındığının tehlike altında olduğunu ileri süren Nurittin Karan, "2016 yılı fındık rekoltesinin az olmasında küllenme hastalığının payı oldukça büyük. 2014 yılında fındıkta yaşanan zirai don afeti sonrası bahçeler güç kaybı yaşadı ve devamında küllenme hastalığı ortaya çıktı. Küllenme hastalığından dolayı da son 3 yıldır fındık gelişmiyor. Bahçelerde dallar kırılmış, kurumuş ve fındık vermiyor. Fındık bahçeleri bir strese girmiş halde. 3 yıldır fındık ocaklarında yeni sürgün çıkmıyor. Kökler dalları besleyecek elementleri alamıyor. Ürün kaybının önüne geçebilmemiz için küllenme hastalığıyla mücadele önemli. Üreticiler küllenmeyle ilgili mücadeleye önem vermeli. Küllemeyle ilgili mücadele yöntemleri var. Ancak ekonomik olarak yüksek tutar nedeniyle her üreticinin bunu karşılaması mümkün değil” dedi.
KÜLLENMEYLE MÜCADELE İLAÇLARI BEDAVA DAĞITILMALI
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, hayvanlarda bir hastalık görüldüğünde o bölgenin karantina altına alıp hastalığın berterafı için aşılama mücadelesi yapıldığını hatırlatarak, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuya sahip çıkarak fındıkla ilgili hastalıkları ilan etmeli, ilaçlar üreticiye çiftçi kayıt sistemi kaydı şartıyla bedava dağıtılmalı ve bakanlığın elemanları tarafından ilaçların kullanılması takip edilmeli. Eğer hastalığı önleyemezsek bundan sonra hiç kimse fındıkta dünya liderliği beklemesin” ifadelerini kullandı. 2017 yılı fındık rekoltesinin risk altında olduğunu iddia eden Karan, şunları söyledi:
“Hastalığa bağlı olarak bahçeler kendini yenilemiyor, haliyle bu da rekolteye yansıyor. Hastalık ortaya çıkalı 3 yıl oldu ama biz hala daha rekolteye yansımasını tam olarak tespit edemedik. Öncelikle bunu belirlememiz gerekiyor. Bundan sonra fındıkta çok büyük rekolteler beklemek hayal olur. Çünkü hiç kimse küllenmeyle ilgili bir mücadeleye girmedi. Bakanlığın acilen önerimizi dikkate almasını bekliyoruz.”
Kaynak: DHA