9 Ekim eylemine 138 gözaltı oldu

Öcalan’ın yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin 24’üncü yılı nedeniyle ülkenin bir çok ilinde yapılan izinsiz gösterilerde 138 kişi gözaltına alındı.

9 Ekim eylemine 138 gözaltı oldu

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998'de Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin 24'üncü yıl dönümünü gerekçe gösteren gösterilerde gerginlik yaşandı. Diyarbakır, Van, İstanbul, Cizre, Doğubayazıt ve Kızıltepe'nin de aralarında olduğu çok sayıda kentte yürüyüşlere polis müdahale ederken, 138 kişi gözaltına alındı.

EYLEMLER

Yürüş sonrasında yaşanan taşkınlıklarda Ömer Kıstak, Hatice Göktepe ve İbrahim Damdan darp edilerek gözaltına alındı. Ayrıca yürüyüş sonrası Serhat Uka gözaltına alındı.  İzmir’de ise HDP İl Eşbaşkanları Berna Çelik ile birlikte üç kişi, Van’da HDP'li yöneticilerin de olduğu 55 kişi,  Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ise çıkan arbedede HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik yaralandı. 20 kişi gözaltına alındı. 

DİYARBAKIR 

Diyarbakır’da aralarında HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, İmam Taşçıer’in de olduğu grup, yürüyüş yapmak istedi. Polis ekipleri tarafından Bağlar Emek Caddesi’nde izinsiz yürüyüş yapmak isteyen grubun önü kesildi. Uyarılara rağmen yürüyüş yapmakta ısrar eden gruba polis müdahale etti. Yaşanan arbede sonucu HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz, HDP PM üyeleri Beybün Aslan ve Raci Bilici, DBP İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, HDP İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyat Ceylan, HDP İl Eşbaşkan Yardımcısı Mervan Yıldız, Emine İnan, Şadiye Hayme, MEBYA-DER Eşbaşkanı Meryem Soylu’nun bulunduğu 59 kişi gözaltına alındı

İSTANBUL

İstanbul İstiklal Caddesi, Kadıköy ve Esenyurt’ta yapılan yürüyüşlerde HDK Eşsözcüsü Esengül Demir ile Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Ömer İbrahimoğlu’nun da aralarında olduğu en az 26 kişi gözaltına alındı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz