Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı: "Önümüzdeki dönemlerde, o bölgede (Doğu ve Güneydoğu) hasar tespit çalışması yapacağız. İnsan sağlığına insan yaşamını tehdit eden binaların yıkımını gerçekleştireceğiz"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "Türkiye'de yapılan her HES projesi, her rüzgar enerjisi projesi, her nükleer enerji projesi basına, kamuoyuna kötü yansıtılarak bir direnç oluşturularak engellenmeye çalışılıyor" dedi.
Sarı, AK Parti Seyhan İlçe Danışma Meclisi 76. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2008 yılından bu yana partisinin çeşitli kademelerinde görev aldığını anımsatarak, Bakanlık görevi nedeniyle tebrik mesajı gönderenlere teşekkür etti.
Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleşen İklim Değişikliği Konferansı'nın kendisi için büyük bir tecrübe olduğunu anlatan Sarı, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki süreçte 2100 yılına kadar, dünyada sera gazı emisyonlarından kaynaklanan sıcaklık artışı eğer iki dereceye artarsa, maalesef Türkiye'nin üçte ikisi yaşanamaz hale gelecek. O yüzden Paris'te gerçekleşen İklim Değişikliği Konferansı'nda çok önemli bilgiler üzerine müzakereler yapıldı. Türkiye'de katılımcı olan 196 ülkeden biri olarak bu müzakerelerde bulundu. İki haftalık toplantılar sonunda Türkiye ve 195 ülke önümüzdeki 2020'den 2030 yılına kadar geçen süreçte bu sıcaklığın 2 derecenin altında tutulması noktasında üzerine düşen katkı payını anlattı. Ama bunun sadece hükümetimizin programı olarak görmememiz lazım. Bugün burada bulunan her bir bireyimizin önümüzdeki dönemde iklim değişikliğini göz önüne alarak kendi üzerine düşen bireysel sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor."
Yenilenebilir enerji üzerinde yürütülen çalışmaların çok kısa sürede tamamlanması gerektiğini aktaran Sarı, "Türkiye'de yapılan her HES projesi, her rüzgar enerjisi projesi, her nükleer enerji projesi basına, kamuoyuna kötü yansıtılarak bir direnç oluşturularak engellenmeye çalışılıyor. Eğer biz 2100'de dünyanın ısısını 2 derecenin altında tutmak için bir sözleşmenin altına imza atıyorsak yenilenebilir enerjinin de önünü açmak zorundayız" diye konuştu.
Doğu ve Güneydoğu'da tahrip olan yapılar
Doğu ve Güneydoğu'da bazı ilçelerde yapıların yoğun tahrip altında olduğunu ifade eden Sarı, şunları ifade etti:
"Önümüzdeki dönemlerde, o bölgede hasar tespit çalışması yapacağız. İnsan sağlığına insan yaşamını tehdit eden binaların yıkımını gerçekleştireceğiz. Yıkımdan sonra altyapı hizmetlerini de Sayın Başbakanımızın görevlendirmesiyle belki TOKİ üzerinden belki de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümü üzerinden daha sağlıklı daha sosyal donatıları gelişmiş yaşanılabilir modern mekanları gerçekleştireceğiz."
Adana'da 8 bölgede yapılacak kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili katılımcılara bilgi veren Sarı, daha sonra Mehmet Akif Ersoy'a, vefatının 79'uncu yılı nedeniyle rahmet dileğinde bulundu.
AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da Türkiye'nin içte ve dışta hasmane tutumlara muhatap olduğu bir yıl geçirdiğini belirterek, "2016 yılı çok daha güzel olacak. Gerek Türkiye'yi gerekse Adana'yı çok daha güzel günler bekliyor" dedi.
Konuşmaların ardından katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaşan Bakan Sarı, partili kadınlarla fotoğraf çektirdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz