Denizli 5 bin yıllık tarihe ışık tutacak

Denizli'nin Çivril İlçesi'nde Menteş ile Kocayaka Mahallesiarasında bulunan Beycesultan Höyüğü'nde Ege Üniversitesi ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında Doğu Koni'de daha önce literatüre girmeyen yerleşim tespit edildi.

Denizli 5 bin yıllık tarihe ışık tutacak

Tunç Dönemi'ne kadar 5 yıllık bir tarihe ışık tutan Beycesultan Höyüğü'nde Geç Kalkolitik Dönem'den Geç Tunç Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden toplam 40 kültür tabakası tespit edildi.
Çivril'de Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerindenBeycesultan Höyüğü'nde 1954-59 yılları arasında İngiliz arkeologlar tarafından kazı çalışması yapıldı. 1959 yılında durdurulan kazı çalışmaları, 2007 yılında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'ne verildi. Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Eşref Abay başkanlığındaki 60 kişilik kazı ekibi tarafından höyükte kazı çalışmaları bu yıl da sürdürülüyor. Vali Şükrü Kocatepe, Beycesultan Höyüğü'ne giderek kazı heyetinden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kalkolitik Çağ'dan Bronz Çağı'na, Selçuklu'dan Bizans İmparatorluğu'na çok genişzaman diliminde bir çok medeniyetin yerleşim yeri olarak kullandığı Beycesultan Höyüğü'ndeki çalışmalarda ortaya çıkan eserler 5 bin yıllık geçmişe ışık tutuyor.
Beycesultan Höyüğü'nün yerleşim bakımından Batı Anadolu'nun kıyı kesimi ve iç kesiminin yanı sıra Anadolu'nun orta ve güney kesimine açılan bölgeleri birbirine bağlayan doğal güzergahlar üzerinde yer almasıyla son derece stratejikkonuma sahip olduğunu belirten Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Eşref Abay, Beycesultan Höyüğü'nün bulunduğu alanda yapılan çalışmalarda ana toprağa erişildiğini, Geç Kalkolitik Dönem'den Geç Tunç Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden toplam 40 kültür tabakasının tespit edildiğini söyledi. Abay, Doğu Konide ise, 'AA' ve 'BB' açmalarında 'Yanık Saray' olarak adlandırılan ve Orta Tunç Çağ'a tarihlendirilen büyük yapının bir kısmının açığa çıkarıldığını belirtti.
Kazı çalışmalarında Geç Tunç Çağı dönemlerinden biraz daha eskiye gittiklerini vurgulayan Abay, "Kazı çalışmalarımızda bir çok tarihi veriye ulaştık. 40 kültür tabakasının yaşadığı bir yerleşim yeri tespit ettik. Büyük Menderes Irmağı ve onun kollarını oluşturan çayların suladığı verimli Çivril Ovası'nda kurulmuş olan bu yerleşim, Anadolu'nun tarih öncesi dönemlerine ışık tutan önemli höyüklerden biridir. Beycesultan yerleşiminde, özellikle Geç Tunç Çağ döneminde çok büyük bir şehir olduğunu, doğu - batı yönünde uzanan metre genişliğinde caddelerle bölündüğünü ve bu caddelerin arasında çok iyi parsellenmiş iki katlı villaların olduğunu ortaya çıkardık. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler