“Slm” gibi kısaltmalar, belli bir karakter sayısına sığdırılmaya çalışılan cümleler ya da acil durum iletileri… Cep telefonlarının olmazsa olmaz özelliklerinden biri olan kısa mesaj servisi (SMS) tam 20 yıldır temel iletişim araçları arasında.
Mesajı iş yerindeki bilgisayarından gönderen Papworth, yıllar sonra bir konferansta “O zaman çok da büyük bir şeymiş gibi gözükmemişti” diye konuştu.
İnternet rekabeti sertleştiriyor
Bu ilk mesajdan sonra kısa mesaj servisi hızla yayıldı. Piyasa araştırma şirketlerinin tahminlerine göre, geçen yıl dünyada 6 ila 8 trilyon arasında kısa mesaj gönderildi.
İngiliz piyasa araştırma şirketi Portio'nun verilerine göre, telekomünikasyon şirketleri 2011 yılında kısa mesajlar sayesinde 202 milyar dolar gelir elde etti. Akıllı telefonlardaki e-posta ve diğer mesajlaşma olanaklarına rağmen bu gelirin üçte ikisinin SMS'ten kazanıldığı sanılıyor.
Çin, Güney Kore, İspanya ve Hollanda da dahil olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde, metin mesajlaşma gelirleri düşüşte.
Kısa mesajlar Avrupa’da daha çok diş randevularını hatırlatmak ve bakkal siparişleri gibi görevlerde kullanılıyordu. Bugün ise otopark parası, TV aidatı hatta sadakalarınızı bile SMS ile ödeyebiliyorsunus.
80'li yıllarda kısa mesaj teknolojisi üzerine çalışan Alman mühendis Firedhelm Hillebrand ise kısa mesajların artık ömrünün son döneminde olduğunu belirterek, akıllı telefonlar üzerinden sınırsız mesajlaşmaya imkân sağlayan "Whatsapp" gibi uygulamaların rekabeti zorladığına dikkat çekiyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz