Adana, Samsun ve Antalya'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve siyasi parti temsilcileri, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasını protesto etti.
Antalya'da Attalos heykeli önünde toplanan CHP Antalya Milletvekilleri Mustafa Akaydın, Niyazi Nefi Kara ve Devrim Kök ile sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve gazeteciler, tutuklamalara tepki gösterdi.
Akaydın, eski bir öğretim üyesi ve rektör olduğunu hatırlatarak, "Bu tablo karşısında sessiz kalmayı devam ettiren bütün hukuk fakültesi öğretim üyeleri ve dekanlarını buradan protesto ediyorum" dedi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Akdeniz Şubesi Başkanı Mustafa Sözen de basının demokrasinin temel dayanaklarından olduğunu söyledi.
Basın açıklamasının ardından Attalos heykelinin çevresinde Cumhuriyet gazetesini ücretsiz dağıtan gruba, bir vatandaş tepki gösterdi.
Çevredeki bazı vatandaşların da tepki göstermesi üzerine iki grup arasında çıkan arbede, polislerin müdahalesiyle sonlandırıldı.
AGC'DEN AÇIKLAMA
Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni, yaptığı yazılı açıklamada, Dündar ve Gül'ün tutuklanmasını kınadı.
Kararın basın özgürlüğüne ağır bir darbe olduğunu savunan Yeni, "Gazeteciler devlet memuru değildir. Mesleklerini evrensel normlara göre halk adına icra ederler. Halkın çıkarları ile kamu otoritesi karşı karşıya kaldığında evrensel hukuk kuralı her zaman basın özgürlüğünden ve halkın çıkarlarından yanadır. MİT tırlarına ilişkin haberlerde Can Dündar ve Erdem Gül, halkın haber alma özgürlüğünden yana tavır almış, yayın özgürlüklerini kullanmışlardır" değerlendirmesinde bulundu.
ADANA
Adana Barosu üyesi bazı avukatlar, cübbeleriyle Cumhuriyet gazetesi Dündar ile Gül'ün tutuklanmasına tepki göstermek amacıyla yürüyüş düzenledi.
Adana Adliyesi önünde toplanan avukatlar, tutuklama haberlerinin olduğu pankart ve dövizlerle Atatürk Caddesi'nde slogan atarak yürüdü.
Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, burada yaptığı konuşmada, demokrasi, basın özgürlüğü ve hukuk açısından kara bir gün yaşandığını, tutuklama kararının vicdanları kanattığını ileri sürdü.
Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün tehlikeye girdiğini savunan Çıtırık, "Gerek Erdem Gül, gerekse Can Dündar delilleri mi karartacaklardır, kaçma şüpheleri mi vardır, bu dosyayla ilgili tanık ya da mağdurlara baskı mı yapacaklar? Bu konuda verilen kararın siyasi olduğunu düşünüyoruz. Bu kararın hiçbir hukuki yönü yoktur" diye konuştu.
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ile Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir'in de destek verdiği yürüyüş, basın açıklamasıyla sona erdi.
SAMSUN
Samsun Gazeteciler Cemiyetinden, gazetecilerin görevlerini yaparken sadece halka karşı sorumlu olduğu bildirildi.
Cemiyetten yapılan yazılı açıklamada, gazetecilerin halkın haber alma hakkını savunmak zorunda olduğu belirtildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Basın özgürlüğü tutuklanmıştır. Gazeteciler halka karşı sorumludur. Buradaki haberin yayınlanması da gazetecinin halka karşı görevi gereğidir. Tutuklamalar hukuksuzdur, bir an önce yanlıştan dönülmelidir. Gazetecinin halka karşı sorumluluğu, başta işverenine ve kamu otoritelerine karşı olmak üzere, öteki tüm sorumluluklardan önce gelir. Gazeteciler tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Bütün bunlar gazetecilere verilen anayasal bir teminattır."
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ve terör örgütüne üye oldukları gerekçesiyle tutuklanmıştı.
Kaynak: Diyarbakır Söz