Günlük hayatta bir ortamda konuştuğunuz bazı şeylerin telefonlarınızda karşınıza reklam olarak çıkmasının arkasında yatan sebepleri gözden geçirdik. Bu yazı dinlenilmek istemeyenler için! Ne konuşsam reklamı çıkıyor diyenler dikkat!
Gelişmiş algoritmalara sahip bu uygulamalar, bizden aldığı her türlü veriyi inceliyor ve karşımıza ihtiyacımız olan reklamları çıkarıyor. Arama motorlarında yaptığınız yazılı aramaların daha sonra karşınıza reklam olarak çıkması şaşırtıcı bir durum değil. Peki ya, konuştuklarınız?
Ne Konuşsam Reklamı Çıkıyor Diyenler Dikkat! Kapatmanız Gereken Ayarlar
Ayrıca bu verileri klavyenizden yazıp aratmanıza gerek yok. Günlük hayatta konuştuğunuz her şey, karşınıza reklam olarak çıkabilir. Yoksa telefonlarımız bizi sürekli dinliyor mu? Evet, mikrofonlar verilerimizi topluyor.
İOS ve Android telefonlardaki mikrofonlar, ne yazık ki bizi sürekli olarak dinliyor. Aslında kullanıcılar, indirdikleri uygulamalara ve oyunlara bu izni kendileri veriyor.
Örneğin, sürekli olarak köpeklerden bahsederseniz, karşınıza köpek maması reklamları çıkıyor.
Arkadaşlarınızla tatil için gitmek istediğiniz yeri konuştuktan sonra, bir anda uçak biletleri ve tatil reklamları görmeye başlayabilirsiniz.
Telefonların sizi dinlemesini engellemenin yolları neler?
Eğer telefonların karşınıza bu şekilde reklam çıkarmasını ve sizi dinlemesini istemiyorsanız, bazı ayarlar yapmanız gerekiyor.
Öncelikle, herhangi bir uygulamayı indirdikten sonra uygulamaya ilk girişinizde sizden çeşitli izinler talep ediyor. Eğer bu uygulamalarda mikrofon erişimini gereksiz buluyorsanız, asla izin vermeyin.
iPhone İçin Ayarlar
- Gizlilik ve Güvenlik > Mikrofon yolunu izleyin. Burada mikrofon izni verdiğiniz uygulamaları göreceksiniz. Bu alanda dilediğiniz uygulamanın iznini kapatabilirsiniz.
Android İçin Ayarlar
- Ayarlar uygulamasını açın. Daha sonra "Uygulamalar" seçeneğine dokunun.
Değiştirmek istediğiniz uygulamayı buradan seçin. Eğer uygulamayı bulamıyorsanız ‘tüm uygulamaları göster’ i seçin. Ardından uygulamanızı seçin ve İzinler'e dokunun. Uygulama için onayladığınız ya da verdiğiniz izinleri burada görebilirsiniz. Bir izin ayarını değiştirmek için ‘izin’ e dokunun, daha sonra ‘izin ver’ veya ‘izin verme'yi seçin.
Hangi uygulamaların aynı izin ayarlarına sahip olduğunu kontrol edebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, mikrofona erişim izni olan uygulamaları da kontrol edebilirsiniz.
Cihazınızda ‘Ayarlar’ uygulamasını açın. Güvenlik ve Gizlilik > Gizlilik > İzin yöneticisi' ni seçin.
İzin türüne dokunun. Burada herhangi bir uygulamaya izin onayı verdiyseniz veya reddettiyseniz onları görebilirsiniz.
Not: Yukarıdaki yazılan ayarlar telefondan telefona farklılıklar gösterebilir.
Google Ayarlarınızı Da Değiştirin
Telefonunuzda yüklü olan Google uygulamasını açtıktan sonra, sağ üstten profil fotoğrafınıza ve daha sonra "Google Hesabınızı Yönetin" seçeneğine dokunun.
Veriler ve Gizlilik sekmesine gelip, aşağıya kaydırın. Web ve Uygulama Etkinliğini seçin.
Açılan sayfada bu ayarı ‘kapalı’ hale getirin. Konuşma ve ses etkinliğini dahil et seçeneğinin işaretini de kaldırın.
Kaynak: Diyarbakır Söz