ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Merkür'e gönderdiği Messenger uzay aracının, gezegenin kuzey kutbunda buza rastladığı bildirildi.
Buzun 0,46 metre ila 19,8 metre derinlikte olduğu sanılıyor. Bilim adamları, Merkür’e gönderilen Messenger uzay aracı sayesinde artık gezegendeki su bulunduğunu kesin biliyorlar.
Kolombiya Üniversitesi’nden Sean Solomon, ‘Kimse Merkür’de bulunan suya aldanarak bu gezegende yaşam vardır’ gibi bir kanıya kapılmasın. Ancak son bulgular güneş sisteminde yaşam kalıntıları olabileceğini bize göstermiştir’ dedi.
Radyo teleskoplarla 1991 yılında yapılan çalışmalarda Merkür'ün kutup bölgelerinde buz olduğu düşünülen parlak lekeler tespit edilmişti.
Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür, Güneş Sistemi'ndeki 8 gezegenin en küçüğü. Dünya'nın üçte biri büyüklüğündeki Merkür'ün çapı, 4 bin 880 kilometre. Dünya'dan sonra Güneş Sistemi'ndeki ikinci en yoğun gezegeni olan Merkür'ün demir çekirdeği gezegenin kütlesinin yüzde 60'ından fazlasını oluşturuyor. Merkür'ün yüzeyinde sıcaklık, 425 ila eksi 180 derece arasında değişiyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz