Google'ın sürücüsüz arabası sokaklarda

Amerika’nın Nevada eyaleti aldığı kararla yeni bir devri başlattı: Eyalet, Google’ın aracının sürücüsüz olarak sokaklarda gezinmesine onay verdi.

Google'ın sürücüsüz arabası sokaklarda

Nevada sakinleri yakında sokaklarda test sürüşleri yapan sürücüsüz araçlar görmeye başlayacaklar. Google’ın araçları, yapay zeka ile desteklenmiş yazılımı, mesafe belirleyen sensörleri ve aracın bir noktadan diğerine gitmesini sağlayacak GPS sistemi ile donatılmış durumda.

Nevada’nın motorlu araçlar deparmanı, Pazartesi günü onaylanan bu kararla, aynı zamanda Amerika’nın ilk sürücüsüz aracının lisansını da vermiş oldu. Google bu lisansı alabilmek için 2011 yılında başvuruda bulunmuştu ve Nevada bu izni verebilmek için eyalet yasalarında bazı değişiklikler de yapmıştı. Verilen lisansa göre, her ne kadar araç sürücüsüz olsa da, araçta iki kişi bulunmak zorunda: Birisi şöför koltuğunun yanında diğeri ise arka koltukta. Böylece beklenmedik durumlarda araca müdahale edilebilecek.

Las Vegas Sun gazetesinde yayınlana habere göre, Google’ın hangi tür araçları kullanacağına karar vermesi ve yapılacak yüzlerce test sürüşü için rotalar belirlemesi gerekiyor. Sun, Google’ın Audi TT, Lexus RX450h ve 6 adet Toyota Priuses olmak üzere 8 araçla testlere başlayacağını söylüyor.

Motorlu taşıtlar departmanından Tom Jacobs, endişe edecek birşey olmadığını söylüyor: “Hala devam eden bir süreç var ve endişe edilecek herhangi bir durum yok. Araçta bulunan kişiler istedikleri zaman aracın kontrolünü ele alabilecekler. Şu anda yapılan testlerin gemi veya uçaklarda kullanılan otomatik pilot uygulamasından pek bir farkı yok.”

Sürücüsüz araçların plaka renkleri de farklı olacak. Motorlu araçlar departmanı başkanı Bruce Breslow yeni düzenlemeye göre, Nevada eyaletindeki normal plakalar mavi-gri renk kombinasyonuna sahipken, sürücüsüz araçlarda kırmızı zemin kullanılacağı ve plakanın sol tarafına sonsuzluk işareti yerleştirileceği söylüyor.

Görünen o ki Google geleceğin araçlarını üretmek için yol ayrımında.

Kaynak:Computerworld

Kaynak: Diyarbakır Söz