Diyarbakırlı bayanlar, artık Kick Box ve Tekvando öğreniyor. Özellikle Sur ilçesinde yaşanan terör olaylarından etkilenen ve aralarında Sur'da oturan kız çocuklarının da yer aldığı bayanlar, Kick Box ve Tekvando kursuna gidiyor. Diyarbakır Valiliği ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren bir spor kulübünün dövüş ve savunma sporları ağırlıklı yetiştirdiği sporcular, dünya ve Türkiye'de yapılan müsabakalarda derece ile dönüyor. Özellikle kadın sporcuların eğitildiği spor salonunda 25 dünya, 100'ün üzerinde ise Türkiye derecesi bulunuyor. Özellikle son zamanlarda Sur ilçesinde yaşanan terör olayları sonrası gündemden uzak kalmak ve stres atmak için hobi olarak spora başlayan birçok genç, zaman içerisinde bunu daha ileri boyutlara taşıyıp müsabakalara katılır kıvama geldi. Uzak doğu sporları olarak tabir edilen Kick Box ve Tekvando ağırlıklı çalışan sporcuların başarıları herkese emsal olacak nitelikte.
"HOBİ OLARAK BAŞLADIM DERECE İLE SÜSLEDİM"
Geçen sene Isparta'da düzenlenen turnuvada Kick Box'da Türkiye 3.'sü, uluslararası müsabakada ise dünya 2'ncisi olan üniversite öğrencisi Büşra Şimşek, bu spora günlük hayatta olası bir durum karşısında kendini savunmak için ve daha çok hobi olarak başladığını ifade etti. Hobi olarak başlayan bir sporun zamanla derece ile süslenmesini kendisini fazlasıyla memnun ettiğini dile getiren Şimşek, "Şimdi kendi hayatımda spor bir odak noktası haline geldi. Şimdiye kadar bunu kullanmak zorunda kalmadım ama olursa da kendimi savunacak pozisyondayım. Sporun bana kattığı çok şey var. Özgüvenim yerine geldi, ikili ilişkilerim düzeldi. Ayrıca, hobi olarak başladığım bu spor, bana önce Türkiye'de ardından da dünyada derece kazandırdı." ifadelerini kullandı.
"BU SPOR KADIN SPORU"
Türkiye genelinde tekvando dalında yapılan müsabakalarda 2'nci olan bir diğer sporcu Dilek Erol da bu sporun erkek sporu olarak nitelendirildiğini fakat aslında kadınların daha başarılı olduğunu belirtti. Erol, "Dışarıda bu sporu kullanacak bir pozisyonum olmadı. Başıma şimdiye kadar bir şey gelmedi. Bayanların yapması gereken bir spor. Çünkü bu sporu hep erkek sporu olarak görüyorlar. Bu spor aslında bir bayan sporudur. Erkekler o kadar başarılı değil bu sporda. Erkeklerin yapamadığını bayanlar yapabiliyor. Genelde ülkemize dereceleri bayanlar getiriyor." dedi.
"ŞİDDET SPORU OLMADIĞINI KANITLADIK"
Geçlik Spor İl Müdürlüğü bünyesinde antrenör olan İbrahim Ertaş, Avrupa ve dünya şampiyonu olarak 25'e yakın bayan sporcuları, 100'den fazla erkek sporcuları olduğunu ifade etti. Ertaş, "Bunlar Avrupa ve dünyada derece yapan bayan ve erkek sporcularımızdır. Bayan sporcularımızı biz özellikle seçiyoruz. Kadın sporcularımızı seçerken hem kendilerini savunabilsinler hem de başarılı birer sporcu olsunlar istedik. Başta aileler buna karşı çıkıyordu. Sonra tabuları yıktık. Bu sporun bir şiddet sporu olmadığını daha zevkli bir spor dalı olduğunu kanıtlayınca, şimdi altı yaşındaki çocuklarını bile bu branşa gönderiyorlar." şeklinde konuştu.
Kaynak: Spor Merkezi