Kaş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Kasaba Mahallesi'nde kurulan laboratuvarda, 'Calosoma' denilen faydalı böcekler üretiliyor. Çam ormanlarına ciddi zararlar veren ve 'dumansız yangın' olarak nitelendirilen çam kesesi böceği ile mücadele için kurulan laboratuvarda bu yıl 600 anaç böcek toplandı. Anaçlardan alınan yumurtalarla bu sayı 6 bin 394'ye çıkarken, üretim esnasında faydalı böceklere beslenmeleri için çam kesesi böcekleri yem olarak verildi.
Bir 'Calosoma' erginin laboratuvarda günde 2-3 çam kese böceği yediğini belirten Kaş Orman İşletme Müdürlüğü Kasaba Orman İşletme Şefi Hüsnü Çelik, "Faydalı böceklerden üretilen yumurtalar, yüzde 60 nem ve 17.2 derece sıcaklıkta faydalı böcek haline dönüşüyor. Kutulardaki toprağa konan yumurtalardan çıkan böceğin beslenmesi için, birer tane çam kese böceği de yem olarak konuyor. Yumurtadan çıkan faydalı böcekler, bir ay içinde çamların altına bırakılıyor. Faydalı böcekler, çam kese böceği olan çamlara tırmanarak, böcekleri yok ediyor" diye konuştu.
'Calosoma'nın ömrünün iki yıl olduğunu belirten Çelik, bu böceklerin yılda 150 ila 200 arasında yumurta bırakarak, doğada da hızla çoğalabildiklerini anlattı.
Geçmişte çam kese böceği ile ilaçlı mücadele yapıldığını bunun da doğadaki diğer böceklere zarar verdiğini dile getiren Çelik, "Biyolojik mücadele ile faydalı böceklerin ölümünün önüne geçiyoruz. Çam kese böceği, ülkemizde yayılış gösteren zararlı böcek türlerinden. Bu böcekle mücadelede kullanılan kimyasal yöntemler hem pahalı, hem de çevreye zarar vermekte. Bu nedenle biyolojik mücadele vermekteyiz. Sonuçlarından gayet memnunuz" dedi.
Kaynak: DHA