Ahmet Kaya 16. ölüm yıldönümünde... Yaşasaydı 59'unda olacaktı

Özgün müziğin usta isimlerinden Ahmet Kaya ölümünün 16. yıl dönümünde anıldı. usta isim yaşasaydı bugün 59 yaşında olacaktı

Ahmet Kaya 16. ölüm yıldönümünde... Yaşasaydı 59'unda olacaktı

Ahmet Kaya yaşasaydı kaç yaşında olacaktı sorusu bugün daha da bir merak edildi. Usta şarkıcının bugün 16. yıl dönümü kendi şahsına münhasır şarkıları ile anıldı. 16 Kasım 2000'de hayatını kaybeden Kaya, özgün müziğinin en usta isimlerinden olarak tanınmaktadır. Paris2te bulunduğu gecelerin birinde geçirdiği kalp krizi sonrasında hayatını kaybetmiştir. O gün bugündür hakkında çok sayıda spekülasyonlar atılmış, hatta dönemde yaşadığu üzgünç olaylar sonrasında ölmediği bile iddia edilmişti. Usta sanatçı bugün, yaşasaydı 59 yaşında olacaktı. Aramızdan erken ayrılsa da unutulmaz eserleri hala daha bizzlerle yaşamakta.

AHMET KAYA HAYATI

Attilâ İlhan, Can Yücel, Nevzat Çelik, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Enver Gökçe ve Ahmed Arif gibi birçok şairin şiirlerini besteyen sanatçı, hayatı boyunca toplam 22 albüm yayınladı.

Fransa’nın başkenti Paris’e yerleşen Ahmet Kaya, 16 Kasım 2000’de hayata gözlerini yumdu.

Ahmet Kaya, ölümünden sonra Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

1984 yılında başladığı müzik kariyerinde sırasıyla “Acılara Tutunmak”, “Şafak Türküsü”, “An Gelir” ve “Yorgun Demokrat” isimli albümlerini Taç Plak’tan yayımladı. İlk iki albümüyle beklediği başarıyı yakalayamayn sanatçı, “Şafak Türküsü” isimli albümüyle satış rekorları kırdı. Bu albümdeki “Penceresiz Kaldım Anne” türküsüyle milyonların gönlünde taht kuran Ahmet Kaya, profesyonel müzik akriyerinde toplam dört farklı plak şirketiyle çalıştı.

“Şafak Türküsü”nden sonra albüm satış rakamları giderek artan sanatçı, Taç Plak’tan sonra Barış Plakçılık’a geçti. 1987’de Barış Plak’a geçen Kaya, bu plak şirketinden, “Başkaldırıyorum”, “İyimser Bir Gül”, “Sevgi Duvarı” ve “Başım Belada” albümlerini piyasaya sürdü. Kaya daha sonra Tempa’dan “Dokunma Yanarsın” isimli kaydını yayımladı. Doksanlı yıllarda daha büyük bir şirket olan Raks’a geçen sanatçı, bu plak şirketinden de sırasıyla “Şarkılarım Dağlara”, “Beni Bul”, “Dosta Düşmana Karşı” ve “Yakamoz” albümlerini yayımladı.

1980’lerde ”“Penceresiz kaldım anne / Saçlarına yıldız düşmüş, koparma anne” sözleriyle ünlü türküsüyle patlama yapan Kaya’nın kariyerinin doksanlar diliminde “Ağladıkça” isimli türkünün büyük bir yeri oldu.

Magazin Gazetecileri Derneği’nin 1999 yılında düzenlediği ödül töreninde yaptığı konuşma nedeniyle hakkında 10.5 yıl hapis istemiyle iki ayrı dava açılan Kaya, aynı yıl Türkiye’den ayrıldı.

Kaya, yargılandığı davalarda 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

16 Kasım 2000 yılında Fransa'daki evinde kalp krizi sonrası hayatını kaybeden Ahmet Kaya, 30.000'in üzerinde kişinin katıldığı törenle Paris'in Père Lachaise Mezarlığı 71. bölüme defnedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz