Artık yıl da doğmak sizin şanssızlığınız mı? 4 yılda bir yarın 35 bin kişi doğum gününü kutlayacak

Artık yıl sebebiyle 4 yılda bir doğum gününü kutlayan tam 35 bin kişi var! 2016 yılının 29 çekmesi en çok onlara yaradı

Artık yıl da doğmak sizin şanssızlığınız mı? 4 yılda bir yarın 35 bin kişi doğum gününü kutlayacak

Artık yıl sebebiyle 4 yılda bir doğum gününü kutlayan tam 35 bin kişi var! 2016 yılının 29 çekmesi en çok onlara yaradı

Türkiye genelinde yaklaşık 35 bin kişi, şubatın 29 çektiği "artık yıl"ın 2016'ya denk gelmesiyle, 4 sene aradan sonra doğum gününü kutlamaya hazırlanıyor.

DÖRT YILDA BİR DOĞUM GÜNÜ

Bu yıl, takvim yılının mevsimlerle ve dünyanın güneş çevresinde dönme süresiyle uyumlu olması için uygulanan ve 4 senede bir gerçekleşen artık yıllardan birisi yaşanıyor. Buna göre, artık yılın 2016'ya denk gelmesi nedeniyle bu sene şubat ayı 29 çekiyor. Bu tarihte doğanlar, doğum günlerini 4 yılda bir kutlamak zorunda kalıyor.

35 BİN KİŞİ BULUNUYOR

AA muhabirinin, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, Türkiye genelinde, nüfus aile kütüklerinde doğum günü 29 Şubat olan 35 bin 33 kişi bulunuyor. Bunların 18 bin 119'u erkek, 16 bin 914'ü kadınlardan oluşuyor.

Doğum gününü 4 senede bir gelen artık yılda kutlamak zorunda kalanların illere göre dağılımına bakıldığında, 29 Şubat doğumlu en çok kişi İstanbul'da, en az kişi de Yalovanüfusunda kayıtlı bulunuyor.

ARTIK YILDA DOĞAN YERLİ VE YABANCI ÜNLÜLER

Dört yılda bir gelen 29 Şubat'ta doğanlar arasında, Türkiye ve dünyada tanınmış isimler de bulunuyor.

Buna göre, oyuncu Nejat İşler, sinema sanatçısı Nilüfer Aydan, Trabzonspor ve Beşiktaşgibi kulüplerde de forma giyen futbolcu Çağdaş Atan, bu tarihte doğan Türkiye'deki ünlü isimler arasında yer alıyor.

Dünyaca tanınmış ünlüler arasında ise ressam Balthus, oyuncu Joss Ackland, oyuncu Jessie Usher ve Cezayirli ünlü şarkıcı Cheb Khaled bulunuyor.

Fener Rum Patriği Bartholomeos da doğum günü 4 yılda bir denk gelenler arasında yer alıyor.

Artık yıl, Gregoryen takviminde (Miladî takvim) 365 yerine 366 günü olan yıl. Bu fazladan gün (artık gün), normalde 28 gün olan şubat ayına 29 Şubat'ın eklenmesi ile elde edilir. Dört yılda bir yapılan bu uygulamanın nedeni Dünya'nın Güneş çevresinde dönme süresinin (astronomik yıl), Güneş'in aynı meridyenden iki kez geçişi arasındaki ortalama zamanın (gün) tam katı olmamasıdır. Bir astronomik yıl yaklaşık olarak 365,242 gün olmasına rağmen[1] normal bir takvim yılı 365 gündür.

Artık yıl uygulaması ilk olarak MS 46 yılında, Jülyen Takvimi'nde uygulanmıştı

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler