Perakende tüketici elektroniği alanında faaliyet gösteren Digicom, 4 yıllık faiziyle birlikte yaklaşık 300 milyon lirayı aşan alacağını tahsil için LG Electronics aleyhine icra takibi başlattı. Digicom, yasal süreye rağmen ödeme yapılmazsa LG'nin Türkiye'deki ve dünyanın her yerindeki malvarlıklarına haciz koyabilecek. LG kısaltmasıyla "Life's Good" (Hayat güzeldir) sloganını kullanan dünya devinin ticari hayatı bu kararla kabusa dönebilir.
Hürriyet'in haberine göre, adliye tarihinin en yüksek tazminat kararıyla sonuçlanan davaya konu olaylar şöyle gelişti: Sabri Yiğit'in sahibi olduğu Digicom Elektronik Pazarlama A.Ş., dünya elektronik devi LG Electronics Inc. ile 28 Şubat 2002 tarihinde imzaladığı anlaşmayla Türkiye'deki tek yetkili distribütörü oldu. Taraflar arasındaki anlaşma 6 yıl sürdü. LG, 21 Mart 2008 tarihinde Digicom'a noter kanalıyla bir ihtar çekerek, distribütörlük anlaşmasını 4 ay sonra geçerli olmak üzere tek taraflı olarak feshetti. Taraflar arasındaki kavgayı alevlendiren bu fesih oldu. Digicom, 10 Nisan 2008 tarihinde gazetelere ilan vererek, LG marka LCD televizyonlardan 37LY95 model ürünün müşterilerden şikayet aldığını, müşteri memnuniyeti için üretici firma nezdinde gerekli girişimlerin yapılacağını bildirdi. LG de bu ilanlar üzerine 4 aylık fesih süresini beklemeden ertesi günü 11 Nisan 2008 tarihinde distribütörlük anlaşmasını tek taraflı olarak derhal feshettiğini ihtar etti.
Digicom, avukatı Münci İnci kanalıyla 14 Nisan 2008 tarihinde LG aleyhine İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde tazminat davası açtı. Avukat İnci, davalı şirketten müşteri (denkleştirme) tazminatı, uğranılan maddi zarar, yoksun kılınan kâr, fesih sebebiyle şirketin ticari itibarının ve markasının tüketiciler nezdinde zedelenmiş olması nedeniyle uğranılan manevi zarar olmak üzere 30 milyon maddi, 30 milyon manevi olmak üzere toplam 60 milyon liralık tazminat isteminde bulundu. LG bu davaya aynı mahkemede karşı dava açtı, dosyalar birleşti. LG karşı davada Digicom'dan 300 bin dolarlık zarar iddiasıyla tazminat isteminde bulundu. LG, Digicom'un gazetelere verdiği ilanlarla haksız rekabete neden olduğu iddiasıyla İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde de ikinci bir dava açtı. İlan davası 20 Haziran 2011 tarihli kararla "İlanda markanın hedef alınmadığı, ürünün sadece bir modeli konusunda tüketiciye açıklama yapıldığı" gerekçesiyle reddedildi.
Mahkeme, 2010 yılı sonunda Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu, Prof. Dr. Hanifi Ayboğa, Oral Oktu ve İlhan Ulutaş'ı bilirkişi
tayin etti. Bilirkişi kurulu mahkemeye sunduğu raporunda davacı Digicom'un mahrum kalınan kazanç kaybını şöyle değerlendirdi:Ödenen kıdem ve ihbar tazminatları
Reklam-araç kira-stok masrafları Tahsilatı şüpheli alacak Portföy ve manevi tazminat olmak üzere LG'den 170 milyon 842 bin 999 lira...Mahkeme bilirkişi kurulunun raporunda tespit edilen 170 milyon 842 bin 999 liranın 1 Ağustos 2008 tarihinden itibaren faiziyle birlikte LG'den tahsil edilerek Digicom'a ödenmesine hükmetti.
Digicom'un manevi tazminat talebi ve LG'nin açtığı karşı dava mahkemece reddedildi. Digicom'un avukatı Münci İnci kararla birlikte faiziyle dün itibarıyle yaklaşık 300 milyon lirayı aşan (293.312.424.92 TL) alacağın tahsili için İstanbul 4. İcra Dairesi kanalıyla takibe geçti. Yasaya göre karar temyiz edilmiş de olsa, icra temyizi beklemiyor. Taraflar arasındaki sözleşmede İstanbul mahkemeleri yetkili olduğu için Digicom, LG'nin Türkiye'deki ve dünyanın her yerindeki malvarlıklarına haciz koyabilir.
Kaynak: Diyarbakır Söz