5. Kayseri Mobilya Fuarı, Dünya Ticaret Merkezi’ndeki fuar alanında törenle açıldı. Törene, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Övüç, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, mobilya üreticileri ve davetliler katıldı. Fuarın açılışında konuşan Vali Orhan Düzgün, Kayseri ticaretinin lokomotif sektörlerinden birisinin mobilya üretimi olduğunu bildirdi. Düzgün, "Üretilen ürünlerin pazarlanması da son derece önemli. Bunun için fuarlar büyük fırsatlar sunuyor. Fuarlarda üreticiler, ürünlerini pazarlayabilecekleri yeni alanlar bulabiliyor, yeni iş bağlantıları yapabiliyorlar. Kayseri ticaretinin canlanması için de fuarlar önem taşıyor" diye konuştu.
Kayseri’de gelişmiş ve geniş fuar alanlarına ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Orhan Düzgün, "Geçtiğimiz ay düzenlenen Tarım Fuarı’nda da gördük ki, artık bu fuar alanı, üreticilerimize yetmiyor. Daha geniş bir fuar alanı için çalışmalar yapılmalı ve Kayserimize yakışır bir alan fuar alanı olarak düzenlenmeli" ifadelerini kullandı.
Kayseri için önemli bir çalışmanın da Mobilyakent olduğunu vurgulayan Vali Düzgün, "Bu projede, 700’e yakın küçük ve orta ölçekli mobilya üreticimiz tek çatı altında toplanacak. Burada üreticilerimiz, üretimlerine devam ederken, bir yandan da ürünlerini sergileyebilecekler. Mobilyakent, üreticilerimize modern, altyapısı tamamlanmış yerlerde çalışma imkanı sunarken, tüketicilerimiz için de mobilyayla ilgili aradıkları her şeyi bir arada bulabilmeyi sağlayacak. Bunun için Mobilyakent projesine önem veriyoruz" dedi. Vali Düzgün, dış ticarette rekabet için araştırma ve geliştirme (AR-GE) çalışmalarının da hız kazanması gerektiğini bildirdi.
Açılışta konuşan Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da, Kayseri’nin lokomotif sektörlerinden olan mobilya üretiminde AR-GE çalışmalarının artması gerektiğini belirterek, ‘’2014 yılında yaptırdığımız bir çalışmada, Kayseri’nin AR-GE çalışması yapan iller sıralamasında gerilerde olduğunu gördük. Proje üretiminde ise biraz daha iyiyiz. Yani biz proje üreten bilim insanlarına sahibiz ancak bunu AR-GE ve ticari üretimle daha çok buluşturmamız gerekiyor’’ dedi. Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği (KAYMOS) Başkanı Mahmut Alak ise sanayiciler olarak Kayseri’nin mobilya sektörünün gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını, ancak kenti yönetenlerden yeni fuar alanı istekleri bulunduğunu kaydetti. Alak, ‘’Geçtiğimiz ay İsrail’e bir ticaret gezisi düzenledik. Burada İsrailli üreticilerle görüştük. Ulaşım ve konaklama giderlerini karşılayacağımızı belirterek, ürünlerini tanıtmaları için şehrimize davet ettik. İsrailliler bize fuar alanımızın ne kadar olduğunu sordular. Biz de ‘Fuar alanımız, büyük, çok büyük’ diyerek metrekare belirtmeden bu soruyu geçiştirdik. Eğer metrekare olarak alanı bildirseydik, gelmeyeceklerinden endişe ettik. Biz Kayserimize büyük bir fuar alanı kazandırabilirsek, bunlara gerek yok aslında’’ diye konuştu. Konuşmaların ardından Vali Orhan Düzgün ve diğer protokol üyeleri tarafından fuarın açılış kurdelası kesildi. Vali Düzgün ve beraberindekiler, fuar alanını gezerek ürünler hakkında bilgiler aldılar.
Ev, Çocuk Mobilyaları, Aksesuarlar, Dekorasyon Üniteleri, Mutfak ve Banyo Mobilyaları, Mimari Bürolar ve ilgili yayınlarla ilgili her kesime ve her zevke hitap edecek model ve ürünlerin ziyaretçilerin beğenisine sunulacağı Fuar, 22-26 Nisan tarihleri arasında ziyarete açık olacak. Fuarda; Almanya, Avusturya, Bosna Hersek, Hırvatistan, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, İsrail, Lübnan, Mısır, Suriye başta olmak üzere ağırlıklı mobilya ihracatı yaptığımız ülkelerden ve 50’yi aşkın şehirden profesyonel ziyaretçiye ev sahipliği yapacak. Pazar günü halk günü olarak belirlendi ve bugüne özgü katılımcı firmalar, standlarındaki mobilyaları uygun fiyatlarla satışa sunacaklar. Geçtiğimiz yıl yapılan fuarı 50 bin ziyaretçinin gezdiğini belirten yetkililer, bu yıl daha fazla ziyaretçi beklediklerini de bildirdiler.
Kaynak: DHA