Google: İnterneti özgür bırakın

193 ülkeden yetkililerin katıldığı BM Uluslararası Telekomünikasyon Birliği toplantısı Dubai’de bugün başladı.

Google: İnterneti özgür bırakın

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ve Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen toplantıda Uluslararası Telekomünikasyon Düzenlemeleri üzerinde çalışmak için dünyanın dört bir yanından 1.950 'den fazla temsilciyi bir araya getirdi.

Google, bugünkü toplantının 'açık internet' kavramı açısından bir tehdit oluşturduğunu belirtirken, Avrupa Birliği'nden gelen bir mesajda da, tıklayın "Tamir gerektiren bir durum yoksa tamire kalkışmayın" denilerek, mevcut düzenin gerektiği gibi işlediğini vurguluyor.

Toplantının internet kullanımını olumsuz etkilemeyeceği konusunda, sektörü rahatlatma çabasında olan ITU ise, bir yandan da, daha fazla sayıda insanın internetten yararlanabilmesi için altyapı yatırımlarının şart olduğunu vurguluyor.

İnternetteki bazı temel protokollerin ortak düzenleyicisi olan ve halen Google'da çalışan "internetin babası" bilgisayar uzmanı Vint Cerf de, daha açık sözlü konuşarak, "devlet kontrolünde bir düzenlemeye hiç gerek olmadığı gibi, bu maliyeti ve fiyatları da artırır ve internet alanında 1990'lardan bugüne dek gördüğümüz hızlı ve doğal büyümeyi aksatır" dedi.

Google da, "açık internet" başlığıyla yayımladığı dilekçede, "ITU'da sadece hükümetlerin sesi duyuluyor... Mühendislere, şirketlere, interneti kuran ve kullanan insanlara söz verilmiyor" diyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz