Çanakkale ruhu Karşıyaka'ya taşındı

Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıldönümünü özel ve anlamlı bir etkinlikle kutlayan Karşıyaka Belediyesi, Çanakkale Şehitler Anıtı'nın 5.5 metrelik maketini Mavişehir'e dikti. Bu özel günde, Çanakkale Savaşı'nı anlatan fotoğraflardan oluşan 'Burası Çanakkale' temalı bir de açık alan sergisi ziyarete açıldı.

Çanakkale ruhu Karşıyaka'ya taşındı
Karşıyaka Belediyesi, tarihimizdeki en önemli kahramanlık destanlarından biri olan Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümünde, Çanakkale ruhunu Karşıyaka'ya taşıyan bir projeye imza attı. Bu büyük gün için çalışmalara başlayan belediye, savaşlar sırasında şehit düşen 253 bin Türk askeri anısına yaptırılan Çanakkale Şehitler Anıtı'nın 5.5 metrelik maketini hazırlattı. Çanakkale'deki anıtın birebir örneği olan ve 8'de biri ölçülerine sahip maket, görkemli bir törenle Mavişehir Meydan Parkı'na kalıcı olarak yerleştirildi. Törene Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar'ın yanı sıra, Kaymakam Saadettin Yücel, eski belediye başkanı Nevzat Çobanoğlu, gaziler, muhtarlar, meclis üyeleri ve iki bine yakın Karşıyakalı katıldı.
BÜYÜK ZAFERİN HİKAYESİ
Mavişehir Meydan Parkı'ndaki açılış törenin ardından aynı alanda bir de 'Burası Çanakkale' isimli açık hava sergisi açıldı. Sergide; tarihi savaş fotoğrafları, Çanakkale'den fotoğraflar, savaşı anlatan kronolojik bilgiler ve yazıların yer aldığı dev panolarla, A'dan Z'ye büyük zaferin hikayesi anlatıldı. Törene gelen katılımcılara, Çanakkale Şehitler Anıtı figürlü anahtarlıklar hediye edildi. Başkan Akpınar ve beraberindekiler, sergi alanını gezerken duygu dolu anlar yaşandı. Serginin fotoğrafları Hanri Benazus'un özel koleksiyonundan alındı. Belediyenin Çok Sesli Korosu da bu anlamlı gecede marş ve türküler seslendirdi.
“O RUHU KARŞIYAKA'YA GETİRDİK"
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Tarihin akışını değiştiren, ülkelerin kaderini belirleyen ve yıkık bir imparatorluktan, tazecik, genç bir Cumhuriyet yeşerten bir var olma mücadelesinden bahsediyoruz. Çanakkale huzur demektir, Çanakkale barış demektir, Çanakkale bağımsızlık demektir. Çanakkale, dil, din, ırk gözetmeden, vatan uğruna, Atası'nın izinde, gözünü kırpmadan ölüme koşan Anadolu demektir. O gün 'Çanakkale geçilmez' diyerek göğsünü siper eden şehitlerimiz, gazilerimiz, sadece kahramanlık değil, aynı zamanda insanlık destanını da yazmıştır. Çanakkale aslımızdır ve biz aslımızı unutmayacağız. Nereden geldiğimizi ve ne yaptığımızı iyi bilmek zorundayız. Çanakkale ruhunu yeni nesillere, yeni 100 yıllara mutlaka taşımak zorundayız. İşte bu yüzden 'Burası Çanakkale' dedik. İşte bu yüzden, vatanımızın her karış toprağını sahiplendik. Her noktasını Çanakkale ruhu ile bezedik. Ve o kutsal topraklara ait en önemli simgelerden birine, Şehitler Anıtı'na Karşıyakamızda hayat verdik. Bizler sağ olduğumuz müddetçe, Atatürk'ün Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar yaşatacağız" dedi.
Karşıyaka Kaymakamı Saadettin Yücel ise "Çanakkale tarihimizde önemli bir mihenk taşı. Bu millet, Çanakkale ruhunu sonsuza kadar yaşatacaktır. Bu tarihin, Karşıyakamızda somut bir karşılık bulması memnuniyet verici. Başta belediye başkanımız olmak üzere, emeği geçenlere teşekkür ederim" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz