Falezlerde yaralı kurtarma tatbikatı

Antalya'da başlayan RESFAS (Ambulans ve itfaiye servisi çalışanlarına yönelik özellikli kurtarma tekniği) Avrupa Birliği Projesi eğitim programı, Karaalioğlu Parkı'nda düzenlenen tatbikatla devam etti.

Falezlerde yaralı kurtarma tatbikatı
Falezlerden düşen bir yaralıyı kurtarma operasyonunun yapıldığı tatbikata, Antalya Büyükşehir İtfaiye Arama Kurtarma ekipleri, UKOME, Deniz Polisi ve Sahil Güvenlik destek verdi. Eğitim programı için Antalya'da bulunan Slovenya temsilcisi Matej Mejzar ve Çek Cumhuriyeti'nden Vlademir Vlcek ile 40 kişiden oluşan yabancı ekip, tatbikatı yakından izledi. Tatbikatta Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Gülşen de yer aldı.
Yağmur altında gerçekleştirilen tatbikatta falezlerdendüşen yaralının en hızlı şekilde kurtarılması konu alındı. Yaralının yanına halat yardımıyla inen, sedyeye bağladıktan sonra açık alana taşıyarak sahil güvenlik helikopterine teslim eden arama kurtarma ekipleri, izleyenlerden tam not aldı. Yaralının bulunduğu noktanın üzerinde sabit kalan Sahil Güvenlik helikopteri, özel askı vinciyle yaralının bulunduğu sedyeyi yukarı çekti. Helikopterdeniple inen, ardından yaralıyı alarak tekrar vinçle helikoptere çıkan Sahil Güvenlik personeli, alkışlarla uğurlandı.
Deniz güvenliğini alan Deniz Polisi, deniz trafiğini kontrol etti. Tatbikatın yapıldığı bölgede dolaşan turistik tur teknelerindekiler, meraklı gözlerle helikopterli müdahaleyi izledi. Karadan, denizden ve havadan tam teşekküllü müdahalenin yapıldığı tatbikat, gerçek bir operasyonu aratmadı.
RESFAS projesinin çok önemli bir eğitim programı olduğunu belirten İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Gülşen, "Yabancı misafirlerimize bir kurtarma operasyonunu nasıl organize ettiğimizi, ekiplerin koordineli çalışmasını ve kısa sürede yaralıyı kurtarma operasyonumuzu izletme fırsatı bulduk. 112 Acil Sağlık personeli ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 4 itfaiye personeli, Slovenya'da 'İple kurtarma', Çek Cumhuriyeti'nde de 'Sıkışmış araçtan kurtarma' teknikleri konusunda 1'er haftalık eğitimin ardından eğitmen sertifikalarını aldı" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler