Galatasaray Olağanüstü Mali Genel Kurul toplantısı yapıldı

Galatasaray Spor Kulübü Olağanüstü Mali Genel Kurulu, Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'daki çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Galatasaray Olağanüstü Mali Genel Kurul toplantısı yapıldı


Olağanüstü Genel Kurul'da Divan Başkanlığı'nı, oy çokluğu ile seçilen Av. Metin Ünlü, Başkan Yardımcılıklarına Aykut Ergil ve Suat Sarı, yazman üyelikleri de Aydın Okay ve Hayrettin Tekin yaptı.

Galatasaray Kulübü'nün 31 Mayıs itibariyle konsolide borç alacak farkının 871 milyon lira olduğu açıklandı.

Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demir, kulübün mali yapısıyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Demir, sarı-kırmızılı kulübün 31 Mayıs itibariyle konsolide borç alacak farkının 871 milyon lira olduğu açıkladı. Demir, kulüp başkanı Dursun Özbek'in ödedikleri faizle ilgili yaptığı konuşmada lira yerine yanlışlıkla dolar ifadesini kullandığını belirterek, "Sayın başkanımız yıllık 40 milyon dolar ödediğimizi ifade etti. Burada para biriminde bir hata oldu. Bu yıl 40 milyon lira faiz ödedik" diye konuştu.

EK BÜTÇE KABUL EDİLDİ

Toplantıda Galatasaray Kulübü'nün 2015 yılı ek bütçesi de oy çokluğuyla kabul edildi.

Kulübün 119,9 milyon lira olarak onaylanan toplam gelir bütçesi 123,8 milyon liraya, 117,7 milyon lira olan toplam gider bütçesi ise 129,5 milyon liraya çıkarıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından gündemin 4. maddesine geçildi.

Divan Başkanı Av. Metin Ünlü, toplantı ile ilgili tüzük maddelerini okuduktan hemen sonra toplantıda 4. ve 5. madde üzerinde konuşulacağını duyurdu ve gündem dışında kürsüde konuşulmaması gerektiği konusunda Genel Kurul üyelerine telkinlerde bulundu.

4. madde yetkisi hakkında Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Aydın Özbek kürsüye gelerek bir konuşma yaptı ve ayrıntılı bilgi sundu. Başkan Özbek şöyle konuştu:

"Değerli Divan Başkanım, Divan Üyeleri, Galatasaray Spor Kulübü'nün çok değerli Genel Kurul Üyeleri, Başkanlarım, değerli misafirlerim, basın mensupları, hepiniz Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'na hoş geldiniz. Hepinizi şahsım ve Yönetim Kurulu adına selamlıyorum.

Neden Olağanüstü Genel Kurul ihtiyacı hissettik. Mayıs'taki seçimlerde hepinize taahhütte bulunmuştum, dedim ki ben Galatasaray Spor Kulübü'nü yönetirsem her şartta Genel Kurul'a fikir danışmaya gideceğim.

Peki biz ne istiyoruz. Bu Genel Kurul'un amacı ne? Değerli Galatasaraylılar yaklaşık 9 aya yakın kulübün yönetimindeyim. Bunun 7 ayı başkan yardımcısı, 1.5 ayı da başkan olarak geçti.

Hep şunu söyledim Galatasaray'ın mali açıdan sıkıntısı yok. Çünkü Galatasaray'ın finansal mevcutlarına vakıf olmuştum. Bunların projelendirilmesi sonrası, sıkıntıların kalkacağını görmüştüm.

Galatasaray son bir buçuk aylık dönemde borçlanmasının yanında, çok efektif biçimde operasyonel biçimde masraflarını karşılamış kullandığı kredilerin tamamını borç kapatma yönlendirdikten sonra yaklaşık 150-160 milyon borcu ödemiştir. Futbol şubesinde borcumuz yoktur. Baskete borcumuz var onu da bu hafta kapatacağız. Kulübün kasasında da 14.5 milyon Euro var.

Ben size her maddede ne istediğimizi anlatmaya çalışacağım. Her madde kendi şartları içerisinde düşünülmesi gerekiyor. Her atacağımız adımda Genel Kurul yol göstericimiz olacaktır.

Kulüp mecburen belli oranda borçlanarak bu duruma geldi. Yaklaşık 250 milyon dolar kadar borcumuz var. Borçlanma bizim dönemimizde olduğu gibi, kısmen daha önceki dönemde borç yapılandırılması şeklinde özellikle bir bankaya büyük miktarda borç stoğu oluşmuş.

Borçlanıldığı dönemde döviz kısmında yüksek faiz bulunuyordu. O dönemdeki yönetim yüksek faizde borçlanmış ve şarlar epey ağırmış.

Bugüne geldiğinizde şu tespiti yapmak mümkün. 10 lira borçlanmamız karşısında 2.5 misli temlik verilmiş, 1.5 misli de gayrimenkul temliği verilmiş.

Bizim borçlanmamızın karşılığında verdiğimiz gayrimenkul dışında, verdiğimiz temliklerin açığa çıkarmamız gerekiyor. Bu temliklerin kasamıza girmesi gerekiyor. Bir bankada 6 misli temlik var. 10 lira borçlanmışsınız 60 lira temlik vermişsiniz. O da yetmemiş hisse senetlerini temlik etmişsiniz.

Ben geçmiş yönetimleri eleştirmek istemiyorum o, o günün şartlarıydı.

Ben değerli Genel Kurul'a diyorum ki bana bu temlikleri kurtarma ve bu teminatları günün koşullarına uyarlama yetkisi verin diyorum. Söz konusu maddede en büyük amacım budur.

4.1 maddesi, özel bir madde. Riva'daki arazimizin proje çalışmaları yapılırken 2009-10 senelerinde imar yasasının gereği olarak alan projesi üretmeye çalıştığınız zaman yola terk gibi hususlar gündeme gelmiş.

Burada özellikle belirttim geçmişte il özel idaresine 8,5 dönümlük kısmı okul yapılması için terkedilmiş ancak iptal edilince bu proje durmuş.

Okul arsası olarak kalabilir ama Galatasaray Spor Kulübü'nün okulu olması için yetki istiyorum bizim kontrolümüzde bir okul olması için.

Galatasaray'ın borçlanmasına karşılık temlikleri kurtarmak istiyorum. Kredi için gayrimenkullere ihtiyacınız var. Bu sadece Galatasaray için değil herkes için geçerli.

4.3'te daha geniş olarak diyorum ki Riva arazimizi artık satın alalı yaklaşık 40 sene olmuş üzerine bir ağaç dikmemişiz. Hep bir efsane şeklinde Riva var. Tamam Riva var Selahattin ağabeye teşekkür ediyoruz. Riva'yı almışız ama rafa kaldırmışız. Ben diyorum ki Riva'yı faaliyete geçirelim.

Riva'nın projesi çalışmasını çok değerli 2010 yıllarda kulübü yöneten yönetim hazırlamış, ruhsatını da almış. Epey masraf yapmış ben onlara çok teşekkür ediyorum ama üzerinden 6 yıl geçmiş. Bu projeleri değerlendirelim bize yetki verin rafta kalmasın. Bunun üzerinde çalışıp finansal yollarını bulalım. Nasıl değerlendireceğimizi size anlatalım siz onaylarsanız devam edelim.

Elimizde proje var. Ruhsatlar iptal olmuş biz diyoruz ki bu ruhsatları yeniden çıkaralım. Değiştirelim derken daha fazla arazi alabilir miyiz diye bakalım. Çünkü Riva'nın tekrar konumu değiştiği için bunun düşünülmesi lazım.

O günkü yönetim çok çalıştı ancak şu anki durumu ile konuttan başka bir şey yapamazsınız. Biz diyoruz ki bunu da yapalım yekiler içinde bu da var. Şartlar değişmiyor, Riva'nın en iyi şekilde Galatasaray'a katkı sağlama imkanı var. Riva üzerinde çalışabilmemiz için bu yetkiyi talep ediyoruz.

4.4 maddesi, bu maddeyi özellikle Taç Spor için koydurdum. Taç Sporda'ki mülkiyet hakkımız bir şirketin hisse senetlerinin satın alınması ile olmuştur. Bu hisselerin tamamı alınamamıştır sadece kontrol hisseleri alınmıştır ve borcu da ödenmemiştir.

Sayın Genel Kurul'a diyorum ki bununla ilgili borcumuz var. Nedir? Genel Kurul onaylıyorsa borcumuzu ödeyelim ya da mevcut şeklini koruyalım. Ama her halikarda Genel Kurul'a bunun anlatılması lazım. Şundan şüphe edilmesin biz her adımda Genel Kurul'a gelip bilgi vereceğiz. Biz yönetimiz yaparız şeklinde hareket etmeyeceğiz.

4.6 madde. Kulübün iştiraklarının kiralanması ya da kulübe gelir getirecek tarzda sözleşmeler yapılması için yetki istiyorum. Galatasaray Ada'mız bunun içinde değildir. Galatasaray Adası hukuki bir sürece doğru gidiyor. Kasım ayında sözleşmesi bitiyor kiracının. İhbar mektupları yazıldı ancak kendisi boşaltmayacağını söyledi ve hukuki süreç başlıyor.

Yönetim Kurulu olarak Genel Kurul'un bu konudaki hassasiyetini çok iyi biliyoruz. Galatasaraylılara bu gayrimenkulleri kazandırmak için onların kullanıma açık şekilde kullanıma sağlamak için ben ve Yönetim Kurulu'ndaki arkadaşlarım maksimum çabayı göstereceğiz.

Genel Kurul'da bu konuyu 3 ayda bir tartışacağız. Sırf ada için toplanıp ortak bir akıl oluşturacağız. Dolayısıyla 4.6 maddesi ada kısmını kapsamamaktadır.

4.6 madde, Mecidiyeköy'deki otel projesi ile ilgili. İnşaat devam ediyor, her şeyi hazır. Projesi hazır daha önceki Duygun ağabey döneminde ne şartlarda kiraya verileceğini anlatmıştım, orada sıkıntı yok parası bankada bloke. Sadece inşaat harcamaları için kullanılan bir proje. 15-16 aya bitecek. Bitince Galatasaray'a gelir getirecek bir proje. Büyük fayda üreteceğini düşünüyorum.

4.7 maddesi bizim Hasnun Galip'teki tarihi binamız. 1928'lerde değerli büyüklerimiz satın almışlar. Uzun yıllar Galatasaray'a yönetim binası olarak hizmet etmiş. Şu anda voleybolcularımızın antrenman yaptığı, sandığın ve üyelerin kullandığı bir bina. Beyoğlu'nda çok değerli bir yer bana göre. Ben buradaki kullanıcıları rahatsız etmeden sandık ve eski sporcularımızı statda ofise taşımak istiyorum. Burayı ekonomik değer olarak yaratmak istiyorum. Beyoğlu'nun konumu gereği binamızın bulunduğu yer koruma alanıdır. Anıtlar kurulu yetki vermektedir. Binanın üzerinde tescil yoktur, imar açısından kolaylık sağlamaktadır.

Önce projeyi anıtlar kuruluna götürüp, oraya sunup sonra fizibilite yapmak mümkün. Koruma alanında olduğu için belediyeler değil anıtlar kurulu buna karar vermektedir. Bunu yapmak istiyorum. Ben Galatasaray'a ekonomi getirecek bir şeyler yaratmak istiyorum.

Bütçe revizyonunun sizlere anlatılmasını değerli kardeşim Tayfun yapacak.

Gayrimenkuller üzerinde nasıl yetki istediğimizi kısaca açıklamaya çalıştım. Peki bunları yapacaksın da ne olacak? Senede yaklaşık 40 milyon dolar faiz ödüyoruz. Ya bu 40 milyon dolar yazık günah. Biz bu şekildeki değerlerimizi kullanarak faiz yükünü azaltalım. Çünkü eğer bunu yapmazsak artık spordaki fair play uygulaması bizim Türkiye dışına çıkmamamızı sağlayacaktır. Sadece biz değil, dünya kulüpleri bu durumlar ile karşılaşmaktadır. Bakın Barcelona'da bu yasak var, neden var benzer durumlardan dolayı. Bu durumlara düşmemiz uyanık olmamız lazım.

UEF finansal fair play'de 3 yıllık izleme süresi veriyor ve en fazla 45 milyon dolar zarar etmeniz lazım bunun dışına çıkamazsın diyor . Biz çalışmalarımızda zarar etmemeliyiz. Biz elimizde tozlanmış, eskimiş ne kadar gayrimenkulumuz varsa, bunların kulübe katkı sağlaması lazım. Nasıl? Bunları satarak değil, kulübün bünyesinde tutarak geliştirmemiz lazım.

Siz bana %75 oranındaki oy oranını bu kitapçıkta yazdıklarım için verdiniz. Bugün istediğimiz yetkiler, bugün taleplerimiz bunun üzerinde değildir. Sizden yetkiyi Galatasaray'a hizmet etmek için istiyoruz. Galatasaray'ı yarınlara taşımak için istiyoruz.

Sayın Genel Kurul dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım. Henüz resmen yönetime gelişimizin 45. gününde ama icraatımızın 31. gününde bu açıklamaları size yapmayı, sizden yetki istemeyi önemsedim. Şunu da belirtmek istiyorum; bundan sonraki toplantılarımızda söz konusu yetkileri görüşmek için Genel Kurul ile aramızda bağları kuvvetlendirmek için kurullar kuracağım.

Hizmet etmek istiyorum, o amaçla Galatasaray'a başkan olmak istedim. Yönetim Kurulu arkadaşlarım da öyle geldi. Aldığımız emaneti teslim aldığımız yerden çok daha yukarlara taşımak için sizden bu yetkileri istiyorum kendim ve arkadaşlarım adına.

Hepinize saygılarımızı sunuyorum, teşekkürlerimizi iletiyorum."

Başkan Dursun Aydın Özbek'in ardından gündemin 4. maddesi ile ilgili görüşmelere geçildi. Üyelerden Prof. Dr. Ahmet Özdoğan, Mustafa Cengiz, Turan Yücel, Sedat Doğan, Levent Nazioğlu, Umut Oran, Taner Aşkın, Korhan Ayla, Işın Çelebi, Ali Güvenç Kiraz, Osman Tanburacı, Yasin Çakmak, Hikmet Koyuncuoğlu, Mehmet Helvacı, Yalçın Granit, Sami Çölgeçen ve eski başkanlardan Prof. Dr. Duygun Yarsuvat kürsüye gelerek konuşmalarını gerçekleştirdi.

Galatasaray Spor Kulübü 35. Başkanı Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, 4. madde ve yönetime yetki verilmesi konusunda şöyle konuştu.

Sizlere önce teşekkür etmek istiyorum. Hep benden iyi bahsettiniz, inşallah bundan sonrada iyi bahsedersiniz. Önümüzdeki yıllarda, günlerde, aylarda biliyorsunuz 98 yaşına kadar yaşayacağım. Bugün bir olağanüstü Genel Kurul yapıyoruz. 35 gün içerisinde icraatlarını beğenmiyorum diyen genç bir arkadaşımız çıktı, neyi beğenmiyor beğenmiyormuş ama şunu söyleyeyim ki yetkilerin alınması demek masaya oturduğunuz zaman hukukta size sorarlar yetkili misiniz diye. İşte biz Galatasaray olarak yetki veriyoruz. Zaten sonra gelip Genel Kurul huzurunda ne yapacaklarını ilerisini anlatacaklar ve ondan sonra faaliyete geçecekler. Dolayısıyla bizim bu arada 145. maddeye uygun mu değil mi diye tartışmamıza gerek yok. İstiyorsak yapılmasını, yetkiyi vereceğiz.

Masanın basına oturduklarında da o zaman bu konuşmayı yapamayacaklar tüm mesele de bu. Gayrimenkul yatırım ortaklığı burada yapılan bir Divan Kurulu'nda ortaya atıldı ve Divan tarafından kabul edilmedi. Kabul edilmediği için krize girdik, hatırlasanıza tabi hatırlıyorsunuzdur. Çünkü uçak giderken bırakıldı, gitsin dendi. Neden gayrimenkul yatırım ortaklığı yapılmıyor diye yapıldı bu.

Gayrimenkul yatırım ortaklığının yüzde 25'ini halka açmalısınız, para gelecek ama parayı iyi kullanamazsanız. Ankara'da kuvvetli bir sırtınız yoksa şu an da hiçbir işe yaramaz. Onu da belirtmek isterim. Bu nedenle gayrimenkul yatırım ortaklığını ve diğer 145. madde değerlendirmelerini söyleyen arkadaşlar ne gariptir o zamanlar yönetim kurundaydılar.

Ben Dursun'a itimat ediyorum ve bu yetkileri istemesi de tüzüğe ve iş hayatına göre normal olduğunu düşünüyorum. Bazı işler vardır ki bu işleri dağıtmadan yapmamız gerekiyor.

Ben otelin yapılması için Dursun Özbek'e omuz verdim. Ofis olsa idi 1.2 milyon TL olacaktı, biz bunu 5 milyon dolara çıkarttık. Demek ki biz hayırlı bir şey yaptık. Bankalarla konuştuk burası çok önemli dediler, sonra biz oraya kredi aldık.

Galatasaraylılar mülayim insanlardan oluşmuş değil, çalışmak zor. Hepsi bir cevherdir, onları memnun etmek için çalışmamız gerekir. Çalışmamız derken ben çalıştım, eskidik bitti artık. Zor bir çabadır ama Galatasaray'ın zaten zorluğu vardır.

Sizlere Olağanüstü Genel Kurul'da mali yapıyı sundum, aynı mali durum devam ediyor. Şampiyon olduk biraz gelir elde ettik, biraz daha mali yapımız düzeldi. Mali gelirlerimiz 2023'e kadar temlikli. Galatasaray'ın geliri var ama temlikli. O zaman günlük işlerin yapılabilmesi için paraya ihtiyaç var. Ben bütçeyi yaparken arkadaşlarıma rica ettim, gelirimiz kadar bütçe yapın. Yeni yönetim kurulu isterse bunu değiştirir dedim. Mart ayında sizlere sunduğumuz bütçe ucu ucuna yapılan bir bütçedir. Başarı bekleyemezsiniz, statüyü korursunuz. O da fena değil, şampiyon olduk ha. Ama sizlerin hiçbirini tatmin etmez. Bu sene gelirlerinin daha fazla olduğunu düşünüyorum. Koltuk, kombine ve loca satışları bu sene daha iyi. Mağazacılık da iyi olması lazım.

Dolayısıyla bu yetkileri hareket edebilmeleri için vermiş olmamız lazım. Bu yetkileri daha önce verdik kimseye kötü kullandı mı? Galatasaray öyle kolay idare edebilir bir topluluk değil. Öyle bir şey yaparlarsa adamı sokarlar, çıkartılar. O yüzden bu arkadaşlarımız cansiperane şekilde hareket ediyorlar. Özellikle kişisel durumları bir kenara koyalım. 1.5 aylık yönetimin icraatından şüphe duyuyorum demeyelim, icraatını kenara koyalım. Genç arkadaşlar söylüyor bunu söyleyeceklerse 2016'ın Mart ayı söyleyebiliriz. Tartalım koklayalım, bakalım. Hepinize de çok teşekkür ediyorum.

Yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. 4. madde konusunda yetki verilmesi için Divan Başkanı Av. Metin Ünlü, maddeleri tek tek Genel Kurul'un görüşüne sundu. 4. maddenin tüm alt maddeleri oy çokluğu ile kabul edildi.

Sonrasında, Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demir 5. madde ile ilgili kulübün bütçe rakamları üzerinden bilgiler sundu. Bütçe oylaması yine oy çokluğu ile Genel Kurul tarafından kabul edildi.

Galatasaray Yönetimi, ek bütçe, gayrimenkuller ve borçların yapılandırılması için Genel Kurul'dan yetki aldı.

Olağanüstü Mali Genel Kurulu Toplantısı'nın son bölümünde Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Genel Kurul'a teşekkür etmek için kürsüye geldi. Başkan Özbek, şöyle konuştu.

"Sayın Divan, Değerli Galatasaraylılar

Duygun ağabeye kadar bütün konuşmacıları çok dikkatli dinledim. Şundan emin olmalısınız ki hepsinin fikirlerini, tenkitlerini değerli buluyorum. Hepsini tek tek not ettim, dikkate alacağım. Galatasaray'ın demokratik bir ortamda yaptığı Genel Kurul'da eksileri ve artıları tartarak tartıştık. Bundan da Galatasaray kazanacaktır. Hepinize saygılarımızı sunuyorum."

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'in açıklamalarının ardından Divan Başkanı Av. Metin Ünlü, Genel Kurul'a teşekkürlerini ileterek, alınan yetki kararının Galatasaray ve Türk sporuna hayırlı olmasını temenni ederek Olağanüstü Mali Genel Kurul Toplantısı'nı sonlandırdı.

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler