Şok! Küçük ülke Lüksemburg, madeni yerde değil gökte arayacak

Avrupa'nın en küçük ama en gelişmiş ülkelerinden olan Lüksemburg; uzayda maden arama çalışmaları startını verdi mi? Lüksemburg'da maden arama ekiplerinin oluşturduğu bir grup, uzayda maden aramak için görüşmelere başlanıldığını, ortaklık yapacak şirketlere de gerekli mali desteğin verileceğini açıkladı

Şok! Küçük ülke Lüksemburg, madeni yerde değil gökte arayacak

Avrupa'nın en küçük ama en gelişmiş ülkelerinden olan Lüksemburg; uzayda maden arama çalışmaları startını verdi mi? Lüksemburg'da maden arama ekiplerinin oluşturduğu bir grup, uzayda maden aramak için görüşmelere başlanıldığını, ortaklık yapacak şirketlere de gerekli mali desteğin verileceğini açıkladı

Lüksemburg, uzayda maden aramaya yönelik endüstri sektörü oluşturmak üzere düzenleme yapacağını ve şirketlere mali teşvik vereceğini duyurdu.

Lüksemburg’un vereceği teşvikler kapsamında kurulması planlanan şirketlerin Ar-Ge çalışmalarında ortak yatırım ve feza maden şirketlerine doğrudan kapital yatırımı sağlanacak.

Lüksemburg Başbakan Yardımcısı Etienne Schneider, Amerika Birleşik Devletleri ABD merkezli muhtelif firmaların bu teşvikler kapsamında ülkelerinde görüşmeler sürdürdüğünü açıkladı.

Dünyanın en büyük uydu şirketlerinden birine sahip

Lüksemburg’un 1985 yılında halk teşvikiyle kurduğu uydu şirket SES’in hali hazırda faaliyetteki 50 iletişim uydusuyla dünyadaki en büyük uydu şirketlerinden biri olduğunu anımsatan Schneider, bu projede SES firması ile Planetary Resources ve Deep Space Industries firmalarının birlikte çalışacağını ifade etti.

Lüksemburg’un uzayda madencilik için lüzumlu yasal düzenlemeleri sene sonuna kadar tamamlaması bekleniyor.

Ümraniye kadar nüfusu yok

Almanya, Fransa ve Belçika ile hudut komşusu olan Lüksemburg’un denize kıyısı bulunmuyor.

Nüfusu 500 binin biraz üzerinde olan ülkede şahıs başına düşen ulusal gelir 100 bin doların üzerinde. İstanbul'un bir ilçesi olan  Ümraniye'nin nüfusu ise 674 bin.

Avrupa Birliğinin de kurucu üyeleri arasında yer alan ülkenin eski Başbakanı hali hazırda Avrupa Birliği AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker.

Lüksemburg ekonomisinde finansal sektörlerin mühim bir ağırlığı mevcut. Ülkenin ismi çok uluslu firmalara sağladığı vergi avantajlarıyla ön plana çıkıyor.

İstedikleri gibi kullanabilecekler

ABD’de geçtiğimiz kasım ayında Başkan Barack Obama’nın onayladığı yasayla asteroit ve aydan ticari olarak maden, mineral ve su çıkarılmasına izin verilmişti.

Buna göre, ABD’li şahıs ve şirketlerin asteroit veya ayda buldukları maden ve benzeri ürünler onların malı sayılacak, bunu diledikleri şekilde değerlendirebilecekler.

Bazı asteroitlerde çok kıymetli mineraller bulunuyor. Gök bilimciler, asteroitlerin kıymetli maden ve mineral taşıyıp taşımadıklarını spektrometrelerle anlayabiliyor.

Lüksemburg Şehri (Lüksemburgca: Stad Lëtzebuerg, Fransızca: Ville de Luxembourg, Almanca: Luxemburg Stadt) ya daLüksemburg olarak bilinen şehir, şehir ünvanına da sahip bir komün olmanın yanı sıra Lüksemburg’un başkentidir. Şehrin kuzeyinde Alzette Nehri, güneyinde Pétrusse Nehri ve ortasında Orta Çağ’da Franklar tarafından inşa edilen Lüksemburg Kalesi bulunmaktadır.

Lüksemburg, 10. Yüzyılda kurulmuş ve zengin bir tarihe ve Avrupa’nın kalbinde stratejik bir konuma sahiptir. Brüksel'e 188 km,Paris'e 289 km, Köln'e 190 km uzaklıktadır. Şehir, bin yılı aşkın bir süredir defalarca el değiştirmiştir. Tarihi mahalle ve sur sistemleri ile kentin tarihsel değerleri 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi ile koruma altına alınmıştır.

2007 yılında şehirde yapılan nüfus sayımına göre şehrin metropol nüfusu 103 973, sayılı nüfusu ise 86 329 kişidir. Lüksemburg, dünyanın en zengin şehirlerinden birisi olarak kabul edilir; bu nedenle, yıllar içerisinde bankacılık merkezi haline gelmiştir. Avrupa Birliği’nin üç resmi kurumu Avrupa Mahkemesi, Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa Yatırım Bankası Lüksemburg şehrinde bulunmaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler