En az beş yıllık bir tecrübenin ardından gerekli kursları aldıktan sonra arabulucuların belirlendiğini söyleyen Hakan Öztartar, "Arabulucular beden dili, psikoloji eğitimi alıyorlar. Ondan sonra da sorunları çözmek için sistemi uygulamaya başlıyorlar. Mahkemelerle husumet bitmiyor. Mahkemeler kararını verse bile taraflardan birisi bu karardan memnun olmuyor. Davayı Yargıtay'a götürüyor. Bundan da kan davası, kavgalar oluyor. Bunların olmaması İçin, bunu yapıyoruz. Yargıdaki iş yükünü azaltmak için bu sistem bulundu. Bu sistemi dünya uzun yıllardır kullanıyor. Dünyayı yeniden keşfetmenin anlamı yok. Türkiye'de her uyuşmazlık mahkemeye gidiyor. Bunun dünyada güzel örnekleri var. İngiltere'de bir yılda 1.5 milyon uyuşmazlık oluyor. Bunun bir Milyon 450 bin uyuşmazlığını, arabulucular yöntemiyle çözülüyor. Sadece mahkemeye giden, 50 bin uyuşmazlık var. Yine İtalya'da, bir davanın ülke ekonomisine maliyeti 27 bin Euro, ama arabuluculuk sayesinde bu maliyet 9 bin Euroya düşüyor" dedi.
Sistemin toplumsal barış için de önemli bir etkinlikte olduğunu ifade eden Hakan Öztatar, "AB standartlarında bir hukuki anlaşmazlığın çözümü 7 alda bitiyor. Ama bu sistem sayesinde bazen yarım günde bile çözüm sağlanıyor. Zaman kazancının yanı sıra, öyle davalardaki gibi daysa masrafı, keşif ücretleri yok. Sadece arabuluculuk ücreti ödeniyor. Ayrıca gizlilik esastır. Mahkemelerdeki gibi insan ilişkilerinde kopmalar yaratmaz. İleriki dönemde insani ilişkileri geliştirebilir. Zaten bu sistem örf adetlerimizde var" dedi.
TÜRKİYEDE 2 BİN ARABULUCU VAR
Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztartar, Türkiye'de iki bin arabulucunun bulunduğunu, yargının iş yükünü azaltan arabulucuların şu ana kadar yaklaşık bin 500 kişinin taraf olduğu 305 dosyaya baktıklarını, bunlardan da sadece 5'inin çözülemediğini ifade etti. İzmir'de de, toplam 169 arabulucunun baktıkları 100 dosyayı çözdükleri öğrenildi.
İzmir Arabulucular Derneği Başkanı Ayşe Dağcı ise, sloganlarını “Davanın değil anlaşmanın tarafı olun" diye belirlediklerini, davayı çözmek içini ellerinde sihirli değnek olmadığını, sadece tarafları bir araya getirip ortak memnuniyet oluşturduklarını söyledi. Bu arada toplantıya katılan arabuluculardan İrfan Medet Akpınar da, 70 yaşlarındaki iki yaşlı kişinin zeytin ağacındaki ürünleri toplama yüzünden yaşadıkları anlaşmazlığı, yarımşar saatlik iki oturumda çözdüklerini anlattı.
İZMİR PİLOT İL OLDU
Bu arada Arabuluculuk sistemi için İzmir'in de aralarında bulunduğu 6 ilin, Avrupa Birliği tarafından pilot il seçildiği öğrenildi. İzmir Adliyesi'ndeki, İki Ticaret Mahkemesi, İş Mahkemesi, Aile mahkemesi ve iki Asliye Hukuk Mahkelerinde halen devam eden davalar arasından, arabuluculuğa uygun olan dosyaların tespit edileceği, bunların daha sonra arabuluculara yönlendirileceği açıklandı. Bu projenin iki yıl boyunca yürütüleceği ve başarının da böylelikle ölçüleceği açıklandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz