Denizli'de taş binalar için süpürgeli eylem

Denizli'de, kent müzesi yapımı için başlayan yıkım süreci mahkemeye takılan Valilik binası yanındaki eski Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi'ne ait taş yapı atölyelerinde belediye tarafından kasıtlı olarak temizlik yapılmadığını öne süren Mimarlar Odası Denizli Şubesi üyeleri süpürgeli eylem yaptı. Yaklaşık 40 kişi, bir saat boyunca taş yapıların içini süpürdü.

Denizli'de taş binalar için süpürgeli eylem
Denizli Valilik binası yanında Denizli Arkeoloji Müzesi'nin yapılması planlanan alanda yer alan Endüstri Meslek Lisesi atölye binaları ile ilgili olarak tarihi değeri olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Ancak Mimarlar Odası Denizli Şubesi, İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldırarak taş binaların yıkımını engelleyip, dava açtı. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise karara itiraz etti. Mahkemenin itiraza vereceği karar için beklenmeye başlandı.
Taş binaların temizliğinin belediye tarafından kasıtlı yapılmadığını, pis kokudan içeri girilemediğini söyleyen Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, oda üyeleri ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle taş binalarda süpürgeli eylem yaptı. CHP Denizli Milletvekili adayı Melike Basmacı da eyleme destek verdi.
"DENİZLİLER, TAŞ BİNALARIN YIKILMASINI İSTEMİYOR."
Basın açıklaması yapan Denizli Mimarlar Odası Başkanı Cüneyt Zeytinci, taş binaların 77 yıllık Cumhuriyet yapıları olduğunu söyleyerek, "Taş binalar cumhuriyet döneminin önemli eserlerinden. Belediye bilerek buraların temizliğini yapmıyor. İnsanlar usansın, yıkılmasına göz yumulsun diye. Denizli'ye arkeoloji müzesi yaptırmayı kabul eden ve bakanlıkla protokol imzalayan Ahmet Nazif Zorlu'ya bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ancak müze, taş binalar korunarak yapılabilir. Yıkmak istiyorlar. Denizliler, taş binaların yıkılmasını istemiyor. Taş binalar hem tarihi hem de depreme dayanıklı. Yıka yıka tarihi eserler korunmaz. Denizli'de birçok sivil toplum kuruluşu ile birlikte bu yapıların özgünlüğü, mimarisiyle cumhuriyet eğitim projesinin bir parçası olduğu gerekçesiyle bu işlemlere karşı çıktık. Karşı çıkışımız mevcut yapıların yıkımınadır. Müze projesine asla karşı olmadık. Kente kazandırılacak müzenin tarihi ve özgün değeri olan bu yapılar yıkılmadan, bu yapıları kullanarak yapılmasını savunduk" dedi.
Açıklamanın ardından yaklaşık 40 kişilik grup, bir saat boyunca taş yapıların içini süpürdü.

Kaynak: Diyarbakır Söz