Demek ki Suriye'deki sokaklarda da iple bağlı olarak durmaktaymış

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'ne yerleşen Suriyeli aile engelli çocuklarını demirlere iple bağlayıp mahalleye saldıkları dikkatlerden kaçmadı.. Salih isimli Suriyeli çocuk kaldırım taşları üzerinde demire ipe bağlanmış olarak etrafa bakınıyor

Demek ki Suriye'deki sokaklarda da iple bağlı olarak durmaktaymış

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'ne yerleşen Suriyeli aile engelli çocuklarını demirlere iple bağlayıp mahalleye saldıkları dikkatlerden kaçmadı.. Salih isimli Suriyeli çocuk kaldırım taşları üzerinde demire ipe bağlanmış olarak etrafa bakınıyor

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Siverek'in Esmerçayır Mahallesi'nde bir apartmanın bodrum katına yerleşen Suriyeli aile, iddiaya göre zihinsel engelli olan Salih adındaki 9 yaşlarındaki çocuklarını, sokakta evlerinin penceresinin demir korkuluklarına bağladı.

Mahalle sakinlerinin ayağına bağlı ipten kurtulmak için çırpınırken gördüğü engelli çocuğun zaman zaman da çığlık attığı belirtildi. Bazı vatandaşların cep telefonuyla görüntülediği engelli çocuk, mahalle sakinlerinin tepkisi üzerine ailesi tarafından ipi çözülerek içeri alındı.

Aile Bakanlığı'ndan 'İple demire bağlanan engelli çocuk' açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde ayağından iple bağlanarak sokağa bırakılan Suriyeli engelli çocuğun kayıp olduğunu bildirdi. Bakanlık, üvey annesi, babası ve kardeşleriyle yaşayan çocuğun bulunduğunda koruma altına alınacağını açıkladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: "Bugün bazı gazete ve televizyonlarda yer alan Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yaşayan Suriyeli engelli bir gencin ailesi tarafından işkenceye maruz kaldığına dair haberlere ilişkin olarak yapılan ilk incelemede, Engelli S.M'nin Suriye'deki iç savaş nedeniyle ailesi ile birlikte ülkemize göç ettiği ve Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yerleşik olduğu, söz konusu S.M'nin zihinsel rahatsızlığı olduğu ve üvey annesi, babası ve kardeşleriyle yaşadığı, S.M'nin halen kayıp olduğu ve jandarma-polis tarafından arama faaliyetlerinin devam ettiği tespit edilmiştir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü yetkilileri, çocuğun bulunmasını müteakip koruma altına alınması ve Bakanlık bünyesindeki uygun bir kuruluşa yerleştirilmesi içingerekli çalışmaları başlatmıştır."

DHA

Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde (1867 sonrası) Diyarbekir Vilayeti'ne bağlı bir kazaydı. Siverek'in bugün bağlı bulunduğu Şanlıurfa ise Halep Vilayeti'ne bağlı bir sancaktı. Urfa, Osmanlı'nın son döneminde Halep'ten ayrılarak vilayet statüsüne yükseltildi. Siverek ise Diyarbekir Vilayeti'ne bağlı bir sancak oldu. Cumhuriyet döneminde vilayetlerin sınırlarının belirlenmesi çerçevesinde Urfa'ya bağlanıncaya kadar Siverek Diyarbakır'a bağlı kaldı. Dolayısıyla hem idari olarak hem de sosyo-kültürel olarak Siverek'in ilişkileri, Diyarbakır ile Urfa'dan daha yoğun oldu. Cumhuriyet'e yakın zamanda sancak olmaları nedeniyle Sivereklilerin "il olma" beklenti ve istekleri, başta nüfus olmak üzere birçok veriyle birlikte, bu tarihsel olguya dayanmaktadır.

Siverek, adını Ermenice ''Sev-averak''tan (Սեւավերակ) alır, anlamı "kara harabe"dir

Şanlıurfa ilinin kuzeydoğusunda yer alan Siverek batısında Adıyaman'ın Kahta ilçesi,batıdan kuzeye doğru uzanan Atatürk Baraj gölü, kuzeyinde ise Adıyaman'ın Gerger ilçesi ile Diyarbakır'ın Çermik ve Çüngüş ilçeleri, doğusunda Diyarbakır, güney doğusunda ise kısa bir sınır ile Mardin ili, Viranşehir ve Hilvan ilçeleri ile komşudur. Siverek ilçe merkezi 37.45 kuzey enlem ile 39.19 doğu boylamlarının kesiştiği noktalarda bulunmaktadır. Siverek ilçe merkezinin denizden yüksekliği 801 ile 840 metre arasında değişmektedir. Toplam yüzölçümü 4314 km'dir Karacadağ'ın eteklerinde kurulan Siverek'te, Akdeniz, çöl ve karasal iklimin etkileri görülmektedir. Karasal ve çöl ikliminin etkisiyle yazları oldukça sıcak geçen Siverek'te nem oranının yüksek olmaması nedeniyle, bu sıcaklar boğucu ve rahatsızlık verici derecelere ulaşmamaktadır. Bu yönüyle Akdeniz ikliminden ayrılır. Kışlar soğuk ve yağışlıdır. Şanlıurfa'nın diğer ilçelerine göre Siverek'te yağış oranı daha yüksektir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler