Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 5-12 Mart tarihleri arasında yüz yüze eğitimde tespit edilen koronavirüs (Kovid-19) vaka tablosunu açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de yapılan 11 milyon doz aşı içinde eğitim emekçilerinin aşılanmasının 80 binde kaldığına dikkat çekilerek, “MEB’in 1 yıldır devam eden salgın sürecinde uzaktan eğitime de yüz yüze eğitime de yeterince hazırlık yapamamasının nedeninin strateji geliştirme, planlama yapma ve karar alma süreçlerinde yaşanan sistemsel kriz olduğu açıktır. Eğitime ayrılan bütçenin çok düşük seviyede olması dolayısıyla ne ek kadro istihdamı ne okullarda fiziki yenilenme ne de gerekli teknolojik ilerleme sağlanamamaktadır. Ekonomik, sosyal, siyasal politikalar derin bir krizi yaşarken eğitim alanının da kötü yönetilmesi beklenen bir gelişme olsa da bu durum eğitim emekçileri ve veliler tarafından kabul edilmemeli, izlemede kalınmamalıdır” denildi.
OKULLARIN DURUMU
Salgın koşullarında yüz yüze eğitime geçmenin ciddi bir stratejiyi ve buna uygun ek bütçeyi zorunlu kıldığına vurgu yapılan açıklamada, “Uzaktan eğitimde milyonlarca öğrenciyi tabletten, bilgisayardan ve internet desteğinden yoksun bırakan MEB bu kez de yüz yüze eğitimde eğitim emekçilerini aşısız bırakmış, öğrencileri seyreltilmiş sınıflara yeterince kavuşturamamış, ihtiyaç oranında ek kadro atamamış, her okula bir sağlık personeli görevlendirememiş, öğretmen odaları, öğrenci ve öğretmen tuvaletleri çoğaltılamamış, sağlıklı ulaşım konusunda strateji geliştirilmesine öncülük edememiştir” bilgilerine yer verildi.
VAKA SAYILARI
Sendikanın, 33 il, 82 ilçe ve 10 köy okulundan elde ettiği bilgilere göre, 5-12 Mart tarihleri arasında pozitif tanı konulan, temaslı olan ve karantina altına alınan toplam öğretmen, öğrenci ve personel sayısı 432 oldu. Bunlardan 141’i öğretmen, 269’u öğrenci ve 22’si personel olarak açıklandı. Tabloya göre, 2 eğitim emekçisi de koronavirüsten dolayı yaşamını yitirdi. Sahadan toplanan verilere göre, vaka tespit tablosunda öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle:
“* 50 okulda eğitime ara verildi ve karantinaya alındı. 11 sınıf hakkında karantina kararı verildi. 1 yurt karantina altına alındı. Edirne İpsala İlçesi, ilk ve ortaokullar kapatıldı. Samsun Vezirköprü ilçesinde 4 köyün okulları kapatıldı.
* Vakalarla birlikte karantinaya alınan öğrenci, öğretmen, sınıf, yurt ve okul sayıları her geçen gün artmaktadır. Öğrenci vakalarının ağırlıklı olarak ortaöğretimde görünüyor olması tesadüfi değildir.
* Tablo incelendiğinde, öğrenciler açısından bulaş riskinin en düşük yaş grupları olan anaokulları, ilkokullar ve ortaokullarda eğitim emekçisi vakalarının da yaygın bir şekilde mevcut olduğu görülmektedir.
* Tablomuzun açık bir biçimde gösterdiği şudur; salgına karşı en öncelikli tedbir olan aşının halen eğitim emekçileri için yaygınca yapılmayışı yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini risk altına almaktadır çünkü vakalar ciddi oranda artmaktadır.”
AŞI HAYATİ ÖNEMDE
Yapılan açıklamada, yüz yüze eğitimin devam ettirilmesi için aşının hayati öncelikli olduğu belirtilerek, “MEB, tüm eğitim emekçilerinin aşılanmasının seferberlik düzeyinde hızla ve bir an önce yapılmasını sağlamalıdır” çağrısı yapıldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz