TASARIM
iPhone 6S, 7,1mm'lik ince bir metal parçası. Tasarımında önemli bir değişiklik yapılmayan telefon, iPhone 6'ya çok benziyor. Ancak 3D Touch teknolojisine yer açmak için cihaz, biraz kalınlaştırılmış.
Metal çerçeveli ve cam arka yüzlü Samsung Galaxy S6, iPhone 6S kadar stil sahibi. Cihaz, 6,8mm kalınlığıyla iPhone 6S'ten bile ince ancak arka taraf, parmak izlerinizi üzerine toplayabiliyor. İzler beyaz modelde çok kolay görünmeseler de beyazı tercih ettiğinizde hoş görünümlü diğer renk tonlarını kaçırmış oluyorsunuz.
Bununla birlikte her iki telefon da elde müthiş görünüyor. Yani sokakta sizi gören kimsenin, telefonunuza burun kıvıramayacağından emin olabilirsiniz.
EKRANiPhone 6S'in 4,7 inç'lik IPS LCD ekranı, 1334 x 750 (326ppi) çözünürlük sunuyor. Yani telefon, iPhone 6'yla aynı boyutlarda ve çözünürlükte. iPhone 6S, iPhone 5S'ten büyük, yani iPhone'unuzu iki senede bir yeniliyorsanız küçük bir şok yaşayabilirsiniz. Ancak 4,7 inç ekran boyutunun tek elle kullanım için ideal kabul edildiğini söyleyelim.
Samsung Galaxy S6 ise daha büyük, 5,1 inç'lik 1440 x 2560 (577ppi) çözünürlüklü AMOLED ekranla geliyor. Yani Galaxy S6, iPhone 6S'ten hem daha büyük, hem daha yüksek çözünürlüklü.
Yine de iPhone 6S'in çözünürlüğü eksik görünmüyor ve telefon bu sayede muhtemelen pil ömrünü uzatıyor. Her iki telefon da piyasadaki en iyi ekranlara sahip olduklarından sizi hayal kırıklığına uğratma ihtimalleri düşük.
İŞLEM GÜCÜ VE PERFORMANS
iPhone 6S'in yeni Apple A9 işlemcisi, işlemci görevlerinde iPhone 6'daki A8'e göre yüzde 70 daha hızlıyken, grafik görevlerinde yüzde 90 daha hızlı. Karşımızda iPhone 6'yı çoğu görevde geçen etkileyici bir telefon duruyor.
Galaxy S6 ise sekiz çekirdekli Exynos 7420 işlemciye sahip. Bu işlemci, 2,1GHz'te çalışan dört çekirdek ve 1,5GHz'te çalışan dört çekirdek içeriyor.
Galaxy S6 ve iPhone 6S'le yaptığımız GeekBench 3 hız testlerinde Galaxy S6, 4850 puan alarak iPad Air 2'nin 4500 puan alan A8X yongasını geçti. iPhone 6S, aynı zorlu testte ortalama 4417 puan alabildi. Buradan Samsung'un saf güç testinde biraz önde olduğu ortaya çıktı.Galaxy S6 bir güç deposu olabilir ancak Apple'ın telefonları çok akıcı performanslarıyla tanınıyorlar ve iPhone 6S'te de durum farklı değil.
KAMERAiPhone 6S, geçen seneki iPhone 6'dan daha yüksek çözünürlüklü 12MP'lik ana kamera ve 5MP'lik ön kamerayla geliyor. Samsung Galaxy S6'nın da kamerası oldukça iyi. Galaxy S6'nın arka yüzünde 16MP'lik optik görsel sabitleme özellikli bir sensör, ön yüzünde ise 5MP'lik bir kamera bulunuyor.
iPhone 6S, fotoğraftan önce ve sonra 1,5 saniyelik videolar kaydetmenizi sağlayan ve sonuç olarak GIF benzeri fotoğraflar kaydeden yeni Live Photos işleviyle geliyor.
Galaxy S6'da Live Photos işlevi yok ancak standart otomatik, ağır çekim, hızlı çekim gibi birçok fotoğraf modu bulunuyor. Pro aracı, beyaz dengesi gibi öğelerle oynamanıza olanak tanıyor. "Virtual Shot" moduyla 360 derecelik panoramik fotoğraflar oluşturabiliyorsunuz.
iPhone 6S'in kamera uygulaması, arka veya ön kamerayla fotoğrafı çekmenizi sağlamak dışında çok fazla işlev sunmuyor ve oldukça basit. Galaxy S6, birçok kamera seçeneği sunduğundan fotoğrafçılıkla ilgilenenler için daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak tüm yapmak istediğiniz Instagram için fotoğraf çekmekse, bu karmaşık seçeneklere ihtiyacınız olmayabilir.
Galaxy S6 ve iPhone 6S ile çektiğimiz fotoğrafları karşılaştırdığımızda Galaxy S6'nın aşırı ışıklamada halen bazı sorunlar yaşadığını gördük. iPhone 6S'in bazı fotoğrafları sönük kalabilse de ön kamerası, Galaxy S6'ya göre çok daha detaylı kareler yakalıyor.
İŞLETİM SİSTEMİiPhone 6S, Siri'de yenilikler yapan, Apple Maps'e beklenen özellikleri ekleyen, iOS 8 kadar akıcı iOS 9 ile geliyor. Tasarım konusunda bazı ayarlamalar olsa da geçen seneki kadar büyük bir değişiklik beklemeyin - işletim sistemi, birkaç küçük geliştirme dışında hemen hemen aynı görünüyor.
Galaxy S6, üzerinde Samsung TouchWiz arayüzü kaplanmış Android 5.1 ile geliyor. Samsung'un arayüzü bazen eleştirilse de Galaxy S6'da en iyi haline ulaşmış durumda ve Android 5.1 de piyasadaki en temiz ve en iyi Android sürümü (Android 6.0'ın Marshmallow'un henüz sayılı cihazda bulunduğunu düşünürsek).
Her iki işletim sistemi de önemli kusurlardan arınmış durumda. Ancak tercihiniz, kendinizi Google'ın veya Apple'ın hizmetlerinden birine yakın hissetmeniz halinde değişebilir. İki firmadan birinin hizmetlerine alıştıysanız, ondan kopup diğerine geçmeniz zor olabilir.
PİL
SamsungGalaxy S6'nın en büyük zafiyeti, muhtemelen 2.550 mAh kapasiteli pili. Dolayısıyla telefon, şarjlar arasında 1 günden fazla ayakta kalamıyor. Eve yolculuğunuz sırasında film izlemeyi düşünüyorsanız, bunu genellikle yapmak istemeyeceksiniz.
Sorun, iPhone 6S'in de aynı sıkıntıları yaşaması. Telefonunu sıkça kurcalayan bir kullanıcı iseniz, gün içinde şarj etmeden tüm günü çıkarmanız zor olacak. Bu da pil ömrünün yeteri kadar iyi olmadığı anlamına geliyor.
SONUÇ: GALAXY S6 MI iPHONE 6S Mİ?
Samsung ve Apple'ın 2015 için hazırladıkları telefonlar müthişler - onlar hakkında kötü şeyler söylememiz pek mümkün değil. Samsung'un telefonu birkaç ay daha eski olsa da iPhone 6S'ten geri kalmıyor ve aynı üst seviye işlevleri sunuyor.
iPhone 6S, iPhone 6'nın üzerine çok şey eklemiyor ancak iPhone 5S veya daha eski bir iPhone'a sahipseniz, 6S'te daha önce hiç görme şansı bulamadığınız birçok yeni işleve kavuşabilirsiniz.
Galaxy S6 ise bu sene Mart ayında çıktığından beri yanına Android'li rakiplerinden kimseyi yaklaştırmadı. Yetersiz pil ömrü ve microSD kart yuvasının olmayışı bazı Android tutkunlarını üzecek, ancak bunlara rağmen Galaxy S6, şu an satın alabileceğiniz en iyi Android'li telefon.
iOS ve Android, uzaktan baktığınızda çok benzer işlevlere sahipler. Ancak telefonlar arasındaki seçiminizi daha çok bu işletim sistemleri arasındaki kişisel zevkiniz belirleyecek. Android'i seviyorsanız Galaxy S6'yı, iOS'tan vazgeçmiyorsanız şüphe duymadan iPhone 6S'i tercih edin. Değişiklik ve heyecan arıyorsanız, her iki telefonda da bunu bulacaksınız - geçiş yapmaktan çekinmeyin.
İster Samsung Galaxy S6 alın ister iPhone 6, seçiminizden pişman olma ihtimaliniz çok düşük.
Kaynak: Diyarbakır Söz