Onlar Batırdı, Bunlar İzledi

Doğu ve Güneydoğu’nun 1.Lig’e ilk çıkan,ülkeyi yurt dışında temsil etme hakkını kazanan ilk takımı olan Diyarbakırspor,Giness Rekorlar Kitabı’na girecek şekilde son 4 yılda Süper Lig’den amatöre düştü. Kirli emeller peşinde koşan yönetimler koca çınarı devirirken,memleketin etkili-yetkilileri ise seyretti.

Onlar Batırdı, Bunlar İzledi
BİR ZAMANLAR DESTAN YAZMIŞTI Türkiye futbol tarihine adını altın harflerle yazan Diyarbakırspor, 1975-76 ve 1976-77 sezonlarında 3.Lig’de şampiyon olup 2.Lig’e ve oradan da direkt 1.Lig’e lige çıktığında, bunu dünyada başaran Nottingham Forest'ten sonra ikinci takım oluyordu. Türkiye'nin en çok satan ve prestijli gazetelerinden Hürriyet, Kamil Başaran imzasıyla tam sayfa ayırdığı Güneydoğu temsilcisi için "İnsanlık tarihine (Mertlik Destanını) yazan Diyarbakırlılar, Türk Futbol tarihine de (Futbol Destanını) yazdılar." haberini yapmıştı.

BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLEDİLER Ancak Türk Futbolu'nda bir döneme damgasını vuran Diyarbakırspor, son yıllarda kötü yönetilmeye başlandı ve borç batağına saplandı.2011 yılında Vali Mustafa Toprak'ın girişimleri sonucu Diyarbakırspor'un hesapları da İçişleri Bakanlığı'nca görevlendirilen müfettişler tarafından incelemeye alındı ve bu çalışmalar tamamlandı ancak geçen 1.5 yıldır savcılıkta bekleyen dosya ve devamındaki dava süreci bir türlü hızlandırılmadı.

İLKLERİ BAŞARAN BİR EFSANEYDİ 24 Haziran 1968 tarihinde Diyarbakır'ın 2 gözde takımı Diclespor ile Yıldızspor'un birleşmesiyle kurulan Diyarbakırspor, renklerinin yeşilini, yeşil beyazlı Diclespor'dan, kırmızısını ise sarı kırmızılı Yıldızspor'dan alır. Dönemin Belediye başkanı Nejat Cemiloğlu'nun ilk başkanı olduğu yeşil kırmızılı ekip, sportif anlamda ilk başarısını Ali Kahraman başkanlığı ve Şeyhmus Akçadağ Genel Kaptanlığı'nda 1975- 76 sezonunda 3'üncü ligde şampiyon olup 2.Lig’e yükselerek elde etti.

BÖLGENİN İLK 1.LİG TAKIMI OLMUŞTU Diyarbakırspor 1976-77 sezonunda ise bu kez Vekin Aktan başkanlığında 2.Lig’de şampiyon olup 1.Lig’e yükseldi. Diyarbakırspor bu yönüyle İngiltere'nin Nothingham Forest takımından sonra dünya futbol tarihinde 3'üncü ligden 1'inci lige ara vermeden çıkan 2.takım olma başarısını göstermiş ve bu yönüyle de Türkiye'de bir ilke imza atmıştır. Diyarbakırspor aynı zamda Güneydoğu Anadolu'dan 1.Lig’e çıkan ilk kulüp olma özeliğini de elinde bulunduruyor.

‘İNSANLIK TARİHİNE MERTLİK DESTANI YAZDI’ Diyarbakırspor'un ulaşılması güç başarısı, ulusal medyanın da ilgisini çekmişti. Dönemin prestijli ve yüksek tirajlı gazeteleri bile şimdiki ulusal gazetelerin 3 büyüklere gösterdiği ilginin benzerini Diyarbakırspor'a gösteriyordu Hürriyet Gazetesi'nde Kamil Başaran'ın derlediği bir haberde tam sayfa ayırdığı Diyarbakırspor için "İnsanlık tarihine "Mertlik Destanını" yazan Diyarbakırlılar, Türk Futbol tarihine de "Futbol Destanını" yazdılar. Birlik ve beraberliğin en güzel örneğini vererek, Türk futbolunda, Trabzonspor'dan sonra "Anadolu ihtilalini" gerçekleştiren ikinci takım olarak adını duyuran Diyarbakırspor'un şampiyonluğunda, nice isimsiz kahramanın alın teri var." yorumunu yapmıştı.

KİMLER NELER YAZMADI Kİ ONUN İÇİN Dönemin popüler spor yazarlarından ve Türk futbolunun duayenlerinden Gündüz Kılıç ise aynı sayfada Diyarbakırspor'u överken İstanbul'da Diyarbakırsporlu futbolculara eğitici film izlettiğini ele almış. Kılıç'ın Diyarbakırspor ile ilgili kaleme aldığı makaleden şöyle bir paragraf dikkat çekiyor: "Diyarbakırspor ile dostluğumuzun temelleri hayli derinlere iner. Diyarbakırspor 3. Ligde oynuyordu o yıllar. İstanbul'a bir maç için gelmişlerdi. Kaldıkları otelde kendilerini ziyaret etmiş, eğitici filmler göstermiş, Diyarbakırsporlu futbolcularla, futbol konuşmuştuk. O yıl kıl payı kaçırmışlardı şampiyonluğu, Geçen sezon başında da Diyarbakır'a gitmiştim. Orada Diyarbakırspor'la tatlı satler geçirdim. Başkan Ali Kahraman, büyük bir inançla ikinci lige geçeceklerini söylemişti. Takır takır geçtiler sonunda. Bu sezon da Diyarbakır'a uğradım. Yeni yöneticiler, bu kez birinci lige geçmek için aynı azim içindeydiler. Onlar da şampiyon olacaklarını söylediler ve sözlerini yerine getirdiler."

LİGİ BEŞİKTAŞ'IN 4 BASAMAK ÜSTÜNDE TAMAMLADI Diyarbakırspor Necat Dilan başkanlığında 1977- 78 sezonunda 1'inci ligde sezonu 30 puanla 9'uncu sırada tamamladı. Yeşil-kırmızılı ekip tarihinin en büyük başarısını ise yine Nejat Dilan başkanlığında 1978-79 sezonunda yakaladı. Diyarbakırspor bu sezon ligi 32 puanla 5'inci sırada 29 puanlı Beşiktaş'ın 4 basamak üstünde tamamladı. Balkan Kupası’na katılma hakkı kazandı ancak Kıbrıs’taki siyasi karışıklıktan dolayı o yıl Balkan Kupası oynanmadığı için yurtdışına açılamadı. Ne varki baş gösteren maddi sıkıntılar nedeniyle kulüp bir sezon sonra ligi son sırada tamamlayıp 2.Li’i düştü

SON ŞAMPİYONLUĞU YAKUT YAŞATTI Diyarbakırspor daha sonra Sedat Yıldız başkanlığında 1980-81, Nurettin Dilek Başkanlığında 1985-86 ve Adnan Öktüren başkanlığında 2001-2002 sezonlarında 2. Liglerden şampiyon olup 1'inci lige çıksa da ekonomik nedenlerden dolayı kalıcı bir başarı kaydedemeyip yeniden 2'inci lige düştü. Biriken yönetici, esnaf, vergi ve futbolcu alacakları nedeniyle borcu giderek kabaran Diyarbakırspor, son şampiyonluğunu ise 2008-2009 sezonunda Dr. Abdurrahman Yakut başkanlığında yaşadı. Özellikle son yıllarda borçlar, hacizler ve kötü yönetimler nedeniyle iyice batağa saplanan Diyarbakırspor, Çetin Sümer başkanlığında 2009- 2010 sezonunda Süper Lig'de tutunamayıp küme düştü.

ÇETİN SÜMER YÖNETİMİ TARİHE GEÇTİ (!) Bundan sonrası tam hüsran oldu. 2010-2011 sezonu Ocak ayında yerli ve yabancı futbolculara olan borçlarından dolayı transfer yasağı geldi. Elindeki oyuncuları maddi sorunlardan dolayı tutamayan Diyarbakırspor,alt yapıdan gelen oyuncular da iyi olmayınca 2010-2011 sezonunda uzak ara şekilde Bank Asya 1.Lig’den 2.Lig’e düştü. Süper Lig’den devraldığı takımı önce Bank Asya 1.Lig’e,daha sonra 2.Lig’e düşürerek Diyarbakırspor’u iki lig alta düşüren ilk ve tek yönetim (!) olan Çetin Sümer yönetiminin bıraktığı enkazın bilançosu TFF’ye 8.5 milyon TL lisansa engel futbolcu alacakları ve 2.5 milyon TL de FİFA düzeyinde yabancı futbolcu alacakları oldu.

EDEMEN, 37 YIL SONRA 3.LİG’E DÜŞÜRDÜ Takımı 2.Lig’de devralan Nurullah Edemen yönetimi,transfer yasağını kaldırmayı başaramazken,Diyarbakırspor geçen sezonun son haftasına kadar sürdürdüğü 2.Lig’de kalma mücadelesini biraz da masa başı oyunlarıyla kaybederek 37 yıl sonra 3.Lig’e düştü. Bu sezona yönetimsiz,teknik heyetsiz,parasız ve önemli oyuncularını kaybederek adeta amatör ligin sinyallerini veren Diyarbakırspor Edemen ve ekibinin kulübü aylarca oyalayıp çekilmesinden sonra tamamen ortada kaldı.

SON DARBEYİ ESKİ FUTBOLCULAR VURDU  Adeta son günlerini yaşayan Diyarbakırspor’un fişini eski futbolcular çekti. Kayyum görevine gelmek için mahkeme ve valilik önünde kuyruk oluşturan eski futbolcular,kayyum görevini aldıktan sonra takımda elle tutulan önemli futbolcuları yangından maç kaçırır gibi kelepir fiyatlarla satarak kulübün içini iyice boşalttı. ‘Gelen vurmuş giden vurmuş ,batan geminin son malları gibi biz de payımızı alalım’ düşüncesiyle hareket eden Kayyum (pardon kıyım) yaptığı destek gecelerinde katılım şoku nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. İş bittikten sonra da ‘çekiliyoruz’ diyerek kongre kararı aldı. Ancak kongrelerde sürpriz (!) yaşanmadı, delegeler salona bile gelmeyince 1.Sulh Hakimliği’nden aldıkları görevi aynı şekilde iade ettiler.

FUTBOLCULAR DA SONUNDA PES ETTİ TFF’nin deplasman masrafları için kulübe verdiği paralar ,satılan futbolcular gibi ‘buhar’ olurken (!),deplasmana gitmek için her hafta adeta dilenen ve bu nedenle ‘neden bu şekilde maça çıkıyorsunuz?’ eleştirilerine malzeme olan futbolcular geçen hafta Kocaeli’ye gitmek için bulunan 5 bin TL’nin yanında 3 bin TL daha bulamayınca ‘pes’ etti. Bu sezonun ilk yarısında deplasmandaki Maltepe maçına da gidemeyen Diyarbakırspor, talimatlara göre 1 takım aynı sezonda iki defa maça çıkmadığı için ihraç edileceği için bu hafta içinde TFF’den çıkacak kararla tarihinde ilk kez amatöre düşmüş olacak.

YÖNETENLER YAĞMALADI, AHALİ SEYRETTİ 2011 yılında büyük umutlarla başlayan müfettiş incelemesinde ise kamuoyunun bildiği son bilgi raporların savcılığa gönderilmesi,savcılığın da emniyetten incelemede adı geçen 50 kişi hakkında ön ifade alması. 2.5 yıldır adeta bir arpa boyu yol alınamadı,bundan sonra alınacak gibi görünmüyor. Görünse bile faydası olmayacak, çünkü Diyarbakırspor çöktü.

Son 4 yılda 4 lig düşerek amatöre kadar gerileyen Diyarbakırspor’da son 4 yıldaki vurgun,talan ve rant hesapları 45 yıllık efsaneyi yok ederken,kentin yöneticileri,siyasiler,yerel yönetimler ve söz sahipleri de bu tabloyu uzaktan izlemekle yetindi.

Kaynak: Diyarbakır Söz