Uzun yıllardır hayatımızda olan ve her geçen gün hızlı bir değişim yaşayan sanal dünyada birtakım bel kemiği kavramlar mevcut. Bu konuda son dönemin en etkili ismi ise sosyal ağlar.
Arkadaş çevresi ve paylaşım konularını bir araya getiren Facebook, Twitter ve Google+ gibi siteler birkaç yıldır internetin ziyaretçi trafiğini yoğun olarak üzerlerine çekiyorlar. Özellikle değişen alışkanlıklar neticesinde birçok siteye entegre edilen sosyal platformlar, kişilerin buradaki profilleri ile diğer platformlara da kolaylıkla giriş yapmalarını sağlıyorlar.
Bu sayede kullanıcıların işini kolaylaştıran servisler kişilerin bilgilerini otomatik olarak aktarması nedeniyle de ilgi çekiyor. Konuyla ilgili 365.000 site üzerinde araştırma yapan Janrain, web sitelerine en çok hangi sosyal ağ hesabıyla giriş yapıldığını raporladı.
Sonuçlara göre listenin 1 numaralı ismi kuşkusuz Facebook. 901 milyon üyesiyle sosyal ağların lideri olan platform, kişilerin diğer sitelere giriş yaparken en çok kullandığı adreslerden. Fakat e-ticaret merkezlerine girişlerde kullanım oranı ise %49'dan %43'e geriledi.
Pastadan %45'lik dilim alan Facebook'u %31 ile Google takip ediyor. Daha çok Gmail hesapları yüzünden bu denli popüler olan arama motoru malesef istediği başarıyı Google+ ile yakalayamadı. Site içerisinde istediği ivmeyi bir türlü elde edemeyen yetkililer bu yüzden entegre konusunda da bir adım geride kaldılar.
Üçüncü sırada ise %9'arlık oranla Twitter ve Yahoo bulunuyor. Mikro blog'un sonradan parladığını düşünürsek bu oran -yeterli olmasa da- memnun edebilir nitelikte. Yahoo ise 2009'dan beri devam eden düşüşünü devam ettirerek dibe gitmeye devam ediyor.
Mobil Cihazlarda Sosyal Ağlar
Akıllı telefonlardaki sosyal ağ kullanımında ise Twitter'ın atağı görülüyor. Özellikle iOS 5 entegresi ile rüzgarı arkasına alan mikro blog, buna ek olarak sitelerdeki paylaş butonlarında Facebook ile yarışır hale geldi.
Yahoo, LinkedIn ve MySpace rakiplerine nazaran oldukça geride kalırken diğer sitelerdeki kullanım miktarında da istedikleri ilgiyi göremediler. 2011 yılı boyunca ortalama bir seviyede giden verilerin 2012'deki durumunun ne olacağı ise merak konusu.
sihftdelete
Kaynak: Diyarbakır Söz