Merkez Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 11'ncisi düzenlenen, Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri, Çağlayan ve Nilüfer Mahallesi'nde yapılan Köy Düğünü Geleneği ile devam etti. Aralarında Belediye Başkanı AK Partili Mustafa Dündar'ın da bulunduğu kalabalığın, Çağlayan Mahallesi'nde oturan gelini kız evinden alınmasıyla tören başladı. Davetlilerin toplandığı köy meydanında, gelin alayının kız evine hareketinden önce bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Fetih Şenlikleri kapsamında gerçekleştirilen köy düğünü etkinliğinin, aynı zamanda etkinliğe ev sahipliği yapan köylerin tarihini gün yüzüne çıkartan bir çalışmaya da vesile olduğunu söyledi. Dündar etkinliğe Almanya'dan, Bosna'dan, Makedonya'dan, Filistin'den konukların da geldiğini açıkladı.
KIZ EVİNDEN GELİN ALINDI
Daha sonra düğüne katılan yerli ve yabancı konuklar, davul- zurna eşliğinde kız evine gitti. Düğün sahibi olarak gelini evden çıkartma görevi kendisine verilen Başkan Dündar, kapıyı açmayan arkadaşlarına para verdikten sonra gelini evden çıkartı. Gelinin kapıdan çıkarken kötülükleri beraberinde damat evine götürmemesi için eteğindeki taşları dökmesi geleneğinden sonra, dualar eşliğinde gelin ata bindirilip, düğün alayıyla köy dışına çıkartıldı.
Şenliğin ikinci adresi, damat evinin bulunduğu Nilüferköy Mahallesi oldu. Köy meydanına akın eden vatandaşlar davul zurna eşliğinde folklor gösterileriyle coşarken, köyün girişinde ata bindirilen gelini köy meydanına kadar elleriyle getiren Başkan Dündar daha sonra çiftin nikahını kıydı.
İŞKENCE GİBİ DAMAT TRAŞI
Nikah'ın ardından meydanda bir sandalyeye oturtulan damada tıraş yapılırken, geleneklere göre damadın sabunlu yüzü başından aşağıya dökülen bir bakraç suyla yıkandı. Ardından arkadaşları damadın başında yumurta kırıp un ve tuz döktü. Bununla da yetinmeyen köyün gençleri, bu kez de damadın üzerindeki kıyafetleri yırtarak parçaladı. Üzeri yumurta, un ve tuzla kaplanan, kıyafetleri parçalanan damat, ardından köy meydanındaki çeşmenin yalağına yatırılarak yıkandı.
Renkli görüntülere sahne olan bu geleneğin yaşatılmasının ardından damat, arkadaşları ve tüm konukların katılımıyla meydan oynatıldı.
Düğün, Türki Halk Müziği sanatçısı Ali Çakar'ın verdiği konserle son buldu.
Kaynak: Diyarbakır Söz