Çorum son dakika trafik kazası. Çorum’un Sungurlu ilçesinde kamyon, tanker ve otomobilin karıştığı zincirleme trafik kazasında 4 kişi yaralandı
Alınan bilgiye göre, Selahattin Altın yönetimindeki 05 DL 661 hurda yüklü kamyon ile aynı yönde seyreden Tevfik Deniz'in kullandığı 06 MHF 60 otomobil Sungurlu-Ankara karayolunun 25. kilometresinde çarpıştı. Bariyerlere çarparak durabilen kamyona, Tarkan Sorgun yönetimindeki 06 AF 4252 plakalı LPG tankeri arkadan çarptı.
Kazada, sürücüler Altın, Deniz ve Sorgun ile otomobildeki Halil Hicaziye yaralandı. Yaralılardan üçü Sungurlu Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Kamyonda sıkışan ve itfaiye ile sağlık ekiplerinin 1,5 saatlik çalışması sonucu kurtarılan Tarkan Sorgun da aynı hastaneye kaldırıldı. Yaralılardan Deniz, buradaki ilk müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Kaza nedeniyle trafiğe kapatılan Sungurlu-Ankara karayolunun gidiş istikameti, araçların kaldırılmasının ardından yeniden açıldı.Sungurlu, İç Anadolu'da Çorum ilinin yönetim sınırları içinde yer alan bir ilçedir.
Karadeniz ile başkent arasında yer alan otoyol üzerinde olması nedeniyle ilçe merkezi gelişmiş olup aynı zamanda Çorum ilçeleri arasında da en fazla merkezi nüfusa sahiptir.
Sungurlu'nun, adını sunğuroğlu mehmet bey’den aldığı rivayet edilir. Sungurlu, Osmanlı döneminde Sivas eyaletine bağlıydı.
Sungurlu yöresi, sırasıyla Asurlular, Hititler, Frigler, Kimmerler, Moğollar, İskender, Galatlar yönetiminde bulunduktan sonraRomalıların sonra da Bizanslıların eline geçmiştir. Anadolu kapılarının Türklere 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi ile açılmasından sonra Sungurlu ve yöresi Danişment Ahmet Gazi tarafından Bizanslılardan alınarak Türklerin idaresine ve egemenliğine geçmiştir.
Anadolu'nun birçok bölgesi gibi bu bölge de ilk çağlardan beri gelmiş geçmiş çeşitli, kültür medeniyetlerin izlerini taşır. Yörede ilk yerleşmeler Kalkolitik dönemde (MÖ 3000) olmasına rağmen, uygarlığın gelişmesi daha sonraki yıllarda olmuştur. MÖ 1800-MÖ 1200 yıllarında Anadolu'da yaşayan yerli kavimlerden Hattiler bu bölgeyi önemli bir yerleşim merkezi haline getirmiştir. Daha sonra bölgeye hakim olan Hititler ise Hattuşa'yı (Boğazköy'ü) başkent yapmışlardır.
Asurlu tüccarların yapmış olduğu "Karum" denilen iş merkezinin burada kurulması, Karadeniz, Akdeniz ve Ege havzasının Kuzeydoğu Anadolu ile İran Yaylası'na bağlanan ve tarihte "Kral Yolu" olarak bilinen, ünlü ticaret yolunun da burdan geçmesi bölgenin önemini iyice arttırmıştır. Tarihi Kral Yolu'nun tabiat şartları etkisiyle, bölgede hangi güzergahı takip ettiği bilinmemekle beraber bazı ipuçlarından yola çıkarak, Sarıkaya Köyü'nün doğusunda Hacıbağ, güneyinde Dutluk (Öteyüz mevkii), Müdü Köyü'nün güneybatısında bulunan Karice'nin Gedik mevkiinden geçmiş olması muhtemeldir. Bu düşünceyi kuvvetlendiren bulgular arasında;
Mezar kalıntılarının doğu ve batı ekseninde olması,
Yukarıda bahsettiğimiz güzergahta bulunan sivri tepelerin oyularak, geçişe uygun hale getirilmesi. Adı geçen güzergahın yol için elverişli olması Delice'nin Höyük'e geçişin kısa mesafeli olması gibi...Sungurlu'da bulunan başlıca yapılar:
Ulu Cami
Eski Hamam. Eski karakol Saat kulesi (Restore edildi) Sungurlu konakları Taş KöprüSaat kulesi mimari bir yapıttır fakat tarihi nitelik taşımamaktadır. Ulu cami ise selçuklu beylerinden sungsr beyden kalmadır. ulu cami belediye binasının yanında yer almaktadır. Ayrıca mesire yerleri vardır. örneğin toplu dağ ve şehitler tepesi gibi.
Sungurlu adı ulu cami ve hamamını yaptıran selçuklu beyi sungur handan gelmektedir.
Tarihi eser yerleri olmamasına karşın çokta uzak olmayan Alacahöyük,Hattuşaş vb. yerleri gezebilirsiniz. Alışveriş imkânları ve insanlarının oldukça sıcakkanlı olması sebebiyle tamda yaşanabilir bir yerdir.
Kaynak: Diyarbakır Söz