Yol personeli, 58 dereceyi bulan ray sıcaklığında yenileme çalışmalarını özveriyle yapıyor. Merkezi İzmir'de bulunan Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YOLDER) Başkanı Özden Polat, Manisa-Akhisar arasındaki demiryolu yenileme çalışmalarının yapıldığı bölgeyi ziyaret etti. Balıkesir Yol Bakım Onarım Müdürü İsmail Karakoç'un eşlik ettiği ziyarete, YOLDER Genel Sekreteri İbrahim Alper Yalçın da katıldı.
Aşırı sıcaklara rağmen çalışmalarını sürdüren yol personeline kolaylık dileyen YOLDER Başkanı Polat, Manisa-Akhisar arasındaki yenileme çalışmasının Menemen-Bandırma Sinyalizasyon Projesi kapsamında yapıldığını anlattı. Polat, bölgede 13 Haziran 2012'de başlayan 52 kilometrelik çalışmanın, 19 Eylül'de bitmesinin planladığını söyledi. Proje kapsamında üstyapı dolgusu yapıldığını, ray, balast ve traverslerin değiştirildiğini anlatan Özden Polat, çalışmanın 32 milyon liraya mal olacağını belirtti. Yol çalışmasında 60 kişinin çalıştığını kaydederek, "Bütün çalışmalar, yolun modernizasyonu için yapılıyor. 52 kilometrelik çalışma, yol yenileme makinesi denen modern cihazlarla yapılıyor. Sinyalizasyon çalışmasının ilk adımı olan bu yenilemeler tamamlandığında, bölgedeki trenler birbirini beklemeden seferlerine devam edebilecek. Böylece zaman kayıplarının da önüne geçilmiş olacak." dedi. Manisa-Akhisar arasında günde 720 metre yol yenilendiğini vurgulayan Polat, "Çalışanlar, büyük özveriyle çalışıyor. Rayların sıcaklığı, gün içinde 58 dereceyi buluyor. Buna rağmen yol çalışması hiç aksamıyor. Saat 09.00'da başlayan çalışmalar, 17.00'ye kadar sürüyor.” şeklinde konuştu. Polat, yol yenilemesi yapılan bölgede tren seferlerinin, akşamları yavaşlatılmış şekilde devam ettiğini sözlerine ekledi.
Menemen-Bandırma hattında 152, Manisa-Akhisar yolu üzerinde 33 tane hemzemin geçit bulunduğuna dikkat çeken YOLDER Genel Başkanı Polat, yenileme çalışmalarının hemzemin geçitlerde de iyileştirme sağlayacağını söyledi. Sinyalizasyon projesi kapsamındaki çalışmalarla hemzemin geçitlerin tamamının kontrollu hale geleceğini anlatan Polat, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Şu an Menemen-Bandırma arasındaki 152 geçitin 72 tanesi otomatik, 20 tanesi bekçili kontrollu, geri kalanı kontrolsuz geçit. Bu bölgede, hemzemin geçit kazalarının çok yoğun. Bir sivil toplum örgütü olarak YOLDER, hemzemin geçit kazalarının önlenmesi için yol personelinin de desteğiyle bir yönetmelik taslağı hazırladı ve genel müdürlüğümüze sunduk. Hemzemin geçitlere ilişkin farkındalığı arttırmamız gerek. Bu konuda çok ciddi yasal boşluklar ve yetki karmaşası var. TCDD, yasal görevi olmadığı halde bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Gerekli yasal düzenleme yapılması için biz de konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz."
Kaynak: Diyarbakır Söz